La mostra, organitzada per Arqueoxarxa. Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, es va inaugurar el passat dissabte, 5 de juliol al migdia i va comptar amb la presència de l’Il•lm Sr Alcalde, Xavier Casoliva, del Sr. Josep Guitart, director del Patronat d’Arqueologia de Guissona i de la Sra. Ester Gurri, conservadora del Museu de Badalona i comissària de l’exposició, que va realitzar una visita guiada a la mostra.
La mostra, organitzada per Arqueoxarxa. Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, es va inaugurar al Casal Jove l’Escorxador, el passat dissabte, 5 de juliol al migdia i va comptar amb la presència de l’Il•lm Sr Alcalde, Xavier Casoliva, del Sr. Josep Guitart, director del Patronat d’Arqueologia de Guissona i de la Sra. Ester Gurri, conservadora del Museu de Badalona i comissària de l’exposició, que va realitzar una visita guiada a la mostra.
Prostitució, adulteri, heterosexualitat, homosexualitat… La vida sexual dels antics romans era gaire diferent de la nostra? Tant les històries divines com les humanes estan plenes d’aventures amoroses, estratègies de seducció, passions, transgressions, enganys i desenganys.
Les pintures i els objectes ens parlen de desinhibició i desenfrè, però sabem que també hi havia tabús i doble moral. L’exposició “El sexe a l’època romana” descobreix ara els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República fins al segle IV, a través d’una selecció de peces procedents de les col•leccions catalanes i dels textos llatins més suggeridors.
La mostra, adreçada a un públic adult, es divideix en cinc grans àmbits. El primer, “Sexe i matrimoni”, està dedicat a les relacions entre homes i dones, la seva evolució a través del temps i la posició de corrents filosòfics com l’epicureisme i l’estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni. El segon, “Sexe, seducció i bellesa”, ens parla de l’atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, “Pràctiques sexuals”, descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana, i la consideració que se’n tenia. Seguidament, l’exposició es trasllada a “Les pràctiques sexuals fora del matrimoni”, incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals. Finalment, el visitant es trasllada del món dels homes al món dels déus. I és que la sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodita, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures, i els seus enganys i desenganys.
Al llarg de la mostra, el visitant es trobarà acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l’àmbit públic i de la intimitat domèstica. Peces com la Venus de Badalona, el Vas de Bílbilis (Calatayud), el Fal•lus de Sasamón o l’extens conjunt de llànties eròtiques, cridaran l’atenció del visitant ja sigui per la seva bellesa o per la seva explicitat. Unes peces que, juntament amb els textos llatins, ens parlen de la vida íntima dels antics romans.
“El sexe a l’època romana” és la primera exposició de producció pròpia d’Arqueoxarxa, la xarxa que encapçala el Museu d’Arqueologia de Catalunya, que té com a principal objectiu apropar el patrimoni arqueològic català a la població. A l’exposició, liderada pel Museu de Badalona, s’hi podran veure una vuitantena de peces procedents de diferents col•leccions arqueològiques de tot Catalunya.
L’exposició es podrà els divendres de 19 a 21h i els dissabtes de 11 a 13h durant els mesos de juliol i agost, a més estarà oberta de 19 a 20.30h durant els capvespres a la romana i el dia de Mercat Romà de 11 a 14h i de 18 a 20h