ELS MARGENERS DE GUISSONA POSEN FI A UNA TEMPORADA DE SOMNI

Un any més, els Margeners de Guissona van acabar la temporada amb la seva diada de colla, la qual es va celebrar el passat dissabte 15 d'octubre a Guissona.

DIMARTS 18 OCTUBRE 2022

Diada de Margeners

Un any més, els Margeners de Guissona van acabar la temporada amb la seva diada de colla, la qual es va celebrar el passat dissabte 15 d'octubre a Guissona. I ja en van setze. Aquesta vegada estaven convocades a plaça per acompanyar els de la Segarra les colles castelleres de Badalona i d’Esparreguera. No hi van faltar tampoc els fillols dels Margeners, els Malfargats de Pallars. Tots ells van actuar davant d’un públic que any rere any es va anant consolidant i en un ambient d’allò més festiu.

Obrien rondes de castells els locals. Margeners de Guissona, va plantejar la darrera jornada de la temporada sense apostar per castells nous. Tot i tenir assajat el quatre de set (castell que enguany no s’ha portat a plaça) es va preferir créixer en amplada i no en alçada programant el cinc de sis. D’aquesta manera es va poder treballar millor en la consolidació de castellers de tronc i de pom de dalt. L’actuació va iniciar-se amb el segon tres de set de l’any, molt més ràpid i segur que el que es va fer per la festa major. A segona ronda es va descarregar el cinc de sis, també el segon de l’any amb una estrena destacada al pis de dosos. El castell va estar una mica remenat, però no va presentar cap contratemps. I per tancar rondes de castells, es va optar per un clàssic de la colla aquesta temporada, el tres de sis aixecat per sota. La decisió i la coordinació mostrada a plaça a l’hora d’aixecar aquest castell, fa pensar que si la temporada hagués estat una mica més llarga, ben aviat s’hagués pogut veure amb un pis més. A la ronda de pilars sí es va poder veure una novetat, i és que per primera vegada aquesta temporada es van realitzar dos pilars de cinc simultanis. Va ésser una actuació per somiar.

Com ja va essent habitual a les diades castelleres de Guissona, es va convidar la colla castellera en formació del Pallars, els Malfargats. En la seva tercera visita a Guissona aquesta temporada, els pallaresos van aconseguir convocar més camises que mai amb l’objectiu de descarregar el seu primer castell de sis. Malauradament, no van poder dibuixar l’aleta al tres de sis, tot i que hi van ser molt a prop, ja que van desmuntar dues vegades amb aixecador col·locat. Tot i el desencís de no poder assolir el castell de sis, van mostrar un tronc molt més segur que en altres ocasions. Van completar l’actuació amb proves remarcables com la torre i el tres de cinc. Si no defalleixen en assajos i ganes, segur que ho aconseguiran el proper 29 d’octubre, quan tenen previst tornar a encarar la seva fita.

Tercers en ordre d’actuació, van mostrar les seves construccions els Castellers d’Esparreguera, traçant una jornada sense massa complicacions pel nivell mostrat en les darreres actuacions, on han sovintejat castells de gamma alta de set. Els de la colla de camisa bordeus han plantat a Guissona els dos castells bàsics de set, arrodonint l’actuació amb un quatre de sis amb agulla, executats tots ells amb una  facilitat envejable.

Tancant rondes, actuaven els Castellers de Badalona, els quals, tot no disposar de moltes camises, van plantejar una diada de màxims, ja que volien repetir l’actuació que van oferir al passat Concurs de Castells, a la jornada de Torredembarra. D’aquesta manera, els de la camisa micaco van portar a plaça un tres de set i un tres de set amb agulla, castells que van descarregar amb facilitat tot i que el darrer van haver de treballar-lo un pèl. Amb el quatre de set no van tenir la mateixa fortuna ja que el van haver de desmuntar a l’entrada de dosos per un problema de quadratura. A la ronda de repetició van rebaixar  pretensions i van descarregar un plàcid quatre de sis. De la seva actuació cal destacar també el celebrat pilar de cinc aixecat per sota, descarregat amb molt aplom.

