Els infants de Guissona participen en la Vella Quaresma.

Amb l’objectiu de donar a conèixer la cultura i les tradicions de Catalunya, des del Pla Educatiu d’Entorn i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha organitzat un projecte educatiu entorn el Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma.

DILLUNS 25 FEBRER 2013

Els infants de Guissona participen en la Vella Quaresma.

Guissona.- Amb l’objectiu de donar a conèixer la cultura i les tradicions de Catalunya, des del Pla Educatiu d’Entorn i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha organitzat un projecte educatiu entorn el Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma.

La Vella Quaresma a Catalunya es coneix com la representació gràfica de la Quaresma. Una quaresma que té la forma d'una vella arrugada i xaruga, amb set cames que va perdent d'una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma. Es deia que era l'encarregada de procurar que els infants mengessin peix per Quaresma; se'ls amenaçava dient-los: "Si menges carn, sa Jaia Serrada vindrà i se t'endurà".

Guissona, a nivell municipal tots els centres educatius van rebre les mateixes lleis del Rei Carnestoltes que els alumnes de llar d’infants i educació infantil de la vila van haver de complir tots els dies de la setmana del 4 al 8 de febrer acabades aquestes ordres del rei Carnestoltes; els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, l'ordre i la calma de la quaresma.

Cada divendres, nens i nenes de P4 i P5 dels centres educatius de la vila (un curs de cada centre per setmana) passen per l’Ajuntament on se’ls representa el conte del Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma. Després de la representació, davant de la imatge de la Vella Quaresma canten la seva cançó i li arrenquen setmanalment una cama, l’última cama, que s’arrencarà el dissabte de setmana santa es farà en el marc d’una activitat oberta a tots els nens i nenes de la vila.

Dilluns, 25 de febrer del 2013

 

Ajuntament de Guissona

Servei de Premsa

Carlota Bartra i Claustre Oliveres

premsa@guissona.cat