L’arxiu de la delegació del govern espanyol de Barcelona conté un llibre oficial de l’Ajuntament de Guissona que l’Estat va expropiar després de la Guerra Civil per usar-los amb ‘finalitats polítiques’.
El passat dimarts, 24 de març va sortir publicada al Regió 7 la següent notícia:
Troben 43 llibres d´ajuntaments confiscats pel franquisme amb ´finalitats polítiques´.
L’arxiu de la delegació del govern espanyol de Barcelona conté 43 llibres oficials d’ajuntaments catalans que l’Estat va expropiar després de la Guerra Civil per usar-los amb ‘finalitats polítiques’.
La recerca que va seguir l’historiador Carles Querol, que compta amb la col·laboració de Josep Maria Masachs, director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, el va portar fins l’arxiu de l’antic govern civil, l’actual delegació govern de Barcelona, on un company de professió li havia dit que potser allà els podria trobar. ‘La meva sorpresa va ser
que no només hi havia els dinou llibres oficials de l’Ajuntament de Sant Sadurní sinó també llibres oficials d’altres municipis de Catalunya que ningú sap que estaven allà’, ha avançat Querol, ja que no hi ha cap inventari del fons d’aquest arxiu.
Així doncs, la recerca de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia permetrà a altres municipis de Catalunya recuperar documents de propietat municipal custodiats per la delegació del govern. L’historiador Carles Querol recorda que no disposar dels llibres d’actes ‘els inquietava’ i que, abans de localitzar-los, molta gent creia que aquesta documentació s’havia destruït.
‘No és l’Arxiu de Salamanca però tot el tema sona igual’, ha continuat Querol, que ha afegit que els documents consistorials van ser expropiats per l’Estat després de la Guerra Civil per usar-los amb finalitats polítiques. Segons Querol, el que pretenien a l’incautar aquests documents era ‘treure informació’ de les persones que havien pres acords en els plenaris per procedir a jutjar-los en un consell de guerra.
La major part del fons localitzat a la delegació del govern de Barcelona són documents de Sant Sadurní d’Anoia. Concretament, s’han localitzat quatre llibres d’actes del plenari municipal, dos llibres de registre d’entrada de documents i un de sortida, un llibre de registre auxiliar de comptes corrents, un diari d’intervenció de pagaments, un llibre
d’actes d’arqueig, un llibre auxiliar de despeses i un d’ingressos, un diari d’ingressos, un diari de registre de caixa, un llibre de caixa de 1937, dos llibres de caixa de la companyia d’aigües, un llibre d’actes de la Cooperativa Agrícola i un llibre de Caixa de l’hospital (1933-1938).
A més de la documentació de Sant Sadurní d’Anoia, també s’han localitzat en aquest fons documental quatre llibres d’actes de l’Ajuntament de Vallbona d’Anoia, un llibre de caixa de Sarral (Conca de Barberà), dos llibres d’actes de Falset i un llibre de caixa, sis llibres de Sant Jaume dels Domenys (Alt Penedès), dos més de Capellades (Anoia), dos més de Marçà (Priorat), dos més de Prèixens Pradell i Ventoses, tres més de
la Floresta (Garrigues) i un darrer de Guissona (Segarra).
Procés per recuperar la documentació
A partir d’ara, l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia ja ha anunciat que iniciarà un procés per restituir aquests documents al consistori similar al que es va seguir en el retorn dels coneguts Papers de Salamanca.
Segons l’historiador sadurnidenc, es tracta d’un ‘Salamanca II’ i, per tant, seguiran el mateix procediment.
Així, s’haurà d’elaborar un expedient ‘sòlid’ per presentar a l’Estat que demostri que la titularitat dels documents és l’ajuntament.
‘L’informe haurà d’acabar a la taula del Consell de Ministres perquè s’acordi el retorn dels llibres als seus respectius titulars’, ha afegit l’historiador Carles Querol.
Querol assumeix que serà un tràmit ‘administratiu llarg i complex’ i amb nombrosos filtres i serà ell mateix qui coordinarà l’expedient per presentar al govern de l’Estat.
De moment, l’Ajuntament de Sant Sadurní ja disposa d’una digitalització dels dinou llibres localitzats que conformen més de 2.000 pàgines. La lectura d’aquesta documentació ha permès saber, per exemple, el nom dels soldats de Sant Sadurní que van anar a la guerra, la producció dels cavistes de la zona, el nom de l’alcalde del municipi l’any 1936 o quins decrets va aprovar el consistori per acollir els refugiats de la Guerra Civil, una informació fins ara desconeguda.
L’Ajuntament de Guissona ja ha iniciat un primer contacte amb l’Ajuntament de Sant Sadurní per conèixer quins són els documents confiscats de la nostra vila i en breu iniciarà el procés de recuperació dels mateixos.