ELS MARGENERS CELEBREN 10 ANYS

Deu anys emocionant les places

DIVENDRES 15 SETEMBRE 2017

Va ser per la Festa Major de Guissona de l’any 2007 quan es van veure les primeres aletes de la colla castellera de la Segarra. Els Margeners de Guissona s’estrenaven a la plaça Major de Guissona en el seu bateig casteller. En aquella ocasió, van ser apadrinats pels Castellers de Lleida i pels Castellers de Cornellà. Deu anys després, les tres colles es van reunir el dissabte dia 9, al mateix escenari per a rememorar aquell bateig.

En commemoració d’aquest desè aniversari, i per sorpresa de tothom, els Margeners havien encetat dos dies abans la Festa Major amb el pregó. El pregó, força innovador, va culminar amb el primer pilar al balcó dels Margeners al balcó de l’Ajuntament. El mateix pilar va ser coronat per cinc enxanetes actuals, les quals van ser acollides al balcó per cinc antigues enxanetes.

 

Actuació de Festa Major

En el terreny estrictament casteller Margeners van girar full a la tònica que ha caracteritzat la primera meitat de la temporada, gràcies a l’actuació del dissabte. Encarregats d’encetar rondes, van començar mostrant múscul amb quatre pilars de quatre simultanis, demostrant que tenen pinya i canalla suficients per augmentar gradualment la dificultat dels castells durant el que queda de temporada. Acte seguit, en la primera i la segona ronda van retrobar-se amb els castells bàsics de set, quasi inèdits aquesta temporada. Primer va ser un quatre de set bastant lent, que va desdibuixar-se un pèl a l’entrar al complet el pom de dalt, i després va ser un serè tres de set. A tercera ronda van optar per un dels castells insígnia d’aquesta temporada, el cinc de sis, construcció que requereix de força castellers a tronc i a canalla i que permet un rodatge continuat. Amb els tres castells programats al sarró, els de marró han aconseguit per primera vegada l’execució simultània de dos pilars de quatre aixecats per sota. Després d’aquesta actuació Margeners ja quasi ha superat els registres de l’any anterior, i els permet somiar en aconseguir fites superiors. Atenció amb el final de temporada de la colla de la Segarra!

Els segons a actuar van ser els Castellers de Lleida. Ja a primera ronda, i després d’un peu desmuntat van descarregar el tercer carro gros de la temporada (el segon consecutiu). El quatre de vuit va pujar amb molta concentració, estant controlat en tot moment. A segona i tercera ronda, van portar a plaça castells de la gamma alta de set, com el quatre de set amb el pilar i el cinc de set, tots ells descarregats amb molta solvència. Un vano de cinc va servir per acomiadar la seva actuació. Bona progressió de la colla del Segrià, que encara el que queda de temporada amb molta confiança per haver recuperat el domini del quatre de vuit.

Finalment, en tercera posició actuaven els altres padrins dels Margeners, Castellers de Cornellà. Tenint en compte que la colla lila del Baix Llobregat feia un mes i mig que no actuava va presentar un programa d’acord amb el rodatge necessari per a la represa de l’activitat. D’aquesta manera van començar l’actuació amb un cinc de sis força tranquil, per continuar amb el quinzè tres de set de la temporada, també força quiet. Tancaven la ronda de castells amb un quatre de sis sense complicacions. L’actuació dels de Cornellà no va ser completa del tot, al deixar en carregat el pilar de cinc a la ronda final. Tot i aquesta ensopegada, els cornellanencs van mostrar el savoir faire que els ha permès ser una de les colles de trajectòria més dilatada i sòlida del món casteller.

I com ja va passar feia deu anys, l’actuació va acabar amb un tres de sis de germanor entre les tres colles. L’enxaneta dels Margeners va ser l’encarregada de dibuixar una feliç aleta en una diada entranyable.

 

...i després, més festa

Acabada l’actuació, les tres colles van intercanviar-se records de la diada, i van realitzar-se una concorreguda fotografia de grup. L’Ajuntament també va entregar un obsequi a Margeners de Guissona, destacant que la colla ha estat i continua essent un dels màxims representants de l’activitat cultural de la vila.

Posteriorment les tres colles van gaudir d’un sopar de germanor i de la posterior festa d’aniversari conduïda per l’entranyable Jaume Barri. El músic no va defraudar i va fer gaudir petits i grans amb el seu espectacle.

 

Diada Nacional de Catalunya

Com ja és habitual els darrers anys, Margeners van participar doblement en els actes de la Diada Nacional de Catalunya. Primer en els actes organitzats a Guissona, on la mateixa colla va ser distingida amb la lectura del Manifest. Havent realitzat aquest primer acte, els de la Segarra van dirigir-se a Barcelona per participar en la multitudinària manifestació organitzada per l’ANC i Òmnium Cultural. La colla va ser ubicada al tram 405 (Segarra/Urgell) i al llarg de la tarda va realitzar diversos pilars reivindicatius, molt celebrats pels assistents.

 

La propera actuació, a Cervera

Amb bones vibracions, els Margeners encaren la propera actuació a Cervera, en motiu de la festa major de la capital de la Segarra(24/09/2017, 18:00, plaça Major). En aquesta ocasió estaran acompanyats pels Brivalls de Cornudella i els Castellers de Viladecans. Segurament es podrà constatar el treball fet aquests darrers dies a assaig, on s’ha començat a provar castells de gamma alta de set.

 

 

Resum actuacions

 

Guissona, 07/09/2017; Pregó de Festa Major

Margeners de Guissona: p4 balcó (cinc enxanetes)

 

Guissona, 09/09/2017; Diada de Festa Major

Margeners de Guissona: 4p4, 4d7, 3d7, 5d6, 2p4s

Castellers de Lleida: 2p4, 4d8, 4d7a, 5d7, vd5

Castellers de Cornellà: 2p4, 5d6, 3d7, 4d6a, p5(c)

 

Guissona, 11/09/2017; Diada de Nacional de Catalunya

Margeners de Guissona: p4

 

Barcelona, 11/09/2017; Diada de Nacional de Catalunya

Margeners de Guissona: 4p4