El Parc Arqueològic de Guissona esdevé seu del Campus d’Arqueologia de la UAB.

L’Ajuntament de Guissona ha signat aquest matí amb la Universitat Autònoma de Barcelona un conveni per formalitzar la creació d’un campus universitari. Guissona es converteix així en un dels 7 campus universitaris que la UAB té per Catalunya amb diferents temàtiques i alhora es converteix en el primer campus universitari a la Segarra.

DILLUNS 25 ABRIL 2016

Dilluns, 25 d’abril.

 

El Parc Arqueològic de Guissona esdevé seu del Campus d’Arqueologia de la UAB.

 

L’Ajuntament de Guissona ha signat aquest matí amb la Universitat Autònoma de Barcelona un conveni per formalitzar la creació d’un campus universitari.

 

En un primer moment, s’ha fet una visita al Parc Arqueològic i el Museu de Guissona.  Per part de la Universitat Autònoma ha assistit Ferran Sancho, rector de la UAB, juntament amb Manel Sabés, Vicerector de Relacions Institucionals i Territori, acompanyats del catedràtic Josep Guitart Duran i el titular Quim Pera Isern, molt vinculats amb el Parc Arqueològic de la vila des dels seus inicis, i Oriol Vicente, coordinador de la CORE en Patrimoni Cultural. Tots ells acompanyats de l’alcalde, Xavier Casoliva, Anna Santacreu, regidora de Turisme, membres i regidors de l’equip de govern com Daniel Rodríguez, Gemma Franquesa, Carme Farré i Josep Ros, conservador del Museu de Guissona.

 

En el transcurs de la visita al Parc i Museu, i amb el guiatge en boca del catedràtic Josep Guitart s’ha pogut conèixer de primera mà les instal·lacions i tot el treball realitzat aquests darrers anys al voltant de les excavacions.

 

Posteriorment, i fent el trasllat pel nucli històric de la vila, han arribat a l’Ajuntament on ha tingut lloc la signatura del conveni. L’objectiu de signar un conveni entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Guissona és perquè el Parc Arqueològic esdevé així la seu del Campus d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Guissona. A més, la signatura d’aquest conveni esdevé un compromís a llarg termini en la recerca al Parc Arqueològic de la vila.

 

Guissona es converteix així en un dels 7 campus universitaris que la UAB té per Catalunya amb diferents temàtiques i alhora es converteix en el primer campus universitari a la Segarra.

 

Segons l’Alcalde, Xavier Casoliva, aquest conveni esdevé un reconeixement als treballs d’investigació i docència que des de fa dues dècades dirigeixen els catedràtics Josep Guitart i Joaquim Pera al parc romà d’arqueologia. I a partir d’ara, permetrà reconèixer les pràctiques sota un espai amb titulació que les dota així de més prestigi per als universitaris. A més, en un futur immediat també es podrà treballar la promoció turística de la vila a través d’aquest campus.

 

L’espai destinat a campus d’arqueologia de la UAB ocupa una extensió de 2 hectàrees de la zona urbana de la ciutat romana de Iesso (s.IaC – VdC), aquest espai ha estat objecte de la recerca de la UAB des de l’any 1990 , una tasca que ha permès posar al descobert part de la muralla nord de la ciutat romana, una torre de defensa, i la porta nord de la ciutat, a més d’una illa de cases amb  una domus alt imperial i  un celler tardo antic i també ha posat a descobert un conjunt termal.

 

D’aquesta forma desenes d’estudiants de tot el territori es traslladen anualment fins a Guissona per estudiar els seus vestigis de ciutat romana i també la resta de jaciments arqueològics de Lleida.

 

 

 

 

 

Fotografies: Visita al Parc i Museu, posteriorment a l'Ajuntament on s'ha realitzat la signatura al Llibre de visites de l'Ajuntament i la signatura del conveni.

 

 

Claustre Oliveres i Carlota Bartra
Àrea de comunicació, Joventut i Pla Educatiu d'Entorn

Tel. 973 550 005 (ext. 201)
www.guissona.cat