davant de més de 80 persones que omplien de gom a gom la Sala de Plens de l’Ajuntament de Guissona, en la seva gran majoria mestres, però també pares i mares, va tenir lloc la presentació del Projecte “Conèixer, interpretar i projectar canvis per transformar l’escola”, un projecte que a iniciativa del mateix Ajuntament i la seva Regidoria d’Educació té per objectiu promoure la coherència i la cohesió a l’etapa educativa 0-6 de Guissona.
L’acte va ser presidit per l’alcalde de Guissona, en Xavier Casoliva, el qual va presentar a grans trets les intencions del projecte i la voluntat no sols de l’equip de govern, sinó de tot el consistori, per acompanyar els centres en aquest procés de canvi i transformació. Dins l’acte, les encarregades de presentar el projecte i els detalls de la proposta formativa van ser les professores de la Facultat d’Educació, Traducciò i Ciències Humanes de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Berta Vila i Francesca Davoli, equip amb el qual ha confiat el consistori perquè lideri el procés i assessori i acompanyi els diferents centres al llarg de la implementació del projecte. Vila i Davoli són les coordinadores del grup de formadores d’Educació Infantil del CIFE i han estat les encarregades de dissenyar la proposta formativa adreçada a les llars d’infantrs i parvularis d’aquesta localitat de la Segarra.
Un cop fetes les presentacions, el nucli central de la trobada va consistir en una interessant conferència que sota el mateix títol que porta el projecte, va pronunciar la professora i també membre del grup de formadores d’Educació Infantil del CIFE, la Ma. Teresa Feu. La seva intervenció va generar molt d’interès entre les persones assistents. I és que no hi ha dubte que la seva expertesa i experiència dels molts anys tant a les aules de parvulari com a les aules de la Facultat d’Educació Traducció i Ciències Humanes, afegit a la seva gran capacitat de comunicació, van fer que de manera distesa, com requeria l’hora i el moment en què es va realitzar l’acte, promogués la reflexió sobre no pocs temes que tot i ser quotidians toquen de ple el moll de l’os de l”educació.
Amb aquest acte es completava una primera fase que va iniciar-se el mes de gener passat i que ha consistit en el disseny i la planificació del projecte, tot plegat a través de les diferents converses mantingudes entre les coordinadores de l’equip del CIFEamb l’Ajuntament, les reunions sectorials mantingudes amb els diferents agents educatius de la població i comarca (des de la inspecció als serveis educatius), els equips directius dels diferents centres i també el mateix consistori, així com la concreció i documentació de la proposta per part de l’equip assessor, el qual ja fa uns mesos va presentar el projecte per tal que es valorés.
A partir d’ara, amb l’acte celebrat, es dóna per obert un procés de reflexió i valoració per part de les diferents llars d’infants i parvularis de la població per tal que d’aquí a mitjan mes de juny puguin concretar i decidir si s’impliquen en el projecte i s’inicia ja la fase d’implementació del projecte ja de cara al curs 2016-2017 i que és previst que s’estengui all llarg de dos cursos acadèmics. I és que tot plegat es vehicularà a través d’una activitat formativa que serà reconeguda pel Departament d’Ensenyament a través del Servei Educatiu de la Segarra. Un projecte, en definitiva, i en paraules del mateix alcalde que “és una oportunitat que ofereix l’Ajuntament a les escoles bressol i parvularis del municipi i que sens dubte ens ha de facilitar orientar, organitzar i concretar les nostres intencions educatives“. De fet, uns i altres, Ajuntament i equip assessor, en tot moment van palesar el convenciment que l’única manera de promoure canvis sostenibles als centres és a través no pas de la implicació dels i les mestres a títol individual, sinó a través de la implicació com a centres, en equip. I aquesta és, també, una de les singularitats del projecte proposat i que ha d’aportar valor afegit a la formació.
I és que, tal i com va cloure la seva intervenció la Ma. Teresa Feu servint-se d’una cita d’Albert Einstein, “hi ha una força motriu més poderosa que el vapor, l’electricitat i l’energia atòmica: la voluntat“.
Font: CIFE- UVIC