XX MERCAT ROMÀ

MATÍ

 

10.00 - 14.00 h Nucli històric – Portal de l’Àngel

PARADES D’ARTESANS
Els carrers de la vila s’omplen de vida i de bullici per traslladar-nos als mercats de l’antiga Iesso.

 

10.00 - 14.00 h Conjunt Arqueològic

PORTES OBERTES AL CONJUNT ARQUEOLÒGIC
Endinseu-vos a l’autèntica ciutat romana de Iesso. Amb la visita del Museu i el Parc Arqueològic descobrireu espais, històries i anècdotes que us permetran conèixer el nostre passat romà.

 

10.30 - 14.00 h Placeta Bisbe Benlloch

DEMOSTRACIÓ D’OFICIS ANTICS 
Diferents artesans ens mostraran com es desenvolupava l’ofici de cisteller, el treball del feltre i l’elaboració de peces de ceràmica, en el món antic, 
En aquest espai, els més petits, podran conèixer i manipular els diferents elements per convertir-se en aprenents.

 

10.30 - 13.30 h Sala Polivalent de la Biblioteca
EXPOSICIÓ: 20 ANYS DE MERCAT ROMÀ

Visita l’exposició i repassa la història del nostre mercat gràcies a un viatge en el temps, des dels orígens i fins a l’actualitat.

 

10.30 - 13.30 h Carrer del Gueto (entrada pel carrer de la Font)

ESCOLA DE LEGIONARIS
El CENTRE EXCURSIONISTA GUISSONENC ens ha preparat una sèrie de proves perquè els petits de la casa es converteixin en el millor legionari de Iesso. T’atreveixes a entrar a l’Escola?

 

10.30 - 13.30 h Carrer de l’Om

CAMPAMENT DE LEGIONARIS
Espai de descans i d’entrenament de la LEGIÓ DE IESSO. En el castrum podrem veure i tocar la panòplia legionària i conèixer com vivien els soldats de la Roma Imperial.

 

10.30 - 13.30 h Fonts del poble

TERMES ROMANES
L’ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES DE GUISSONA ompliran d’activitat aquest espai destinat a la higiene i a l’oci. Veniu a relaxar-vos i refresqueu-vos una estona!

 

10.30 - 13.30 h Plaça de Capdevila

CORT DE LA REINA CLEÒPATRA
Durant el matí, els MARGENERS DE GUISSONA esdevenen esclaus i criats de la reina Cleòpatra i ens conviden a visitar la seva residència a Iesso. Aquest espai us permetrà descobrir l’esplendor de l’Egipte faraònic.

 

10.30 - 13.30 h Carrer Eduard Camps

PASSEIG DE LES LEGIONS A CAVALL
La cavalleria de Iesso prendrà aquest indret perquè petits i grans puguin apropar-se als cavalls i, fins i tot, fer-hi un passeig.

 

10.30 h Sortida des del carrer Fluvià (amb Raval Coma)

CERCAVILA DEL DÉU BACUS

Els GEGANTERS DE GUISSONA passejaran el GEGANTÓ DE BACUS acompanyats dels BALADRERS – GRALLERS DE PONENT en una cercavila festiva per tot el Mercat Romà.
En aquest recorregut, en Nardus anirà acompanyat pels nens i nenes del Casal d’Estiu de Iesso, que lluiran material específic per a l’ocasió.
Recorregut: c/ Bisbal – c/ Botigues – Plaça Major – c/ de la Font – Portal de l’Àngel – Raval Coma – pas de Capdevila – plaça de Capdevila – c/ Om – c/ Fluvià – c/ Bisbal – plaça Bisbe Benlloch.

 

11.00 h Parc Arqueològic

VISITA GUIADA
Coneix el llegat arqueològic de la ciutat romana de Iesso.

 

11.00h Plaça Capdevila

PERCUSSIÓ ***

L’animació musical també és present a la cort de la Reina Cleòpatra. La UNIÓ DE LA COMUNITAT SENEGALESA DE LA SEGARRA I L’URGELL ens porta una mostra de percussió del seu país per amenitzar la residència de Iesso de la Faraona d’Egipte.

 

11.30 - 12.30 h Fonts del poble

TALLERS INFANTILS**
L’ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES DE GUISSONA dinamitzaran tallers per als més petits amb l’objectiu que arribin a conèixer els elements clau de L’Eneida, eix conductor de l’edició d’enguany del Mercat Romà.

 

11.30 h Portal de l’Àngel 

DESFILADA DE JULI CÈSAR

Juli Cèsar, acompanyat del seu seguici de patricis i de la LEGIÓ DE IESSO, realitzarà una passejada triomfal pels carrers de Guissona.
Recorregut: c/ Tint, Portal de l’Àngel, c/ de la Font, c/ Botigues, C/ Bisbal, Plaça Bisbe Benlloch.

