El col·legi FEDAC Guissona va celebrar els seus 150 anys fundació del col·legi i d'arribada de Germanes Dominiques a Guissona

El centre educatiu a Guissona de la Fundació d’Escoles de les Dominiques de l’Anunciata Pare Coll (FEDAC) va commemorar aquest passat dissabte a la tarda la celebració oficial del 150 aniversari que compleix aquest any l'antic Col·legi de la Mare de Déu del Roser. La festa va congregar, en el pavelló del seu nou edifici de secundària, a més de 300 persones, en un multitudinari acte presidit per nombroses autoritats polítiques, religioses i de l'ensenyament, encapçalades per l'alcalde de Guissona, Xavier Casoliva.

DIMECRES 21 MAIG 2014

El col·legi FEDAC- Guissona, (Mare de Déu del Roser) va celebrar els seus 150 anys  fundació del col·legi i d'arribada  de Germanes Dominiques a Guissona

    
GUISSONA.- El centre educatiu a Guissona de la Fundació d’Escoles de les Dominiques de l’Anunciata Pare Coll (FEDAC) va commemorar aquest dissabte a la tarda la celebració oficial del 150 aniversari que compleix aquest any l'antic Col·legi de la Mare de Déu del Roser. La festa va congregar, en el pavelló del seu nou edifici de secundària, a més de 300 persones, en un multitudinari acte presidit per nombroses autoritats polítiques, religioses i de l'ensenyament, encapçalades per l'alcalde de Guissona, Xavier Casoliva, i l'arquebisbe de la Seu, Joan Enric Vives, Rosa M. Perelló, Vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida,  d'Adrià Marquilles, president del Consell Comarcal de la Segarra; Miquel Àngel Cullerés, director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida; Miquel Garcia Casaponsa, director general de Centres Concertats i Privats de la Generalitat; Carles Armengol, secretari adjunt de la Fundació d'Escoles Cristianes de Catalunya (FECC); i Modest Jou, director general de la FEDAC. Al seu costat també hi eren les religioses Justina González, delegada general d'Educació de les Dominiques de l'Anunciata, la seva priora provincial, Isabel Andrés, i Montserrat Font, presidenta del Patronat FEDAC.


Tots ells van pronunciar unes breus paraules als assistents, en les quals van coincidir a destacar la singularitat de la longeva celebració i a augurar un pròsper futur al centre, donada la solidesa del projecte. Entre els parlaments, que va obrir l'actual directora del centre educatiu, Núria Llordés, també alguns dels seus alumnes van protagonitzar altres aportacions a l'acte, com una ofrena floral, actuacions musicals o un emotiu parlament de comiat de la que serà la primera promoció d'estudiants que tancarà el seu clcle de secundària al mateix centre, després que fa quatre anys FEDAC Guissona, abans dedicat exclusiva a la primària, emprengués la impartició també de l'ESO. L'esdeveniment va comptar també amb les col·laboracions de l'Escola de Música de Guissona i de la colla dels Margeners, que van obrir la tarda aixecant dins d'aquell gran gimnàs un pilar de quatre que van coronar amb una senyera commemorativa dels 150 anys de l'entitat. El festeig es va tancar amb un berenar per a tots els participants, en el que hi va col·laborar la Corporació Alimentària Guissona, i una missa d'acció de gràcies que va oficiar el propi monsenyor Vives a la Parròquia de Santa Maria.

El Col·legi Mare de Déu del Roser va ser fundat pel propi Sant Francesc Coll i Guitart, que l'any 1856 va crear la congregació de les Dominiques de l'Anunciata, precisament per promoure l'educació bàsica en diferents municipis catalans a través d'una sèrie de petites escoles, dirigides especialment a les nenes d'aquella època. El centre de Guissona es va engegar el curs 1864-1865, inicialment en un immoble del raval Coma, encara que poc després es traslladava a l'actual edifici del raval Bisbal, del segle XVII, que antigament va ocupar el Convent de Santa Mónica i que el 1900 va ser donat a la congregació pel seu propietari. En l'actualitat, el col·legi pertany a la Fundació FEDAC, que va ser constituïda l'any 2009, precisament el de la canonització del seu fundador, el Pare Coll.

 

 

Claustre Oliveres Vidal

Àrea de Comunicació

comunicacio@guissona.cat