Aquest Nadal els Pastorets de Guissona van tornar a omplir de gom a gom les cadires del Centre Catòlic amb un aforament per a 220 persones el passat 26 de desembre, dia de Sant Esteve i dia de Pastorets per excel·lència.
Aquest Nadal els Pastorets de Guissona van tornar a omplir de gom a gom les cadires del Centre Catòlic amb un aforament per a 220 persones el passat 26 de desembre, dia de Sant Esteve i dia de Pastorets per excel·lència.
El proper 7 de gener a les 7 de la tarda tindrà lloc la segona i darrera representació dels Pastorets que posarà punt i final a les festes nadalenques de Guissona.
Els Pastorets de Guissona es van recuperar l’any passat, 23 anys després de la darrera representació que va tenir lloc el dia de Nadal del 1993. Aquests Pastorets són els més antics que es conserven, daten del 1880 i compten amb una empremta propia i personal molt guisosnesa.
Els nostres Pastorets s’han recuperat, gràcies a la il·lusió que hi ha van posar un grup de voluntaris i voluntàries dirigits per en Jaume Mercadé Beneit, que en aquesta edició seguirà fent de Bato, paper que també va representar als Pastorets els darrers 15 anys de la seva posada en escena.
Recuperar els Pastorets
Recuperar els Pastorets és recuperar una mica la història de la nostra vila i retre homenatge a una llista immensa de noms i cognoms, d’entre els quals convé destacar-ne els que en destacava la revista Issauna del 2003 en el seu monogràfic dels Pastorets, en Josep M. Batlle, que va escenificar ininterrompudament el personatge del pastor Soff des de la postguerra fins a l’última representació. I en Josep M. Grau, que va ser-ne el director.
Una mica d’història
Segons també es recull en el monogràfic de la revista Issauna, els Pastorets de Guissona ja s’escenificaven el 1897.
Els nostres Pastorets són els més antics que es conserven, daten del 1880, estan escrits en llengua espanyola i es titulen “El nacimiento del senyor o la rendición del esclavo”, d’Antoni Molins i música d’Ignasi Rubió. Aquests Pastorets van ser escrits en castellà però set anys més tard ja van sortir les primeres versions en llengua catalana: la primera va ser la de Miquel Saurina “Los pastorets en Betlem o sia lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist”. Una de les traduccions de l’obra de Molins és la que ja consta a Guissona el 1887 i que es va fer fins al 1993. Tot i això, entre el text originari de Molins i l’actual hi ha poc a veure. Els guissonencs hi van posar en aquests 100 anys i escaig, la seva empremta pròpia i personal.
Així doncs, s’afirma que els Pastorets de Guissona es basen en el text més antic publicat a Catalunya i també fou a Guissona on l’obra es va poar en escena més vegades.
Tot i això amb el pas dels anys l’obra ha anat tinguen retallades i modificacions, en els seu inicis, ja es van eliminar les “llargues parrafades” i després de la Guerra Civil es van recuperar de “memòria”, i així és com s’ha anat transmetent de generació en generació.
Així doncs, aquests són uns Pastorets nostres, on cada generació de guissonencs hi ha deixat la seva lletra, el seu estil, el seu vocabulari.
La música dels nostres Pastorets és obra del guissonenc Josep Camps i Farrerols, tiet de l’il·lustre metge i historiador local, Eduard Camps i Cava.
Els pastors
Els personatges principals dels Pastorets de Guissona són el Bato i el Borrego, en els últims 15 anys de representació escenificats per en Jaume Mercadé Beneit i en Joan Santacreu Bonjoch, personatges que aquest Nadal tornaran a pujar a l’escenari per posar en escena els mateixos papers.
La resta de personatges parteixen d’una nova fornada d’actors, molts d’ells membres del grup de teatre local els 4 gats i enguany també s’hi ha incorporat petits actors, que l’any passat es van enamorar dels Pastorets i també n’han volgut ser petits protagonistes i que acompanyen al grup de vuit petits àngels i vuit petits dimonis; un cor de veus en directe i música en directe a càrrec de Xesco Grau, Ricard Grau i Marga Augé.
Escenografia
L’escenografia i el vestuari dels Pastorets s’han refet al 100% atès que per una banda, l’espai escènic que tenia format de teatre a la italiana format per peces bidimensionals de tela, cartró i paper, tot i que es conserva no es pot adaptar a l’actual escenari del centro reformat i adaptat en els darrers anys com a espai d’assaig de la colla castellera Els Margeners de Guissona, d’acord amb això, l’escenografia Alba Cuñé, acompanyada d’Agnès Pla han replantejat els decorats, creant-se un nou espai escènic adaptat a les noves condicions de l’escenari.
Pel que fa al vestuari, molt d’ell perdut, l’Alba i l’Agnès, de forma totalment voluntària, com tots els que participen en aquesta recuperació dels Pastorets, han plantejat un nou vestuari, modernitzant el dels tradicionals Pastorets de Guissona, vestuari que ha estat confeccionat de la ma de l’Assocació de Dones de Guissona – Nèvia.
Coreografia
Enguany s’ha incorporat coreografia en els balls dels àngels i de dimonis de la ma de la Montse Esteve, amb la qual s’obté molt més dinamisme respecte l’any passat, donant força a aquests quadres de la representació.
La representació
La representació dels Pastorets s’ha potat a terme el 26 de desembre i s potarà a terme el 7 de gener a les 7 de la tarda, amb una durada aproximada de dues hores amb mitja part.
Els Pastorets es recuperen en la mateixa sala en la que s’han representat al llarg de tota la seva història, això fa que l’aforament de cada una de les sessions sigui limitat a 200 persones.
Les entrades són numerades per optimitzar al màxim l’aforament
Un estel als Pastorets
El conte de la col·lecció HISTÒRIES DE CONTE (escrit per Marga Codina i il·lustrat per Agnès Pla) que va sortir publicat a Guissona, el Nadal del 2014 ret un homenatge a aquests entranyables Pastorets, animant a guissonencs i guissonenques a la seva recuperació, i essent un petit homenatge a aquelles persones que els van fer possible.
Gràcies a la Issauna
L’any 2003 la revista Issauna va fer un monogràfic sobre els Pastorets on s’hi recollia el text, les cançons, els detalls de l’escenografia,… aquest monogràfic ha fet més fàcil la recuperació dels Pastorets.