 

11.30 h Portal de l’Àngel

DESFILADA DE LA REINA CLEÒPATRA
La majestuositat d’Egipte arriba a Iesso amb la seva reina. Cleòpatra VII es passejarà pel Mercat acompanyada de tota la seva cort.
Recorregut: 11 de setembre - Portal de l’Àngel – baixada de Capdevila – plaça de Capdevila – c/ Om – c/ Fluvià – c/ Bisbal – Plaça Bisbe Benlloch

 

12.00 h Parc Arqueològic

PISTA “A LA ROMANA” INFANTIL
Un recorregut de proves d’habilitat, en el qual l’aigua, el fang i les ganes de passar-s’ho bé són indispensables per gaudir del Mercat Romà d’una manera diferent.
Per a nens i nenes d’entre 8 i 12 anys.
Inscripcions a partir de les 11.30 h al Parc Arqueològic.
El millor equip serà premiat amb entrades al Tibidabo per a tots els membres del grup. Aquest premi s’entregarà en el marc de la cloenda del Mercat Romà. (Si cap membre de l’equip hi és present, s’entendrà que el grup renuncia al premi.)

 

12.00 h Plaça del Bisbe Benlloch

DISCURS COMMEMORATIU DEL XX MERCAT ROMÀ A CÀRREC DE JULI CÈSAR I LA REINA CLEÒPATRA 
El temple romà és l’espai escollit perquè el senat de Iesso se sumi a Juli Cèsar i a la Reina Cleòpatra en l’acte de commemoració dels vint anys del Mercat Romà de Iesso

 

12.00 h Plaça del Bisbe Benlloch

DESFILADA DE LA LEGIÓ

Desfilada de la LEGIO DE IESSO pel Mercat per demostrar la força militar de l’imperi més gran de l’antiguitat.
Itinerari: c/ Carral – plaça Major – c/ Botigues – c/ Fluvià – c/ Om – Plaça Capdevila – baixada Capdevila – c/ Santa Margarita – plaça Major – c/ de la Font – Plaça Pere Fages – Portal de l’Àngel – Raval Coma – Pas de Capdevila – Carrer de l’Om (Campament de legionaris)

 

12:30 h Plaça del Bisbe Benlloch

LLUITA DE GLADIADORS*
Els millors gladiadors de Roma han arribat a Iesso de les mans de DRAKÒNIA, per delectar-nos amb les lluites més espectaculars, cruels i sorprenents.

 

12.30 h Sant Felip Neri

AMOR ROMA*
Els percussionistes Dan i SANTI ARISA, juntament amb l’actriu Iris Arisa, oferiran un concert ple de subtilesa i energia musical que combina els timbres de diferents percussions, fusionades a les paraules de grans poetes llatins, com Ovidi, Virgili, Horaci i altres.

 

12.30 h Plaça de Capdevila 
REFRIGERI DEL CÈSAR I DE LA REINA CLEÒPATRA
Juli Cèsar i la reina Cleòpatra, acompanyada de tota la seva Cort es desplaçaran a les estances de la reina per gaudir d’una estona de descans i refrigeri.

 

13.00 h Parc Arqueològic

PISTA “A LA ROMANA” D’ADULTS
El Parc Arqueològic es transforma en un circuit de proves físiques i d’enginy per fer-nos gaudir de la vessant més esbojarrada del Mercat Romà, de la mà de l’Assemblea de Joves de Guissona.
A partir de 13 anys.
Inscripcions a partir de les 11.30 h al Parc Arqueològic.
El millor equip serà obsequiat amb un circuit d’aventura. Aquest premi s’entregarà durant la cloenda del Mercat Romà.(Si cap membre de l’equip hi és present, s’entendrà que el grup renuncia al premi.)

 

13.00 h Plaça de Capdevila

ESPECTACLE DE FALCONS
ELS MARGENERS DE GUISSONA ofereixen dins de la Cort de la reina Cleòpatra un espectacle de construccions acrobàtiques espectaculars.

 

13.00 h Plaça Vell Pla

PASSEIG D’ESCLAUS
Un mercader vingut de Roma ens portarà els millors esclaus de la capital de l’imperi i els passejarà pel mercat per captar l’atenció dels clients potencials.
Itinerari: Plaça Vell Pla – Portal de l’Àngel – c/ de la Font – Plaça Major

 

13.30 h Plaça Major
VENDA D’ESCLAUS*
El fòrum de la ciutat espera tots els patricis i visitants per gaudir de la venda d’esclaus. Per un grapat de sestercis es podran comprar els millors esclaus que ajudaran en les tasques domèstiques o en tot allò que faci falta.

