"EL FOMENT DE LA CONSTRUCCIÓ D'HABITATGE ÉS UNA DE LES PRIORITATS DEL GOVERN DE GUISSONA", JAUME ARS, ALCALDE.

"Estem contents del Pla de Govern desenvolupat aquests dos primers anys, perquè té tres premisses bàsiques: treball en equip, transparència i il·lusió"

DIMECRES 25 AGOST 2021

 

Per LA CIUTAT.CAT

Arribem a l’equador de la legislatura, que ha estat fortament marcada per la pandèmia. Com valora aquests dos primers anys de mandat al capdavant de l’Ajuntament de Guissona?

Han estat dos anys de legislatura amb una governança doblement novedosa. Per un costat, tots els set regidors i regidores del govern som un equip nou en l’àmbit polític. Aquest fet suposa un repte personal i d’equip. I per un altre costat, la pandèmia que ha patit la nostra societat. Tot i així, estem contents del Pla de Govern desenvolupat aquests dos primers anys, perquè té tres premisses bàsiques: treball en equip, transparència i il·lusió. Un treball en equip sense descuidar ningú i explorant noves governances per sumar esforços i sinèrgies, una transparència que ens ajudi a tenir les línies d’acció més clares i una il·lusió que, malgrat les dificultats, encara creix perquè no hem deixat de creure que Guissona ha de mirar endavant i tenim clar cap a on s’ha d’anar.

L’economia ha quedat fortament tocada. Quina és la situació econòmica de l’Ajuntament i dels vilatants de Guissona?

Guissona no ha estat una població que hagi patit a nivell econòmic. El 65% de la població treballa a l’empresa BonÀrea, empresa que ha estat de primera necessitat i essencial en aquesta pandèmia i no ha deixat de treballar. La resta de comerços han viscut una situació estable. Malgrat això, l’Ajuntament va aprovar 40 mesures per ajudar a l’empresa i el petit comerç a l’abril del 2020.

Com està evolucionant la vacunació a Guissona?

La vacunació està evolucionant al mateix ritme que a la resta de Catalunya. En aquests moments tenim el 60% de la població amb les dues dosis. Durant els anys 2020 i 2021  s’han produït diferents cribratges a nivell d’empresa BonÀrea i com a població que han ajudat a mantenir controlada la pandèmia. El moment més delicat va ser el mes d’abril i maig del 2020.

Quines accions s’han previst per reactivar l’economia del municipi?

A part de les 40 mesures esmentades anteriorment, hem elaborat un Pla Estratègic de Comerç i Empresa 2025, que es tradueix en 10 línies estratègiques en 5 àmbits d’actuació.

Quins seran els projectes prioritaris en aquesta segona part del mandat?

Les nostres prioritats són la creació i foment de la construcció d’habitatges, consolidar l’estructura de la plantilla i llocs de treball de l’Ajuntament de Guissona, desplegar el treball de la taula d’interculturalitat i convivència, iniciar la construcció de la nova Àrea Bàsica de Salut, executar els convenis amb l’Agència Catalana de l’Aigua sobre el clavegueram de Guarda-si-venes i el Torrent del Passarell, entre altres.

També volem oferir compartir la governabilitat al grup d’Esquerra Republicana de Catalunya i així ser al govern tres dels quatre partits polítics que es van presentar en les passades municipals de 2019.

Fa poc s’ha donar el tret de sortida al Pla Estratègic del Comerç. Quines accions s’han previst?

Tal com he comentat, hem iniciat el desplegament del Pla Estratègic de Comerç, on hem establert tres nivells de governança: la Junta Directiva, dividida en àmbits de treball, el Consell Municipal de Comerç i la Taula de Comerç. L’Ajuntament forma part del Consell Municipal de Comerç. Ens hem marcat tres fases d’actuació: reforç de les bases del comerç actual (assessorament, formació, canalitat i imatge), ampliació i visibilitat del comerç (noves incorporacions, dinamització i eficiència) i expansió (activació en el lleure, multinacanalitat plena i captació de compradors de fora de la vila. La primera fase es durà a terme durant aquest any 2021, la segona és per a 2022-2023 i la tercera per als anys 2024 i 2025.

Enguany s’ha hagut d’anul·lar la Festa de l’Enramada, però comencen a caure les restriccions i la celebració de festes majors ja està autoritzada. Com encaren la festa major de setembre d’enguany?

Des de fa uns mesos, hem desplegat activitats culturals sota les mesures del PROCICAT i els resultats han estat molt satisfactoris (amb cita prèvia, aforaments controlats, control d’accés…). Ho hem fet amb els Capvespres a la Romana durant el mes de juliol i les festes tradicionals d’estiu. El nostre objectiu ha estat clar: el binomi Cultura i Covid ha de poder conviure sense perjudicis sanitaris i econòmics.  Aquest ha estat el sentit que li hem donat a la Festa Major del 2021. Es faran actes en espais oberts -aparcament Caixa Guissona- i actes en espais tancats-pavelló 1 d’Octubre-. Hi haurà actuacions per a totes les edats i per a diferents interessos culturals. Des del 7 fins a l’11 de setembre, Guissona vol gaudir del lleure i la cultura amb la seguretat garantida.

En aquests gairebé dos anys que ens manca de legislatura volem seguir amb el compromís de forjar una vila de Guissona capdavantera, pròspera i saludable.