ELS MARGENERS RECUPEREN BONES SENSACIONS A AGRAMUNT

Amb l’actuació d’Agramunt, aquest dissabte passat, la colla castellera Margeners de Guissona encetava la trilogia d’actuacions d’aquest setembre, durant el que s’espera augmentar gradualment la complexitat de les construccions dels de la camisa marró.

DIJOUS 06 SETEMBRE 2018

 

 

Festa Major a Agramunt

Amb l’actuació d’Agramunt, aquest dissabte passat, la colla castellera Margeners de Guissona encetava la trilogia d’actuacions d’aquest setembre, durant el que s’espera augmentar gradualment la complexitat de les construccions dels de la camisa marró. L’actuació urgellenca a més, arribava després de l’accidentada actuació anterior on van patir una de les rares caigudes que han sofert els de la Segarra durant els darrers anys.

Amb la plaça de l’Església força plena, el públic d’Agramunt va tornar a bolcar-se en la seva tradicional jornada castellera. De fet, Agramunt és una ciutat que sempre ha viscut molt intensament la cultura popular. Mostra d’això, per exemple, just abans de l’actuació es presentava la colla infantil dels diables L’Espetec, d’Agramunt.

Així doncs, amb un regust indefugible de pólvora a la plaça s’iniciava l’actuació castellera amb els habituals pilars caminats de les colles participants.

Els primers a actuar van ser els Castellers de Lleida que, com és habitual des de fa 23 anys, hi actuaven com a colla local. Els de la camisa bordeus fan realitzar la seva segona millor actuació de la temporada, portant a plaça una gamma força variada de castells. Per començar, descarregaven la tercera torre de set de l’any. Tot i haver-lo de treballar al moment de l’aleta, els del Segrià van demostrar el domini que li tenen al castell. En segona ronda optaven pel carro gros, el quatre de vuit, castell amb el qual van anant agafant confiança a mesura avança la temporada. Lleida va tancar rondes de castells amb un set de set clavadíssim, amb el qual van poder mostrar potencial en els tres nivells d’un castell: pinya, tronc i canalla.

Els de Guissona van actuar segons a les rondes de castells. Van iniciar l’actuació amb un quatre de sis que no els va significar cap problema. A segona ronda van descarregar un lent quatre de sis amb l’agulla, per acabar a tercera ronda amb un tres des sis molt parat. De l’actuació dels Margeners, cal destacar dues notes intangibles a jutjar per la senzillesa de les construccions portades a plaça. Per una banda la confiança amb què van ser executats, després d’un mes d’agost certament complicat. Per altra banda, el creixent nombre de camises portades a plaça que tot i estar lluny del que seria desitjable, denota un símptoma de la millora quantitativa i qualitativa que pot portar de si aquest mes de setembre a cals segarretes, ja notat durant els darrers assajos.

Tercers a actuar van ser els Bordegassos de Vilanova, els quals s’estan reincorporant a la dinàmica dels castells després de la parada per vacances. Els del Garraf van plantejar una actuació d’acord amb el nombre de camises mobilitzades, realitzant una clàssica de set, és a dir, els dos castells bàsics de set (el tres i el quatre) a més de la torre de sis. Tots els castells es van realitzar sense cap mena de complicació.

A la ronda de pilars els Castellers de Lleida van oferir un vano de cinc i els Bordegassos un pilar de cinc primer, i dos pilars de quatre després. Els Margeners també van descarregar un celebradíssim pilar de cinc, el primer de la temporada, amb dos debutants al tronc.

Abans del tradicional pilar al balcó de l’Ajuntament per part dels Castellers de Lleida, els de la ribera del Segre van realitzar, amb la resta e colles, una molt bona prova de torre de vuit amb folre, fins a cinquens. Recuperar aquest castell està entre els objectius dels de Lleida de cara a les actuacions d’aquest desembre o del Concurs de castells.

 

A les portes de la Festa Major

El setembre margener continua amb l’actuació aquest dissabte 8, a la plaça Major de Guissona (17:30), en motiu de la Festa Major. Els acompanyaran a plaça uns els padrins de la colla de la Segarra, els Castellers de Cornellà, i, de nou els Bordegassos de Vilanova.

La colla fa una crida a la participació als aficionats castellers de la contrada, per tal de donar un cop de mà als assajos especials programats pel dimecres 5 i dijous 6 (20:00) i per descomptat a l’actuació.

 

Resum actuació

Agramunt, 01/09/2018 (Festa Major)

Castellers de Lleida: pd4cam, 2d7, 4d8, 7d7, v5, pd4balcó

Margeners de Guissona: pd4cam, 4d6, 4d6a, 3d6, pd5

Bordegassos de Vilanova: pd4cam, 3d7, 4d7, 2d6, pd5, 2 pd4