 

13.30 h Plaça del Bisbe Benlloch
ANIMACIÓ MUSICAL 
ELS BALADRERS – GRALLERS DE PONENT clouran l’activitat de matí del Mercat amb una animació musical per tots els espais del Mercat.
Recorregut: Plaça Bisbe Benlloch – c/ Fluvià – c/ Bisbal – c/ Om – plaça Capdevila – baixada de Capdevila – plaça Pere Fages – Portal de l’Àngel – plaça Vell Plà


TARDA

 

 17.00 - 20.00 h Nucli històric – Portal de l’Àngel

PARADES D’ARTESANS

Forners, formatgers, xarcuters, artesans, joiers, ... artesans provinents d’arreu del territori ens porten productes vinculats amb l’època romana, i ens traslladen als mercats de fa més de 2000 anys.

 

17.00 - 20.00 h Conjunt Arqueològic

PORTES OBERTES AL CONJUNT ARQUEOLÒGIC
La visita al conjunt arqueològic de Iesso us permetrà endinsar-vos al passat de la nostra vila. Descobriu l’origen de Iesso i com vivien els nostres avantpassats.

 

17.00 - 20.00 h Placeta Bisbe Benlloch

DEMOSTRACIÓ D’OFICIS ANTICS 
Atureu-vos en aquest espai per conèixer de prop el dia a dia dels artesans antics. Observeu i per una estona manipuleu els estris per convertir-vos en ceramistes, cistellers i treballadors del feltre de l’antiga Iesso.

 

17.00 - 20.00 h Sala Polivalent de la Biblioteca

EXPOSICIÓ: 20 ANYS DE MERCAT ROMÀ
20 anys d’història que s’uneixen en un únic espai on descobrirem imatges, elements i records del nostre Mercat Romà.

 

17.00 - 20.00 h Carrer del Gueto (entrada pel carrer de la Font)

ESCOLA DE LEGIONARIS
Proves de força, enginy i coratge per als més petits en l’escola dissenyada pel CENTRE EXCURSIONISTA GUISSONENC. Entra i gaudeix de la infinitat de proves que t’ofereix, així et convertiràs en el millor dels legionaris.

 

17.00 - 19.00 h Carrer de l’Om

CAMPAMENT DE LEGIONARIS

Vine a conèixer els LEGIONARIS DE IESSO, descobreix el seu equipament i el funcionament d’un campament romà.

 

17.00 - 20.00 h h Fonts del poble

TERMES ROMANES
L’ASSOCIACIÓ DE COLOMBIANS DE GUISSONA dinamitzarà aquest espai tan característic del món romà. Veniu i relaxeu-vos, us sentireu ben acollits!

 

17.00 - 20.00 h Plaça de Capdevila

CORT DE LA REINA CLEÒPATRA
L’ASSOCIACIÓ DE DONES NÈVIA es converteix en la Cort de Cleòpatra VII. Visiteu la residència de la reina d’Egipte a Iesso i us delectaran amb un petit refrigeri.

 

17.00 h Les fonts del poble

EL VIATGE D’ENEES. JOCS D’AIGUA

Coneixerem les aventures d’Enees a partir de diferents jocs d’aigua als safarejos de la font. Véns a remullar-te?

Per a nens i nenes de 5 a 10 anys.

 

18.00 – 19.30 h Racó de la família

TALLER DE CORONES DE FLORS**
De les mans de l’ASSOCIACIÓ ESLAVA ORIENTAL elaborarem corones de llorer i de flors per guarnir-nos com autèntics romans.

 

18.00 h Parc Arqueològic

VISITA GUIADA
Descobreix els espais que s’amaguen dins del recinte del Parc Arqueològic i que ens permetran conèixer una mica més l’antiga ciutat romana de Iesso.

 

18.00 h Les fonts del poble

L’ESPAI DEL CONTE. Pinzellades de l’Eneida***
Marga Codina portarà l’Eneida als més petits amb una adaptació del poema èpic de Virgili.

 

18.00 h Plaça Major

SACRA PRIVATA: Els rituals de la llar.*
El grup de reconstrucció històrica THALEIA ens presenta la reconstrucció de la vida d’un ciutadà romà, marcada per actes rituals des del naixement i fins a la mort.

 

18.00 h Plaça de Capdevila

DANSA DEL VENTRE***
La feminitat de la dansa del ventre arriba a la cort de la reina Cleòpatra de les mans d’AMAR HASNA.

