23 ANYS DESPRÉS, TORNEN ELS PASTORETS DE GUISSONA

El dia de Nadal del 1993 es va fer la darrera representació dels Pastorets de Guissona, la sala del Centre Catòlic de la vila va tancar el teló de la darrera representació dels Pastorets, uns Pastorets que es recuperaran els propers 26 de desembre i 6 de gener a les 7 de la tarda, gràcies a la il·lusió que hi ha posat un grup de voluntaris i voluntàries dirigits per en Jaume Mercadé Beneit, que en aquesta edició seguirà fent de Bato, paper que també va representar als Pastorets els darrers 15 anys de la seva posada en escena.

DILLUNS 28 NOVEMBRE 2016

Recuperar els  Pastorets

Recuperar els Pastorets és recuperar una mica la història de la nostra vila i retre homenatge a una llista immensa de noms i cognoms, d’entre els quals convé destacar-ne els que en destacava la revista Issauna del 2003 en el seu monogràfic dels Pastorets, en Josep M. Batlle, que va escenificar ininterrompudament el personatge del pastor Soff des de la postguerra fins a l’última representació. I en Josep M. Grau, que va ser-ne el director.

Una mica d’història

Segons també es recull en el monogràfic de la revista Issauna, els Pastorets de Guissona ja s’escenificaven el 1897.

Els nostres Pastorets són els més antics que es conserven, daten del 1880, estan escrits en llengua espanyola i es titulen “El nacimiento del senyor o la rendición del esclavo”, d’Antoni Molins i música d’Ignasi Rubió.  Aquests Pastorets van ser escrits en castellà però set anys més tard ja van sortir les primeres versions en llengua catalana: la primera va ser la de Miquel Saurina “Los pastorets en Betlem o sia lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist”. Una de les traduccions de l’obra de Molins és la que ja consta a Guissona el 1887 i que es va fer fins al 1993. Tot i això, entre el text originari de Molins i l’actual hi ha poc a veure. Els guissonencs hi van posar en aquests 100 anys i escaig, la seva empremta pròpia i personal.

Així doncs, s’afirma que els Pastorets de Guissona es basen en el text més antic publicat a Catalunya i també fou a Guissona on l’obra es va poar en escena més vegades.

Tot i això amb el pas dels anys l’obra ha anat tinguen retallades i modificacions, en els seu inicis, ja es van eliminar les “llargues parrafades” i després de la Guerra Civil es van recuperar de “memòria”, i així és com s’ha anat transmetent de generació en generació.

Així doncs, aquests són uns Pastorets nostres, on cada generació de guissonencs hi ha deixat la seva lletra, el seu estil, el seu vocabulari.

La música dels nostres Pastorets és obra del guissonenc Josep Camps i Farrerols, tiet de l’il·lustre metge i historiador local, Eduard Camps i Cava.

Els pastors

Els personatges principals dels Pastorets de Guissona són el Bato i el Borrego, en els últims 15 anys de representació escenificats per en Jaume Mercadé Beneit i en Joan Santacreu Bonjoch, personatges que aquest Nadal tornaran a pujar a l’escenari per posar en escena els mateixos papers.

La resta de personatges parteixen d’una nova fornada d’actors, molts d’ells membres del grup de teatre local els 4 gats, que porten en escena els seus papers acompanyats de petits àngels i dimonis, un grup de veus en directe i música en directe a càrrec de Xesco Grau, Ricard Grau i Marga Augé.

En aquesta recuperació comptem, per primera vegada a la història amb àngels nens i dimonis, nenes, trencant amb la tradició de molts anys i adaptant-nos als nous temps

Escenografia

L’escenografia i el vestuari dels Pastorets s’han refet al 100% atès que per una banda, l’espai escènic que tenia format de teatre a la italiana format per peces bidimensionals de tela, cartró i paper, tot i que es conserva no es pot adaptar a l’actual escenari del centro reformat i adaptat en els darrers anys com a espai d’assaig de la colla castellera Els Margeners de Guissona, d’acord amb això, l’escenografia Alba Cuñé, acompanyada d’Agnès Pla han replantejat els decorats, creant-se un nou espai escènic adaptat a les noves condicions de l’escenari.

Pel que fa al vestuari, molt d’ell perdut, l’Alba i l’Agnès, de forma totalment voluntària, com tots els que participen en aquesta recuperació dels Pastorets, han plantejat un nou vestuari, modernitzant el dels tradicionals Pastorets de Guissona, vestuari que ha estat confeccionat de la ma de l’Assocació de Dones de Guissona – Nèvia.

La representació

La representació dels Pastorets es portarà a terme els dies 26 de desembre i 6 de gener a les 7 de la tarda, amb una durada aproximada de dues hores amb mitja part.

Els Pastorets es recuperen en la mateixa sala en la que s’han representat al llarg de tota la seva història, això fa que l’aforament de cada una de les sessions sigui limitat a 160 persones, per aquest motiu es treuen les entrades a la venda de forma anticipada, el proper dissabte 3 de desembre, seran entrades numerades amb l’objectiu d’optimitzar al màxim l’aforament.

Un estel als Pastorets

El conte de la col·lecció HISTÒRIES DE CONTE (escrit per Marga Codina i il·lustrat per Agnès Pla) que va sortir publicat a Guissona, el Nadal del 2014 ret un homenatge a aquests entranyables Pastorets, animant a guissonencs i guissonenques a la seva recuperació, i essent un petit homenatge a aquelles persones que els van fer possible.

Gràcies a la Issauna

L’any 2003 la revista Issauna va fer un monogràfic sobre els Pastorets on s’hi recollia el text, les cançons, els detalls de l’escenografia,... aquest monogràfic ha fet més fàcil la recuperació dels Pastorets.