EL MENORQUÍ DAVID VIDAL GUANYA LA 12A EDICIÓ DEL PREMI JORDI PÀMIAS DE POESIA

David Vidal, músic, filòleg, cantautor i poeta menorquí, guanya la dotzena edició del premi Jordi Pàmias amb l’obra GOLA DE FANG un poemari amb un to sostingut i amb una alta capacitat reflexiva i abstractiva.

DIMECRES 21 OCTUBRE 2020

El passat dissabte, 17 de d’octubre, es va reunir telemàticament el jurat de la dotzena edició del premi Jordi Pàmias de poesia, amb l’objectiu de valorar les quaranta-quatre obres que es van presentar en aquesta edició del premi.

El jurat format per Albert Turull (president), Josep Borrell, Àngels Marzo, Eduard Batlle i Gemma Casamajó, van valorar les obres presentades amb un nivell mitjà més que notable, concedint el premi a l’obra GOLA DE FANG de David Vidal Triay, el qual ha estat guardonat amb 2000€ per part de l’Ajuntament de Guissona i la publicació de la seva obra per Pagès Editors.

A més, el jurat va voler fer un reconeixement especial a dues obres finalistes:

TEULATS DE PLOM, un llibre de poesia de l’experiència, de caire impressionista i to reflexiu, que increpa el lector mitjançant una estètica radicalment diferent.

ANEM CAMÍ A CASA, un poemari que crida l’atenció perquè trenca el to general dels originals presentats al premi, amb un toc d’humor i un joc constant amb el llenguatge, de manera desenfadada i amb moments molt brillants.

En aquesta edició no es podrà realitzar el lliurament del premi en un acte públic, tal com estava previst, el dissabte 24 d’octubre, atès que l’Ajuntament de Guissona ha anul·lat els actes culturals d’aquesta quinzena com a mesura preventiva pel Covid-19, d’acord amb això es dóna publicitat del guanyador després de l’obertura de la plica pels membres del jurat i es farà un acte, més endavant, juntament amb la presentació del llibre i en el que es comptarà amb la presència d’en Jordi Pàmias.

Aquest 24 d’octubre també s’havia de presentar l’obra guanyadora de l’edició passada L’AGULLA AL PALLER, de Josep Civit, aquesta presentació a la nostra vila també queda postposada.

 

Gola de fang

El jurat en destaca de l’obra el seu to sostingut i l’alta capacitat reflexiva i abstractiva; també hi són rellevants el valor de la paraula i la modulació del llenguatge amb una orientació molt orgànica (arrels, fruits, etc.). De l’autor, el jurat en destaca la capacitat de raonar i la integració no gens forçada dels coneixements en el discurs poètic, fins arribar a crear una obra que, des del punt de vista del pensament, resulta fins i tot provocativa. En suma, Gola de fang esdevé un poemari dens, amb tècnica i domini, i amb un seguit d’imatges molt potents, del qual el jurat també elogia l’elecció del títol.

Gola de fang segons el seu autor ...

Gola de fang és un llibre de poemes on es presenta la figura del poeta com a artesà. Així com el terrissaire treballa la seva obra amb l’aigua i l’argila, el poeta afaiçona els seus poemes amb el silenci i la paraula. D’aquesta manera, l’activitat poètica esdevé l’art de sentir el ritme sempre vertiginós de la vida en la paraula palpable. El poeta, pacientment, modela el llenguatge que, alhora, el modela.

 

David Vidal Triay

David Vidal (Es Migjorn Gran, Menorca, 1974) és músic, filòleg, cantautor i poeta. Com a cantautor ha publicat cinc discos, i ha estat guardonat en diversos certàmens de cançó. El 2017 publica el seu primer llibre de poesia, Paraula umbilical, guardonat amb el XXXVII premi Jacint Verdaguer de poesia.

 

 

Agraïment d’en David Vidal pel premi

“M’alegra molt que el llibre Gola de fang hagi estat guardonat amb la dotzena edició del premi de poesia Jordi Pàmias. I en són tres les raons: en primer lloc, per la gran qualitat poètica, filològica i literària dels membres del jurat; en segon lloc, perquè aquest premi, a banda de la dotació econòmica, comporta la publicació del llibre amb la prestigiosa i acurada col·lecció La Suda de Pagès editors. I en darrer terme, perquè aquest guardó porta el nom d’un poeta tan fèrtil i exquisit en la nostra llengua com és Jordi Pàmias.

Vull agrair a l’Ajuntament de Guissona el coratge d’haver tirat endavant aquesta convocatòria a pesar de les difícils circumstàncies que ens envolten.”

 

Guissona, 21 d'octubre de 2020

 

L'acta del jurat