 

18.00 h Plaça del Bisbe Benlloch

DESFILADA DELS GLADIADORS
Abans d’enfrontar-se en una lluita sanguinària, els gladiadors de DRAKÒNIA desfilaran pel Mercat perquè pugueu conèixer aquests valents lluitadors.
Recorregut: Plaça Bisbe Benlloch – c/ Fluvià – c/ Om – Plaça de Capdevila – pas de Capdevila – raval Coma – Portal de l’Àngel – C/ de la Font – Plaça Major – C/ Botigues – Plaça Bisbe Benlloch

 

18.30 h Plaça Bisbe Benlloch

LLUITA DE GLADIADORS*
DRAKÒNIA ens presenta les lluites més sorprenents i espectaculars en un espectacle coreogràfic que rememora els ludi gladiatori.

 

18.30h. Plaça Major

CERCAVILA AMB EL PITEU I LA LLÚCIA
Els protagonistes del conte AVE IESSO! juntament amb ELS BALADRERS – GRALLERS DE PONENT ens acompanyaran en cercavila en un recorregut fins al Parc Arqueològic
Recorregut: Plaça Major – c/ Bisbal – c/Botigues – Plaça Major – c/ de la Font – Portal de l’Àngel – c/ Tint – Parc Arqueològic.

 

19.00 h Museu de Guissona

GIMCANA ARQUEOLÒGICA
El MUSEU DE GUISSONA us anima a conèixer en família tots els secrets que ens amaga la ciutat romana de Iesso. Deixa’t sorprendre!

 

19.30 h Sant Felip Neri 

AMOR ROMA*

SANTI ARISA, acompanyat del seu fill, Dan, barreja percussions amb diferents instruments, mentre la veu d’Iris Arisa, filla del músic, recita diferents poemes d’autors llatins.

 

20.00 h Plaça Bisbe Benlloch

MÚSICA AL MERCAT
ELS BALADRERS – GRALLERS DE PONENT portaran animació musical per tots els espais del Mercat
Recorregut: Plaça Bisbe Benlloch – C/ Fluvià – C/ Bisbal – C/ Om – Plaça Capdevila – Pas de Capdevila – Raval Coma – Portal de l’Àngel – C/ Font – Plaça Major – C/ Botigues – C/ Bisbal – Plaça Bisbe Benlloch

 

20.30 h Portal de l’Àngel

DESFILADA DE LA LEGIÓ
La LEGIÓ DE IESSO desfilarà pel nucli històric perquè puguem conèixer de prop la disciplina de l’exèrcit que va arribar a conquerir la Mediterrània.
Itinerari: Portal de l’Àngel – C/ Font – Plaça Major

 

21.00 h Plaça Major

DEMOSTRACIÓ DE LA LEGIÓ ROMANA*
La LEGIÓ DE IESSO ens donarà a conèixer la panòplia legionària i les tècniques i formacions de combat de l’exèrcit romà.

 

21.30 h Plaça Major

CLAUSURA DEL XX MERCAT ROMÀ
Els senadors de Iesso seran els encarregats de cloure la vintena edició del Mercat Romà. 
En aquest context es farà entrega dels premis de la pista “a la romana” i el premi a la millor parada.

 

21.45 h Plaça Major

DANSA EN HONOR AL DIVÍ CÈSAR I LA REINA CLEÒPATRA. 20 ANYS DE DANSA, EN 6 MOMENTS*
L’ESCOLA DE DANSA MONTSE ESTEVE ens ofereix l’evolució de la companyia de dansa en els vint anys de trajectòria del Mercat Romà.

 

22.30 h Portal de l’Àngel

CONCENTRACIÓ DELS PARTICIPANTS A LA XXII BAKANAL 
Els participants de la XXII Bakanal es concentraran al Portal de l’Àngel per iniciar el camí que els portarà a una llarga nit d’estiu plena de disbauxa i diversió (programes i inscripcions a part).

 

22.30 h Plaça del Vell Pla

SOPAR AL THERMOPOLIUM

La millor opció per cloure la festa és gaudir d’un bon sopar amb bona companyia i en un entorn incomparable.
Venda anticipada de tiquets a l’Ajuntament i el mateix dia, a la plaça Vell Pla. Places limitades.

 

23.00 h Plaça del Vell Pla

AMOR ROMA*
L’energia musical dels percussionistes Dan i SANTI ARISA es fusionen amb la veu de l’actriu Iris Arisa per donar una nova lectura als clàssics de la poesia llatina. 
Durant tot el dia, personatges de l’època passejaran pel Mercat i interactuaran amb artesans i visitants, animant la seva estada a la Iesso Romana.


En cas de pluja

* Centre Catòlic
** Sala de Plens
*** L’Escorxador (Casal Jove)

 

 

 

Carrers de Guissona
  • Quan 16/07/2016 de 10:00 a 23:00
  • On Carrers de Guissona
  • Assistents Ajuntament de Guissona i entitats i associacions de la vila
  • Afegeix un esdeveniment al calendari iCal