Activitats de Castanyada a Guissona

El Pla Educatiu d'Entorn, la Biblioteca, l'Associació Eslava Oriental i l'Agrupament Escolta Bella Iesso ens van fer viure la tradicional castanyada a la nostra vila.

DIJOUS 05 NOVEMBRE 2009

El passat divendres, 30 d’octubre es van portar a terme diferents activitats per celebrar la Castanyada a la nostra vila, a més de les activitats que els centres educatius ja porten a terme tradicionalment per celebrar aquesta festa, el Pla Educatiu d’Entorn s’hi va afegir amb una sessió de contes de castanyda, a càrrec de l’Estrella de Contes. Aquesta sessió es va portar al matí a les dues llars d’infants de la vila i a la tarda es va adaptar per a nens i nenes més grans, amb una sessió de contes a la biblioteca, on a més dels contes, els nens i nenes van poder provar les castanyes, acabades de torrar pels alumnes de l’IES Guissona, la sessió de contes va omplir a gom a gom la biblioteca provisional Eduard Camps i Cava.

 

El dissabte, l’activitat de castanyada va córrer a càrrec de dues associacions de la nostra vila, l’Agrupament Escolta Bella Iesso va torrar i vendre castanyes i moniatos a la plaça major, mentre l’Associació Eslava Oriental realitzava un taller de manualitats amb castanyes, dues activitats que van ambientar la plaça durant tota la tarda.


 
Una reflexió de l’Associació Eslava entre castanyes
 
Algunes vegades al buscar les eines per la integració dels nouvinguts no cal anar gaire lluny. Les podem trobar sota un castanyer o en una botiga de verdures. Sí, sí… una castanya pot fer una bona feina. Podem confiar en ella perquè també va tenir una experiència migratòria: la tenim aquí, a Catalunya i allà, a Ucraïna. És injust, que a Ucraïna no hi hagi una festa en el seu honor i tampoc, se la mengen, però si que és molt popular entre els nens. Durant el mes d’octubre és la reina de les manualitats per als més petits. L’estimen perquè es pot convertir en qualsevol cosa. Només necessita una mica de plastilina, uns llumins i sobretot molta imaginació. Un, dos, tres … i surten gats, cucs, porquets, etc….
 
Veient les bosses de castanyes a les botigues vam pensar en donar a conèixer a la gent una altra castanya: una castanya que es transforma. Per això hem fet tallers pels nens i nenes a Sant Guim de Freixenet, a Cervera i a Guissona. I poc temps després, hem rebut demandes per repetir-ho amb les dones de Biosca i Guissona. 
 
Ens va fer molta gràcia veure com els nens de diferens països transformaven les castanyes de la mateixa manera que ho fèiem nosaltres fa uns anys i tan lluny d’aquí. I ens sorprenia que no només fessin les figures tradicionals, sinó també les coses que nosaltres no imaginàvem: cotxes, soldats, extraterrestes…
 

Ens agradaria que aquesta manualitat també entrés a formar part de la castanyada catalana, ja que cada vegada són més els nouvinguts que esperen el final d’octubre per gaudir menjant les castanyes calentes, una tradició que abans no coneixíem.

 

CASTANYADA - Llar d’infantsCastanyada a la Biblioteca

 

 

 

 

 

 

CASTANYADA - Eslava plaça major Ambient de Castanyada a la Plaça Major

 

 

 

 

 

 

CASTANYADA - EslavaResultat del taller de castanyes de l'Associació Eslava Oriental