AVUI

max:29º
min:17º
Sou a: Inici / TORNA EL DESEMBRE, TORNA EL NADAL, I AMB ELL, ELS NOSTRES PASTORETS

TORNA EL DESEMBRE, TORNA EL NADAL, I AMB ELL, ELS NOSTRES PASTORETS

El passat dimarts, dia de Sant Esteve, el Centre Catòlic de Guissona es va tornar a omplir de gom a gom, de famílies que volien reviure els tradicionals Pastorets de Guissona.

 

El passat dimarts, dia de Sant Esteve, el Centre Catòlic de Guissona es va tornar a omplir de gom a gom, de famílies que volien reviure els tradicionals Pastorets de Guissona.

 

Tenim constància que a Guissona els Pastorets ja s’escenificaven des de 1897 i que són una traducció al català de “El nacimiento del Salvador o la rendición del esclavo” d’Antoni Molins amb música d’Ignasi Rubió.

 

Durant la Guerra Civil els textos originals es van perdre però l’estima dels guissonencs i de les guissonenques per aquesta representació va fer que es recuperessin de  “memòria”. I així és com s’han anat transmetent de generació en generació i amb totes les variants que dóna de si aquesta memòria i en la que cada actor hi ha anat deixant la seva empremta al llarg dels anys.

 

Amb la seva recuperació, poc després de la Guerra Civil, els Pastorets de Guissona es van representar de forma continuada fins al 1993, més de 100 anys de representacions d´uns pastorets amb el seu signe d´identitat, la seva empremta pròpia i personal, i amb la idea de ser un dels nostres referents culturals.

 

Després d’un parèntesi de més de vint anys, la nostàlgia, les ganes i la il·lusió d’un grup de guissonencs i guissonenques ens van permetre la tarda de Sant Esteve del 2016 recuperar els nostres Pastorets, amb el mateix Bato i Borrego de feia vint anys, però amb un grup d’actors renovat, nou vestuari, nous decorats i una il·lusió renovada per traslladar el Nadal dels nostres pares i dels nostres avis, al segle XIX.

 

Una seixantena de guissonencs i guissonenques col·laboren de manera voluntària en aquesta representació escenificant els papers protagonistes, fent d’àngels o dimonis, cantant a la coral, preparant vestuari i escenografia, maquillant o apuntant als actors.

 

Sota la direcció de Jaume Mercadé i Joan Garcia, Guissona ha tornat a reviure els ja recuperats Pastorets, que es tornaran a portar a l’escenari el proper diumenge 30 de desembre a les 6 de la tarda.