CONTES RROMANE ALS CENTRES EDUCATIUS DE GUISSONA

Aquest dimecres, un centenar d'alumnes de Guissona han gaudit de la visita del Manuel i el Sebastià de la Fundació Privada Pere Closa amb l’objectiu d’apropar la realitat gitana a l’àmbit escolar i a la societat en general (llengua, música, història), de contribuir a la ruptura de les idees preconcebudes i dels estereotips sobre el poble gitano i de potenciar una educació intercultural en el marc d’una realitat plural.

DIMECRES 25 FEBRER 2015

Aquest dimecres, els alumnes de quart de primària dels tres centres educatius de Guissona (Escola Ramon Faus i Esteve, Escola Ramon Estadella i Torradeflot i FEDAC Guissona) i els alumnes de secundària del FEDAC Guissona han gaudit de la visita del Manuel i el Sebastià de la Fundació Privada Pere Closa amb l’objectiu d’apropar la realitat gitana a l’àmbit escolar i a la societat en general (llengua, música, història), de contribuir a la ruptura de les idees preconcebudes i dels estereotips sobre el poble gitano i de potenciar una educació intercultural en el marc d’una realitat plural.

A primària han portat l’activitat CONTES RROMANE, contes i llegendes populars gitanes. Els dos artistes gitanos han acompanyat la narració i l'escenificació de dues llegendes amb música de guitarra interpretada en directe. També han introduït el concepte de llengua gitana: el Rromano. Més d’un centenar de nens i nenes han gaudit avui d’aquesta activitat de la que n’han extret: tots són iguals i a la vegada diferents.

Amb els alumnes de secundària del FEDAC Guissona s’ha portat a terme l’activitat QUI SOM ELS ROMA? en la que s’ha explicat l’origen geogràfic i històric del poble gitano, quina és la situació de la seva llengua i la distribució geogràfica actual, així com els símbols identificadors. Els monitors, ajudats pels materials audiovisuals del CD-ROM de cultura gitana Maj Khetane, han passat revista als moments més importants de la història romaní, intentant treure a la llum pública algun dels estereotips que popularment defineixen el poble gitano, anul·lant-los i introduint el concepte d’interculturalitat.

Aquesta activitat, promoguda des del Pla Educatiu d’Entorn, s’ha valorat molt positivament pels centres educatius de Guissona atesa la diversitat cultural de Guissona, ajudant als alumnes a potenciar l’educació intercultural.