EL DIETARI POÈTIC DE LA GUERRA A UCRAÏNA ‘UN LLENÇOL BLANC’ ARRIBA A GUISSONA PER RECORDAR, AMB MÚSICA I VERSOS, ELS DOS ANYS DE L’INICI DE LA INVASIÓ

Un llençol blanc és el dietari poètic que l’autor va començar a escriure el mateix dia de la invasió russa a gran escala d’Ucraïna.

DIJOUS 29 FEBRER 2024

EL DIETARI POÈTIC DE LA GUERRA A UCRAÏNA ‘UN LLENÇOL BLANC’ ARRIBA A GUISSONA PER RECORDAR, AMB MÚSICA I VERSOS, ELS DOS ANYS DE L’INICI DE LA INVASIÓ

 

  • El llibre Un llençol blanc, de l’autor berguedà Xavier Gonzàlez-Costa, es presenta el proper 2 de març al Centre Catòlic Guissona, amb un recital de música i poesia.
  • Un llençol blanc és el dietari poètic que l’autor va començar a escriure el mateix dia de la invasió russa a gran escala d’Ucraïna.
  • El llibre compta amb un pròleg de Manel Alías Tort, periodista de TV3 i Catalunya Ràdio.
  • L’acte serà conduït per la periodista Glòria Sala, i comptarà amb el testimoni de Tania Bashta, secretària de l’Associació d’Ucraïnesos de Guissona, de Zoryana Sokhatska, violinista i concertino de l’Orquestra Cadí, i de l’editor Jaume Huch.
  • La presentació es clourà amb un recital, en català i ucraïnès, d’alguns poemes del llibre, a càrrec del propi Xavier Gonzàlez-Costa i de Tania Bashta, amb l’acompanyament musical del piano d’Eugeni Sokhatskyy, director de l’orquestra Cadí, del violí de Zoryana Sokhatska i les veus d’un cor de nenes i nens que interpretaran cançons populars ucraïneses.
  • Els drets d'autor d'aquesta obra es destinaran a la Fundació del Convent de Santa Clara, que dirigeix Sor Lucía Caram, per a l’ajuda humanitària que està dispensant des de l’inici de la guerra a Ucraïna.

El dissabte 2 de març, tindrà lloc la presentació del llibre Un llençol blanc, el dietari poètic de la guerra a Ucraïna escrit per Xavier Gonzàlez-Costa i editat per L’Albí, que compta amb un pròleg del director i presentador del Catalunya Nit de Catalunya Ràdio, Manel Alías Tort, Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, pel rigor i el compromís amb els drets humans en la seva cobertura de la guerra a Ucraïna.

L’acte, que està organitzat per l’Ajuntament de Guissona, l’Associació d’Ucraïnesos de Guissona, Òmnium Segarra-Urgell i Edicions de L’Albí, tindrà lloc al Centre Catòlic de Guissona, a les 6 de la tarda.

La presentació del llibre serà a càrrec de la periodista guissonenca Glòria Sala, i comptarà amb el testimoni de Tania Bashta, secretària de l’Associació d’Ucraïnesos de Guissona, Zoryana Sokhatska, violinista i concertino ucraïnesa de l’Orquestra Cadí, i de l’editor Jaume Huch. Es clourà amb el recital, en català i ucraïnès, d’alguns dels versos d’Un llençol blanc, amb l’acompanyament musical del director de l’Orquestra Cadí, Eugeni Sokhatskyy, que tocarà el piano, del violí de la Zoryana Zokhatska i les veus d’un cor de nenes i nens ucraïnesos residents a la Segarra que interpretaran cançons populars del seu país.

Per no poder-se desplaçar i assistir-hi personalment, durant la presentació, es visualitzaran els vídeos enregistrats per Manel Alías Tort i Sor Lucía Caram, directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, a qui Xavier Gonzàlez-Costa cedirà els drets d’autor per a l’ajuda humanitària que està dispensant des de l’inici de la guerra, ja que, com ell mateix manifesta, no es pot «lucrar amb un treball edificat sobre una crisi humanitària com aquesta i en el qual tothom que hi ha col•laborat ho ha fet desinteressadament».

Les imatges de la coberta, així com l’enllaç al reportatge del programa 30 minuts de TV3 «Entre la terra i el cel: guerra» que hi ha en una de les solapes del llibre, han estat cedits per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

 

L’OBRA

«La pau és un llençol blanc

que es fa servir de mortalla.»

 

Amb aquests versos es tanca el dietari poètic que Xavier Gonzàlez-Costa va començar a escriure el mateix dia que Rússia va envair Ucraïna. Cru, però commovedor, alterna imatges concretes de les hostilitats i les seves conseqüències, amb reflexions espontànies, dubtes morals, pors obsessives i lluites interiors, escrit cada dia, dia a dia, a la nit i tal com raja, fins que el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, confirmà que «la guerra pot durar anys».

Un llençol blanc són quatre mesos justos de poesia que, malgrat les circumstàncies, han servit per retornar-nos la lírica punyent i descarnada, alhora que emocional i compromesa, de Xavier Gonzàlez-Costa.

Com diu Manel Alías Tort en el pròleg, «el dia 24 de febrer del 2022 havia de ser un dia important en la vida del poeta berguedà, però un fet d’abast universal es va interposar en el que Gonzàlez-Costa havia imaginat: Vladímir Putin acabava de llançar el seu atac contra Ucraïna. Potser va ser la barreja de sentiments [...] el que va engendrar una idea tan atractiva i estimulant com complexa de dur a terme: un diari poètic de la guerra, posant versos cada dia als esdeveniments. I Xavier Gonzàlez-Costa l’ha executat amb molta perícia.»

 

I el prologuista confessa: «El dia 24 de febrer del 2022, cap a les sis del matí, em va despertar una trucada: “Manel! Ja ha començat!” Tot seguit vaig posar-me en marxa per explicar davant la càmera de TV3 i el micròfon de Catalunya Ràdio, en directe, l’inici de la invasió. Aproximadament en aquell mateix moment, a milers de quilòmetres de distància, Xavier Gonzàlez-Costa començava a explicar el conflicte en vers. El resultat de la meva feina ja és conegut. La del Xavier, en canvi, ha estat molt més íntima, però ara és l’hora de descobrir-la i apreciar-la. Ho mereix ell, per justícia poètica, i ho mereixem nosaltres.»

 

L’AUTOR

Xavier Gonzàlez-Costa

(Berga, 1967)

 

Escriptor, actor i activista cultural, la seva obra es reparteix entre la poesia, la literatura infantil, els relats breus i el teatre. Ha estat reconegut, amb diferents premis i estrenes, arreu dels Països Catalans. Ha publicat, entre més d’una dotzena de títols, els reculls de poemes Lluny de qualsevol lloc (2009), Ventrilòquia (2010), D’un cap de dia a l’altre (2011) i Un llençol blanc (2023).

Enamorat de l’Àfrica, ha estat en més d’una dotzena de països d’aquest continent, cooperant a través de l’organització «Viatgers sense Fronteres», que va presidir durant setze anys.

Va estudiar Ciències Econòmiques, ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit financer i el periodisme corporatiu, i col•labora habitualment en la conducció d’entrevistes i altres actes culturals o benèfics.

 

Guissona, 29 de febrer de 2024.

 

Xavier González Costa

xaviergonzalezcosta@gmail.com

Tel. 672 73 60 75

https://www.escriptors.cat/autors/gonzalezcostax/portic-xavier-gonzalez