ELS MARGENERS DE GUISSONA S'ENLAIREN DE NOU

Quan ja quasi es donava la temporada per perduda, Guissona va poder reviure una nova actuació castellera. Els Margeners despertaven de la seva llarga letargia, enlairant de nou castells cap al cel.

DIMARTS 19 OCTUBRE 2021

 

I de cop i volta, la Diada dels Margeners

Va ser com un somni fet realitat. Quan ja quasi es donava la temporada per perduda, Guissona va poder reviure una nova actuació castellera. Els Margeners despertaven de la seva llarga letargia, enlairant de nou castells cap al cel. Tocava celebrar la Diada dels Margeners, però més aviat es va celebrar el retrobament d’uns vincles tallats arran el març de 2020, quan el món es va aturar.

La diada va ser poc concorreguda i amb castells molt més modestos dels que ens tenen acostumats els de la Segarra, però ben bé va ser una de les diades més emocionants de les que es recorda. De nou, es va poder veure a la plaça Major com els castellers es tiraven una foto de grup per després enfaixar-se. De nou es va poder veure com s’ordenen les pinyes i com un calfred recorre la pell quan sonen gralles i pugen els troncs. De nou ens vam emocionar veient trepar la canalla, però encara més veient l’alegria a la cara de tots els castellers. I de nou, es va poder veure com els margeners ballen al voltant d’una farola, i fan festa perquè es tornen a trobar.

L’actuació en si va ser força breu, tenint en compte que Margeners actuaven sols. D’aquesta manera, amb menys d’una hora es va poder veure un pilar de quatre d’inici, dues rondes de castells, i dos rondes de pilars de quatre (un d’ells aixecat per sota). Els castells portats a plaça van ser el tres de sis amb l’agulla i el tres de sis, executats molt conscientment i amb total solvència.

Els actes de la Diada dels Margeners van continuar posteriorment al local de la colla on es va celebrar un divertidíssim concert en format karaoke amb músics vinculats a la colla. Un sopar popular i música enllaunada cloïen els actes.

Els actes s’havien iniciat el dia anterior amb la representació després de l’assaig de Shalott, un inspirat espectacle de dansa contemporània interpretat per Guillem Batlle i Vlad Ian.

 

El lent camí cap a l’enyorada «normalitat»

Havien passat dos anys i quatre dies després de la darrera actuació i la jornada, en condicions normals hagués estat d’allò més deslluïda, amb una sola colla a plaça, amb només dos castells de sis i sense grans aglomeracions de públic. Però les condicions no eren especialment normals. L’actuació d’aquest dissabte va ser possible gràcies a una accelerada cursa contrarellotge en què els de la camisa marró anaven adaptant-se a les constants evolucions de les limitacions fixades pel Procicat per combatre la covid-19. D’aquesta manera feia tres mesos que s’havien reprès uns assajos, força limitats en nombre de castellers, que pràcticament només permetien enlairar pilars. Amb limitació d’aforament i públic assegut es va poder actuar per la Festa Major portant a plaça només pilars de quatre. A mig setembre, les noves mesures anticovid van permetre assajos de fins a 160 castellers, cosa que per una colla com la de Guissona donava llum verda a intentar recuperar la seva normalitat castellera. I així va iniciar-se un seguit d’assajos intensíssims que ha permès recuperar per a Guissona una actuació castellera en tot just un mes i contra tot pronòstic, perquè molta gent ja donava la temporada com a perduda.

Cal tenir en compte que feia més d’un any i mig que no s’assajava amb normalitat. I que les parades entre temporada i temporada acostumen a ser de d’entre dos i tres mesos, només. La feina doncs era força feixuga, especialment per recuperar la forma i la tècnica, la qual requereix de molt assaig. En aquest sentit cal reconèixer l’àrdua tasca realitzada per l’equip tècnic de la colla, amb el Pau Sellés al capdavant, el qual va poder estrenar-se finalment com a cap de colla en una actuació castellera.

Però també calia recuperar la massa social de la colla, cosa que està esdevenint especialment dificultosa. Tot i que van haver de tallar en sec tota la seva activitat a les portes de la primera diada de l’any 2020 (Sant Josep), la colla ha anat reinventant-se per poder mantenir els lligams socials entre els seus membres. Així, mentre les mesures ho han permès, s’ha anat organitzant diverses activitats presencials i telemàtiques per mantenir viu el caliu de la colla. És ben merescut en aquest sentit el reconeixement a l’Àgnès Rius, presidenta de la colla, així com a la resta d’integrants de la junta: de segur que no ha estat fàcil dur el timó en aquests temps estranys.

 

I ara, què?

L’actuació de la Diada dels Margeners ha estat la primera i l’última de la temporada 2021, cert. Però l’activitat de la colla de la Segarra no s’atura perquè ja comencen a preparar la temporada 2022. Cal tenir en compte que la primera actuació de l’any 2022 serà el 30 de gener a les Decennals de la Candela de Valls 2021+1 que es realitzaran després d’haver-se anul·lat l’any anterior. L’espectacular actuació de les Decennals agrupa totes les colles del món casteller i és l’única ocasió que tenen les colles d’arreu d’actuar al km 0 casteller, la plaça del Blat. Només es realitza cada deu anys (els acabats en 1). Per tant, serà la segona ocasió, després del 2011, en què Margeners hi actuaran.

Tenint en compte la data de l’actuació de les Decennals i per recuperar temps i sensacions castelleres, l’equip tècnic de la colla ha decidit no aturar els assajos. Per tant es continuarà assajant al local els divendres a les 20:00. La colla fa una crida a tothom qui vulgui unir-se a la pinya per viure en primera persona les profundes sensacions que de ben segur guarda la propera temporada, la que hauria de ser la del renaixement.

 

 

 

Resum actuació

Guissona, 16/10/2021 (Diada Margeners)

Margeners de Guissona: pd4, 3d6a, 3d6, pd4ps, pd4