Aquests últims dies, del 18 al 22 de novembre, alumnes i professors de l’INS Guissona hem estat a la ciutat de Brasov, Romania, fent un projecte anomenat “El nostre futur és a Europa! – Els joves troben reptes europeus del segle XXI”. En aquesta trobada ens hem reunit gent de diferents països: Alemanya, Itàlia, Polònia, Romania i Catalunya per treballar en projectes comuns que tenen a veure amb el nostre present i futur.
COMENIUS A
ROMANIA
Aquests últims
dies, del 18 al 22 de novembre, alumnes i professors de l’INS Guissona hem
estat a la ciutat de Brasov, Romania, fent un projecte anomenat “El nostre
futur és a Europa! – Els joves troben reptes europeus del segle XXI”. En
aquesta trobada ens hem reunit gent de diferents països: Alemanya, Itàlia,
Polònia, Romania i Catalunya per treballar en projectes comuns que tenen a
veure amb el nostre present i futur.
El primer dia
vam arribar molt tard, de matinada, i vam anar a les cases de les famílies
amfitriones. L’endemà, ens van rebre a l’institut “Grigor Antipa” i tot seguit
Romania, Polònia i Alemanya van presentar el seu projecte. A la tarda vam
visitar els edificis i llocs més importants de Brasov com ara la plaça de
l’ajuntament o la catedral negra. També vam canviar els diners, ja que no
utilitzen l’euro. Tenen el LEI amb l’equivalència: 1 € és 4’50 LEI. El segon dia
vam acabar la presentació i vam visitar altres llocs emblemàtics de Brasov.
Durant aquests dies ens comencem a conèixer.. L’endemà vam visitar una escola
de nens gitanos romanesos, unes esglésies fortificades i el castell del
Dràcula, a Bran. El castell del Dràcula era un lloc molt bonic i també curiós.
En el quart dia, dijous, es va fer una presentació sobre l’autonomia dels
estudiants i la funció dels seus diferents comitès: ecològic, artístic, imatge,
treball voluntari i esport, a la universitat de Brasov. Vam tenir eleccions
democràtiques per triar les millors idees dels diferents comitès.
També ens van
ensenyar les seves instal·lacions de recerca de fonts
d’energia:
solar, geotèrmica… A la nit, la gent romanesa ens va preparar una festa de
comiat, alguns cantaven cançons tradicionals i altres les ballaven. Vam sopar
i, després, tothom va ballar i es va divertir molt.
El menjar era
bo. El menjar típic és diu “sarmale ” que es fa de col, carn
picada i arròs. Allà, no tenen un temps específic per prendre els aliments,
mengen quan tenen gana.
L’últim dia va
ser molt trist, no volíem anar-nos-en perquè havíem fet un munt d’amics i
probablement, amb alguns, no ens vegem mai més.
Ha estat un
viatge inoblidable i estem desitjant veure’ls de nou a Guissona al setembre
quan sigui la seu del Comenius.
——————————————————-
COMENIUS IN
ROMANIA
These last
days (18-22 November) we have been in Brasov, Romania, doing a project called
“Our future lies in Europe! – Young people Meeting European challenges in the
21st century”. We met people from different countries: Germany, Italy, Poland,
Romania and Catalonia. We arrived very late at night, and we went to the host
families’ houses.
On the first
day, Romania, Poland and Germany presented their project.
In the
afternoon we visited the most important buildings and places in Brasov. We also
exchanged the money, because they don’t use the EURO, they have the LEI, 1€ is
4, 50 LEI. Life there is cheaper. The second day we finished the presentation
and we visited other things in Brasov. During these days we started to know
each other. The next day we visited Dracula’s castle and a Roma school(with
gypsy students) and the tour of the fortified churches. Dracula’s castle was a
very beautiful place and also curious. On the fourth day, Thursday, we did a
presentation about the students’ self-government and the function of its
different committees: ecological, artistic, image, volunteer work and sports,
in Brasov’s university. We had democratic elections to choose the best ideas of
the different committees. At night, Romanian people prepared a farewell party,
some sang, we had dinner and then everybody danced a lot and had fun.
For all of us
it has been a good experience, we practised our English and learnt about other
cultures. Families in general were very nice and they hosted us very well.
The food was
good; their typical food is “Sarmale” that is made of cabbage, minced meat and
rice. They don’t have an specific time to have their meals; they eat when they
are hungry.
The last day
was so sad, we didn’t want to leave because we made a lot of friends and
probably we won’t see them anymore. It has been an unforgettable trip and we
are looking forward to seeing them again in Guissona.