EMOTIU CONCERT PER LA PAU A UCRAÏNA A GUISSONA

La parròquia de Santa Maria de Guissona va organitzar el diumenge 3 d’abril un concert solidari a favor de les persones refugiades a la població i a la comarca a causa del conflicte armat a Ucraïna.

DIMARTS 05 ABRIL 2022

 

 

La parròquia de Santa Maria de Guissona va organitzar el diumenge 3 d’abril un concert solidari a favor de les persones refugiades a la població i a la comarca a causa del conflicte armat a Ucraïna. Aquest acte fou presidit per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i per l’Alcalde de la població, Il.lm. Sr. Jaume Ars. Hi varen assistir també Mn. Ramon Balagué i el P. Taras Kogut, Mn. Juan Pablo Yáñez i Mn. Fermí Manteca, rector de Torà. Un gran nombre de veïns i fidels van omplir de gom a gom l’església.

Amb el nom “Música per la pau” el concert fou ofert per  la Coral de la comunitat ucraïnesa de Guissona, infantil i adulta, pel Cor parroquial de Guissona, i també hi va participar un conjunt instrumental ucraïnès. L’acte va començar amb un minut de silenci en memòria de les persones que han perdut la vida i que ho estan passant malament en aquest conflicte. Després, la coral de la comunitat ucraïnesa va interpretar diverses peces en lloa a la Mare de Déu, a la qui es va demanar la pau, així com d’altres de caire més propi d’Ucraïna.

Durant l’acte, diverses noies ucraïneses refugiades van voler aportar interpretacions en agraïment a l’acollida del poble de Guissona, moments que van ser emocionants. El cor parroquial es va afegir a la coral de la comunitat ucraïnesa per interpretar les peces del final de concert, i especialment simbòlic fou el moment en el qual es va interpretar  la “Pregària per Ucraïna”, un cant bellíssim amb la lletra d’Oleksandr Konysky (1836-1900) i la música del gran compositor Mykola Lysenko (1842-1912), considerat el pare de la música clàssica de la moderna Ucraïna.

L’Arquebisbe Mons. Joan-Enric va fer unes paraules d’encoratjament al poble d’Ucraïna que viu aquests moments d’angoixa, va agrair al poble de Guissona la seva acollida i va seguir posant a l’abast de les persones necessitades els recursos necessaris per tirar endavant, a través de la Parròquia i de Càritas. Va acabar amb unes paraules de coratge en ucraïnès.

L’esdeveniment, que es va iniciar a les 19:00h, va disposar de taquilla inversa en suport als refugiats.

El proper dissabte 9 d’abril, a les 12:00h es farà un nou concert a la parròquia, ofert per la Orquestra Cadí, el seu director, Yevhen Sokhatskyy també és ucraïnès.

 

Guissona, 5 d’abril de 2022.