Comunicat dels Margeners de Guissona

Arran de les últimes informacions aparegudes en diferents mitjans de comunicació sobre l’incident ocorregut durant l’assaig de la colla el passat divendres, 11 de juny, Margeners de Guissona volem explicar els fets i matisar algunes afirmacions.

DIJOUS 17 JUNY 2010

Arran de les últimes informacions aparegudes en diferents mitjans de comunicació sobre l’incident ocorregut durant l’assaig de la colla el passat divendres, 11 de juny, Margeners de Guissona volem explicar els fets i matisar algunes afirmacions.

La caiguda va tenir lloc durant l’execució d’una prova de 4 de 6 amb agulla net. En el moment de la travessada de l’enxaneta, el pom de dalt (dosos, acotxador i enxaneta) es va despenjar i va caure sobre la pinya que estava voltant la prova i de rebot, un dels dosos i l’acotxadora van caure a terra. Com a conseqüència del cop, l’acotxadora, una nena de 9 anys, va perdre la consciència i va ser traslladada ràpidament al centre ambulatori de Guissona on els metges la van mantenir en estat de coma induït, per tal de poder efectuar el trasllat, amb ambulància medicalitzada, a l’hospital de Sant Joan de Déu d’Esplugues.

La nena va ingressar al centre hospitalari amb un traumatisme cranioencefàlic. Les proves mèdiques realitzades posteriorment van descartar qualsevol tipus de lesió i dilluns va despertar del coma induït i va abandonar l’UCI per ingressar a planta, on es recupera favorablement de la caiguda.

Responent a algunes afirmacions que posen en dubte que l’assaig es dugués a terme amb les mesures de seguretat necessàries, volem recalcar que el nombre de persones presents a la pinya era l’adequat per fer aquesta prova i es van prendre totes les mesures de seguretat habituals en un assaig, com el cordó de seguretat que envolta tota la pinya.

A més, i tal com es fa en cada assaig i en les actuacions, els membres del pom de dalt (dosos, acotxador i enxaneta) portaven els cascs de protecció, gràcies als quals s’han pogut evitar lesions més greus. En aquest sentit, volem remarcar que tant des de la nostra colla castellera, i per extensió, des del món casteller en general i sobretot des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), la seguretat és una qüestió prioritaria a la qual s’hi dediquen molts esforços i estudis per minimitzar els riscos i conseqüències de la nostra activitat. El casc i, darrerament, els terres atenunants de cautxú, són fruit d’aquests estudis. Cal dir, en aquest sentit, que Margeners de Guissona ha adoptat amdues mesures: el casc, des dels inicis de la colla, i el terra atenuant, que s’està instal•lant durant les últimes setmanes al nou local de la colla.

Tant la colla com la CCCC estem en permanent contacte amb la familia de la nena oferint tot el suport i ajuda necessaris durant el seu procés de recuperació que, esperem, sigui el més ràpid possible.


Guissona, 16 de juny del 2010