Guissona va ser l’escenari aquest cap de setmana de la millor actuació castellera que ha viscut mai la Segarra, gràcies a la gran actuació dels Minyons de Terrassa i dels Margeners de Guissona a la tercera Diada dels castellers de la Segarra.
Guissona va ser l’escenari aquest cap de setmana de la millor actuació castellera que ha viscut mai la Segarra, gràcies a la gran actuació dels Minyons de Terrassa i dels Margeners de Guissona a la tercera Diada dels castellers de la Segarra. L’actuació, que va reunir la colla vallesana i la segarrenca, va ser presidida per un vent fredíssim que no va poder arronsar la voluntat d’ambdues colles de portar a plaça construccions que pronosticaven una gran diada castellera.
Per sobre de tot, cal destacar l’actuació dels Minyons de Terrassa, que van decidir fer història a cada una de les rondes que van realitzar. Després d’un pilar de cinc de salutació, ja a primera ronda convertiren la plaça Major de Guissona en plaça folrada, clavant un quiet dos de vuit amb folre que no va ser ni mogut per les contínues batzegades del vent gèlid de la tardor segarrenca. Posats a fer història, però, es guardaven per segona ronda el plat fort de la jornada, el tres de nou amb folre. Gairebé amb tota la plaça posada dins de la pinya, els Minyons van enlairar per primera vegada a la història un castell de nou pisos a una plaça de la Segarra. El castell va pujar amb certa tremolor, però va ser carregat i descarregat sense excessius problemes. En tercera ronda, encara van plantar davant de la col•legiata de Santa Maria una construcció mai vista a la terra de les parets de marge, el cinc de vuit, conegut com la catedral. Completant la gran actuació realitzada, encara van voler posar la cirereta a la seva gran exhibició, amb un pilar de sis de postal. El darrer pilar de sis (i fins ahir únic) que s’havia vist a Guissona, també va ser realitzat pels Minyons a la Diada dels Margeners de l’any anterior, tot i que aleshores només va poder ser carregat.
Els Margeners de Guissona culminen una altra gran temporada
Per altra banda, els Margeners de Guissona, també van voler oferir el millor de si mateixos a la plaça Major, tot i que la ventura, aquesta vegada no els va acompanyar del tot. Després de tres pilars de quatre de salutació, van començar amb el seu actual sostre casteller, el set de set, que enguany va ser carregat i descarregat per primera vegada a Súria, el 12 de juliol, i que ja havien pogut veure els aficionats locals per la Diada de la Festa Major. Aquest castell, sui generis de la colla segarrenca, és una construcció que combina una estructura de quatre amb una de tres, amb la complexitat que això comporta. El castell va ser descarregat amb tota seguretat i solvència després d’un anecdòtic intent desmuntat. En segona ronda, la colla local va voler portar a plaça un dels castells que més complicació els comporta i que no van poder descarregar per primera vegada fins el 15 d’agost a Tarragona, el tres de set aixecat per sota. Tot i que els Margeners cada vegada que han aconseguit descarregar-lo han anat guanyant en confiança en aquesta construcció, aquesta vegada van fer llenya després de defensar-lo al límit en la darrera aixecada. En ronda de repetició, van apostar per un tres de set, castell que no els va significar cap problema. En tercera ronda van sorprendre la plaça amb un sensacional tres de sis amb el pilar format íntegrament per dones. Després d’assajar-lo llargament, les margeneres van poder demostrar que ben enrere han quedat els temps en què fer castells era una pràctica exclusiva dels homes. En ronda de pilars van realitzar dos pilars de cinc simultanis, tot i que un d’ells només es va poder carregar.
Finalment, cal destacar que un altre dels moments esperats per la colla de Guissona fou el dinar posterior a l’actuació, ja que era el primer acte que la colla realitzava oficialment al que és el seu flamant nou local social, l’edifici històric situat a la plaça Bisbe Benlloch, conegut popularment com el Centro. A part de complir amb la seva -apretada agenda, la colla castellera de Guissona ha invertit part del seu temps a l’adequació de la sala del teatre per tal que pugui acollir nombrosos actes a part, és clar dels assajos per a la pràctica castellera.
L’actuació de la Diada dels Margeners posava el punt i final a la temporada castellera dels de casa nostra. La tercera temporada, dels Margeners ens ha permès veure com els de la Segarra superaven una altra vegada els seus registres. Es va iniciar a l’abril amb un viatge a Mallorca i els ha dut per diverses poblacions d’arreu de Catalunya, entre les que es podria destacar poblacions amb una llarga i rica tradició castellera, com Tarragona, Valls i el Vendrell.
La resta d’actes de la Diada, aquest cap de setmana
Els actes que la colla ha previst per celebrar la seva Diada, però, encara no han acabat: el proper dissabte 14 de novembre es realitzarà diverses activitats lúdiques al llarg del dia. Dels actes programats pel matí, en destaquen la jornada de portes obertes de l’edifici del Centro, la xocoladata i els diversos campionats i jocs de cucanya. Per la tarda, es realitzarà una cercavila amb mostra de diversos elements de cultura popular, on hi prendran part, a part dels Margeners de Guissona, els Gegants de Guissona, el Drac Aimeric de Sant Antolí i la Tarasca i el Drac Carranco Bilandó de Cervera. La Diada es culminarà a la nit amb un concert amb els grups Terratombats, 5 sentits i una disco mòbil amb punxadiscos castellers.