Bona acollida de la premsa per informar de la troballa d’un lot de documents republicans catalans que, a l’igual que els “Papers de Salamanca”, van “ser sostrets entre 1937 i 1939” a diverses entitats catalanes pels franquistes a la fi de la Guerra Civil i que ara s’han trobat emmagatzemats en una seu oficial de la capital catalana.
Representants de diferents ajuntaments catalans, a través de la Comissió de la Dignitat, han comparegut en roda de premsa per informar de la troballa d’un lot de documents republicans catalans que, a l’igual que els “Papers de Salamanca”, van “ser sostrets entre 1937 i 1939” a diverses entitats catalanes pels franquistes a la fi de la Guerra Civil i que ara s’han trobat emmagatzemats en una seu oficial de la capital catalana.
La Comissió de la Dignitat vol demanar “la devolució immediata d’aquests documents als seus legítims propietaris i als emplaçaments originals”. En aquest sentit han denunciat que “és una barbaritat, és una documentació esencial, és on consta tota l’activitat municipal”.
Igualment han explicat que “es va fer sense l’autorització dels Ajuntaments, no consta cap document que digui que aquests els hi van lliurar. La finalitat era la repressió política i per tant, com aquesta ha passat, no té sentit que la tingui la Delegació del Govern”.
La Comissió de la Dignitat adverteix que “prendrem totes les accions legals oportunes si no es retornen”. “És intolerable l’actitud d’obscurantisme que té la Delegació del Govern”, han denunciat, a més d’explicar, a tall d’exemple, que “quan es va fer el centenari del Barça es van adreçar a Govern Civil i els hi van dir que no hi havien res. Doncs hi havia l’acte de constitució oficial del Barça”.
A criteri de la comissió aquesta “documentació de la repressió franquista cap a Catalunya” ha de ser retornada, atès que “és intolerable” i “va contra tots els principis dels drets humans”. “Tenen un valor esencial i extraordinari per aquests ajuntaments. Un Ajuntament mai es desprén del llibre d’actes, perquè demostra l’entitat jurídica”. Tot i això, han reconegut que “no sabem si també s’amaguen documents de particulars”, atès que “els tenen amagats”.
També han assenyalat que la Generalitat, a través de Tresserras i Montilla, han demanat al delegat del Govern, Joan Rangel, els papers i aquest “no ha donat cap resposta”, en una actitud que han titllat de “displicent i maleducada”. “Rangel té una sensibilitat de paper de vidre”, han lamentat.
Els ajuntaments que tenen documentació retinguda per la Delegació del Govern a Catalunya són Capellades, Vallbona d’Anoia, Sant Jaume dels Domenys, Sant Sadurní d’Anoia, Falset, Marçat, Sarral, La Floresta (La Noguera), Preixens, Pradell i Ventoses i Guissona.
Per la seva banda, el Ministeri de Cultura encara té documents a Salamanca de Valls, Igualada, Moià, Reus, Barcelona, Sant Joan de les Abadesses, Vic, Sort, Tarragona i Gandesa.
Extret del diari digital: http://www.e-noticies.cat/