EL MARGENERS DE GUISSONA RETORNEN A LA NIT DEL TARAROT DESPRÉS DE DOS ANYS

Els de Guissona que van ser convidats pel barri del Carme, vam entrar a plaça amb un pilar de quatre caminat des del carrer Urgell fins a situar-nos davant la portalada de l’església de Santa Maria de l’Alba tot mirant el públic.

DIMARTS 17 MAIG 2022

 

 

 

Després de dos anys, la Festa Major de Tàrrega ha recuperat la normalitat i així celebrant un dels espectacles més estimats i multitudinaris: La Nit del Tararot.

 

La Nit del Tararot és un espectacle de cultura popular de gran format, visual i sonor, on el públic pot gaudir de les diferents entitats de folklore català que hi participen i ser part integrant de la festa. És un espectacle teatralitzat que es reinventa cada any, però sempre sota el fil argumental de la lluita històrica dels barris de la Mercè i del Carme de Tàrrega.

No només hi participen elements de la cultura popular targarina, sinó que cada any es convida a diferents entitats d’arreu de Catalunya per tal que el públic pugui fruir de la riquesa cultural catalana d’una forma diferent de l’habitual. Així, els Margeners de Guissona hi hem tornat a ser, com ja fa anys que fem, podent mostrar al públic targarí els nostres castells.

L’edició d'enguany estava dedicada a un dels edificis emblemàtics de la Plaça Major, l’església de Santa Maria de l’Alba que celebra els 350 anys de l’inici de la seva construcció, l’any 1672.

L’espectacle va simular el seu esfondrament i la consegüent reconstrucció, havent-hi en diferents moments de pirotècnia. Al llarg d’aquest, vam  gaudir de diferents exhibicions de folklore català: el ball de Gitanes, el ball del Tossino de Tàrrega juntament amb diables i diferent bestiari de foc, el ball de les mulasses, destacant la majestuositat de la del Valls, i també l'àguila de Sabadell. Tot seguit va tocar el ball dels diferents gegants presents en l’espectacle.

Finalment, va arribar el torn de la nostra exhibició. A diferència d’anys anteriors que compartíem la plaça amb els Torraires de Montblanc, enguany hem fet construccions elevades amb els Falcons de Vilanova i la Geltrú. Els de Guissona que vam ser convidats pel barri del Carme, vam entrar a plaça amb un pilar de quatre caminat des del carrer Urgell fins a situar-nos davant la portalada de l’església de Santa Maria de l’Alba tot mirant el públic, i tot seguit vam fer un tres de sis amb agulla, aquest també mirant la plaça i tot seguit i sense perdre temps vam culminar la nostra exhibició amb un tres de sis, tot simulant la reconstrucció del campanar de l’església.

Seguidament, van tenir el seu moment els Bastonets i els Cavallets de Tàrrega. Un mapping a la façana de l’església va enlluernar el públic.

 

El final de la Nit arribava, la qual es va rematar un gran ball amb els gegants i el bestiari, i tot seguit amb l’aparició de la Verreta, va tenir lloc la «pedregada» amb unes boles dansant sobre els nostres caps al ritme de l’himne màkina per excel·lència, Flying Free de Pont Aeri, i acabant-ho tot amb correfoc final pels carrers del centre històric de la capital de l’Urgell.

Així fou la recuperació de la Nit del Tararot després de dos anys de no poder-se celebrar, i per tant, també el nostre retorn en aquest espectacle tan emblemàtic de la Festa Major de Tàrrega.

 

Llarga vida a la cultura popular catalana!

 

Recordem que la propera actuació dels Margeners de Guissona serà el diumenge 22 de maig a les 11.30 a la Festa Major de Mollerussa, en una diada castellera acompanyats de la Colla Jove de Barcelona i dels Castellers de Caldes de Montbui. A mes, dissabte 21, a les 17.30, es realitzarà un taller de castells dins dels actes de la Fira del Pa a Cervera.

 

Margeners de Guissona

 

Guissona, 17 de maig de 2022.