Apareixen ara papers confiscats per Franco de Guissona

L'arxiu de la delegació del govern espanyol de Barcelona conté un llibre oficial de l'Ajuntament de Guissona que l'Estat va expropiar després de la Guerra Civil per usar-los amb 'finalitats polítiques'.

DIJOUS 26 MARÇ 2009

El passat dimarts, 24 de març va sortir publicada al Regió 7 la següent notícia:

Troben 43 llibres d´ajuntaments confiscats pel franquisme amb  ´finalitats polítiques´.

L'arxiu de la delegació del govern espanyol de Barcelona conté 43 llibres oficials d'ajuntaments catalans que l'Estat va expropiar després de la Guerra Civil per usar-los amb 'finalitats polítiques'.

 Així ho ha explicat l'historiador Carles Querol, de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès) després de passar-se anys buscant els llibres d'actes del consistori entre el 1936 i el 1939. Fa uns mesos els va  trobar a l'arxiu de la delegació on també hi va localitzar documents de Vallbona d'Anoia (Anoia), de Sant Jaume dels Domenys (Alt Penedès) o de  Falset. L'Ajuntament de Sant Sadurní iniciarà ara un procés per recuperar els documents confiscats similar al que es va seguir per  retornar l'Arxiu de Salamanca.


La recerca que va seguir l'historiador Carles Querol, que compta amb la col·laboració de Josep Maria Masachs, director de l'Arxiu Comarcal de  l'Alt Penedès, el va portar fins l'arxiu de l'antic govern civil,  l'actual delegació govern de Barcelona, on un company de professió li havia dit que potser allà els podria trobar. 'La meva sorpresa va ser
que no només hi havia els dinou llibres oficials de l'Ajuntament de Sant  Sadurní sinó també llibres oficials d'altres municipis de Catalunya que  ningú sap que estaven allà', ha avançat Querol, ja que no hi ha cap inventari del fons d'aquest arxiu.

Així doncs, la recerca de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia permetrà a altres municipis de Catalunya recuperar documents de propietat  municipal custodiats per la delegació del govern. L'historiador Carles  Querol recorda que no disposar dels llibres d'actes 'els inquietava' i  que, abans de localitzar-los, molta gent creia que aquesta documentació  s'havia destruït.

'No és l'Arxiu de Salamanca però tot el tema sona igual', ha continuat Querol, que ha afegit que els documents consistorials van ser expropiats  per l'Estat després de la Guerra Civil per usar-los amb finalitats  polítiques. Segons Querol, el que pretenien a l'incautar aquests documents era 'treure informació' de les persones que havien pres acords en els plenaris per procedir a jutjar-los en un consell de guerra.


La major part del fons localitzat a la delegació del govern de Barcelona  són documents de Sant Sadurní d'Anoia. Concretament, s'han localitzat  quatre llibres d'actes del plenari municipal, dos llibres de registre  d'entrada de documents i un de sortida, un llibre de registre auxiliar  de comptes corrents, un diari d'intervenció de pagaments, un llibre
d'actes d'arqueig, un llibre auxiliar de despeses i un d'ingressos, un diari d'ingressos, un diari de registre de caixa, un llibre de caixa de 1937, dos llibres de caixa de la companyia d'aigües, un llibre d'actes de la Cooperativa Agrícola i un llibre de Caixa de l'hospital  (1933-1938).

A més de la documentació de Sant Sadurní d'Anoia, també s'han localitzat  en aquest fons documental quatre llibres d'actes de l'Ajuntament de  Vallbona d'Anoia, un llibre de caixa de Sarral (Conca de Barberà), dos  llibres d'actes de Falset i un llibre de caixa, sis llibres de Sant  Jaume dels Domenys (Alt Penedès), dos més de Capellades (Anoia), dos més  de Marçà (Priorat), dos més de Prèixens Pradell i Ventoses, tres més de
la Floresta (Garrigues) i un darrer de Guissona (Segarra).

 Procés per recuperar la documentació

 

A partir d'ara, l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia ja ha anunciat que  iniciarà un procés per restituir aquests documents al consistori similar al que es va seguir en el retorn dels coneguts Papers de Salamanca.

Segons l'historiador sadurnidenc, es tracta d'un 'Salamanca II' i, per  tant, seguiran el mateix procediment.

Així, s'haurà d'elaborar un expedient 'sòlid' per presentar a l'Estat que demostri que la titularitat dels documents és l'ajuntament.


 'L'informe haurà d'acabar a la taula del Consell de Ministres perquè  s'acordi el retorn dels llibres als seus respectius titulars', ha afegit  l'historiador Carles Querol.

Querol assumeix que serà un tràmit 'administratiu llarg i complex' i amb nombrosos filtres i serà ell mateix qui coordinarà l'expedient per presentar al govern de l'Estat.

De moment, l'Ajuntament de Sant Sadurní ja disposa d'una digitalització  dels dinou llibres localitzats que conformen més de 2.000 pàgines. La  lectura d'aquesta documentació ha permès saber, per exemple, el nom dels soldats de Sant Sadurní que van anar a la guerra, la producció dels  cavistes de la zona, el nom de l'alcalde del municipi l'any 1936 o quins  decrets va aprovar el consistori per acollir els refugiats de la Guerra  Civil, una informació fins ara desconeguda.

Procés per recuperar els documents de Guissona
 

L’Ajuntament de Guissona ja ha iniciat un primer contacte amb l’Ajuntament de Sant Sadurní per conèixer quins són els documents confiscats de la nostra vila i en breu iniciarà el procés de recuperació dels mateixos.