ELS MARGENERS CELEBREN 10 ANYS

Aquest darrer cap de setmana va ser d’allò més intens pels Margeners de Guissona, quan van aprofitar els actes de la seva onzena diada per clausurar la temporada.

DIVENDRES 27 OCTUBRE 2017

 

Aquest darrer cap de setmana va ser d’allò més intens pels Margeners de Guissona, quan van aprofitat els actes de la seva onzena diada per clausurar la temporada, tant a nivell casteller com a nivell social, força atapeït pels actes relacionats amb el desè aniversari celebrat aquest any.

 

Diumenge, actuació castellera

L’actuació del diumenge no només va servir per poder mostrar els millors castells actuals de la colla local (Margeners) sinó també recuperar els galons de plaça de nou que té Guissona, gràcies al Minyons de Terrassa.

 

Tot i el fred, els Margeners van portar a plaça els seus màxims castells. Encarregats d’obrir plaça van començar a primera ronda amb un dels castells més ben quadrats de la seva gamma, el tres de set, el qual ha estat portat a plaça durant cinc actuacions seguides, corroborant el domini dels set pisos dels de la Segarra. A segona ronda i després d’un intent desmuntat, es va descarregar el quart quatre de set de la temporada. Demostrant el treball a assaig, finalment es va portar a plaça un quatre paradíssim, de gran bellesa. A tall d’anècdota cal assenyalar que el del quatre de set ha estat el primer intent desmuntat d’un castell aquesta temporada per part dels Margeners. Finalment, es va tancar rondes amb el cinc de sis, el vuitè de la temporada, castell del que Margeners s’ha servit enguany per permetre el rodatge i la integració en posicions clau de tronc i pom de dalt. A ronda de pilars es va recuperar, després de cinc mesos el preuat pilar de cinc. Ja per acabar, i per segona ocasió aquest any es va poder veure a plaça deu pilars de tres simultanis, demostrant el potencial de la canalla de la colla amb sang marró de cara a les properes temporades.

 

Els segons a actuar van ser Minyons de Terrassa, els quals van obrir l’actuació amb una magnífica torre de vuit folrada. A segona ronda van portar a plaça l’impressionant tres de nou amb folre, executat amb un gran domini. Gràcies a aquest castell, la plaça Major de Guissona recupera els galons de “plaça de nou”: no s’hi veia un castell similar des de l’any 2010, any en què va ser portat a plaça dues vegades, la primera pels mateixos Minyons (Diada Margeners) i la segona pels Capgrossos de Mataró (Festa Major). A tercera ronda, els del Vallès han descarregat un quatre de vuit amb una lleugera tremolor. A la ronda de pilars han portat en primer lloc un pilar de set amb folre, mai vist encara a Guissona. El pilar dels Minyons és d’aquells castells que talla la respiració, i va poder completar-se enmig d’un inusual silenci a la plaça Major. Cal destacar que la de Guissona és la darrera actuació dels de la camisa malva abans de la seva habitual actuació a la plaça del Vi de Girona, on acostumen a realitzar-hi castells de gamma extra.

 

Els tercers a actuar van ser la Colla Castellera de Figueres, la qual visitava Guissona per primera vegada. Els de la camisa lila no van poder desplaçar massa camises a plaça, havent de rebaixar la qualitat dels castells. Tot i que tenen un marcat domini envers als castells de gamma alta de set, a Guissona ens van haver de conformar amb estructures inferiors. Van encetar amb un tres de set molt quiet. A continuació van prosseguir amb un quatre de set amb l’agulla, per acabar amb una torre de sis, realitzats tots ells amb una gran seguretat. Als de l’Empordà encara els queden dues actuacions aquesta temporada, incloent-hi la seva diada, el cinc de novembre.

 

Una temporada castellera il·lusionant

Tot i que els registres dels Margeners encara estiguin lluny dels que oferien en les seves millors temporades, es pot realitzar algunes lectures positives del que ha estat la temporada 2017. Per començar, cal destacar el fet que Margeners de Guissona tanca l’any entrant dins el selecte grup de colles que no han patit cap llenya al llarg de la temporada, clar exponent que la seguretat és una de les prioritats a la colla.

Un altre fet esperançador és el fet d’haver pogut renovar el pom de dalt margener, cosa que permetrà, a base d’assaig, un increment de la complexitat en les estructures portades a plaça, de cara a la temporada vinent.

 

Actes socials de la XI Diada Margenera

Tant importants (o més) que els actes estrictament castellers, els actes socials que acompanyaven la Diada van acabar d’omplir l’agenda del cap de setmana. Així doncs, just després de l’assaig del divendres es va poder gaudir d’un animat concert amb “La família Torelli”.

Encara amb la ressaca de la nit anterior, dissabte al matí es va realitzar el primer “Concurs de tapes margeneres”, on es va poder comprovar l’envejable qualitat culinària de la base social de la colla. El primer premi, assignat per votació popular, se l’endugué la Mariona, demostrant que és no només l’enxaneta més ràpida del moment, sinó la millor cuinera de la colla!

Diumenge, ja de bon matí les gralles de la colla van realitzar unes sonores matinades, anant a despertar, casa per casa alguns dels margeners que són estricament de Guissona. Les matinades van acabar amb una xocolatada popular al local que, per cert, llueix més que mai la seva magnífica façana modernista després de la seva restauració.

Després del dinar popular es van representar ens diversos espectacles que tradicionalment preparen algunes seccions de la colla. L’acte havia de realitzar-se el dissabte a la tarda, però va reubicar-se al diumenge per tal que no coincidís amb la manifestació convocada a Barcelona demanant la llibertat de Jordi Cuixart i de Jordi Sànchez. Els espectacles van omplir animadament una bona estona de la graella de tarda/vespre, tot permetent mostrar les habilitats interpretatives i alguns altres atributs dels membres de la colla que es van animar a pujar a l’escenari. Els espectacles van ser representats pel MicroKomando Radical, la Junta i la Tècnica, els Grallers i Tabalers, els Papes i finalment les Mames.

 

Assemblea

Tot i que els assajos i les actuacions ja s’hagin acabat aquesta temporada, els Margeners encara estaran convocats a l’Assemblea, que es realitzarà el 18 de novembre, i als actes de la Marató de TV3 programats a Guissona, el 17 de desembre.

 

Resum actuació

 

Guissona, 22/10/2017; XI Diada dels Margeners de Guissona

Margeners de Guissona: p4, 3d7, 4d7 (id), 4d7, 5d6, p5

Minyons de Terrassa: 2p4, 2d8f, 3d9f, 4d8, p7f, 3 p4

Colla Castellera de Figueres: p4, 3d7, 4d6a, 2d6, p4