Ja tancant les actuacions de la temporada es constata que, en general, les colles van anant recuperant múscul tot i que els està costant força igualar els registres de prepandèmia, sobretot per problemes de manca d’efectius. De mica en mica però, les colles van anant deixant enrere el malson de les dues temporades anteriors, les quals han estat especialment cruels en el si de les colles petites.

Pel que fa a la valoració de la temporada dels Margeners de Guissona, més enllà dels castells executats destaca una estadística de la que en tot el món casteller només poden dues colles: a part dels segarrencs, només la Colla Jove de Castellers de Sitges ha aconseguit un 100% de castells descarregats, sense ni una sola llenya ni un intent desmuntat, cosa que parla molt clarament de la bona feina feta als assajos i de la seguretat amb què es porten els castells a plaça. I això que ha tingut una temporada de treball intens sobre molta canalla nova, que han copat d’estrenes els dos pisos superiors. El pis de dosos, ha quedat una mica orfe de noves incorporacions, cosa que ha llastat els castells, impedint estructures més lleugeres. Els troncs han anat fent una rotació progressiva molt positiva. On encara hi ha feina per fer és a pinya, on faltaria consolidar un mínim d’una vintena llarga de castellers que permetrien plantejar objectius més elevats. De fet, en un parell de sortides no es va poder plantejar una actuació amb tres castells. Tot plegat, al llarg del 2022 s’ha pogut descarregar dos castells de set i completar amb quasi tota la seva gamma els castells de sis. Una base esperançadora de cara a les properes temporades.

 

...i no tot és només castells

L’actuació castellera de la Diada només va ser un dels actes dels fastos que la colla havia programat. El primer acte començava ben d’hora, amb la recuperació de les matinades de grallers. Així doncs, una quinzena llarga de grallers anaven passant casa per casa a despertar els castellers i, de passada, anunciant pels carrers de Guissona que era dia de castells. L’acte, integrat dins dels reptes de la colla per aquesta temporada, la del quinzè aniversari, va ser tot un èxit.

Finalitzant les matinades es va recuperar també l’original concurs de tapes de temàtica castellera, on els castellers de la colla van canviar la faixa pel davantal per mostrar les seves habilitats, aquesta vegada, culinàries.

I al vespre, just després de l’actuació castellera es van realitzar pilars de canalla que van donar pas a l’aparició de la farola, el símbol de la colla i els tradicionals tocs de vermut i balls de gralles. I així va començar una llarga nit de festa, amb un sopar popular, una improvisada sessió d’aeròbic/discoteca, per continuar amb els concerts dels amics Inversen Band i Lasta Sanco, on no hi van faltar pilars en honor seu, per acabar amb el PD Lo Puto Cat amb les seves propostes transgressores.

I tot i que la temporada de castells pròpiament dita s’acaba, de cara al novembre es programarà l’escola de castells, per no aturar l’activitat fins que no es reprengui de nou la temporada. A banda d’això els integrants de la colla estan convocats a un sopar de gala cloenda de la temporada el proper 5 de novembre. El mateix dia cada una de les seccions de la colla oferirà un espectacle que ja han començat a preparar. I així, fent festa, es va fent colla, i es fan grans els castells i immensos els lligams.

 

Resum actuació

Guissona, 15/10/2022 (Diada dels Margeners)

Margeners de Guissona: 2pd4, 3d7, 5d6, 3d6s, 2pd5

Malfargats del Pallars: pd4, 3d6(id), 2d5, 3d6(id), 3d5, pd4, pd3

Castellers d’Esparreguera: 2pd4, 3d7, 4d7, 4d6a, 2pd4, pd4s

Castellers de Badalona: 2pd4, 3d7, 3d7a, 4d7(id), 4d6, pd5s