ES PRESENTA LA 23a EDICIÓ DEL MERCAT ROMÀ DE IESSO

El passat divendres, 5 de juliol va tenir lloc en el marc incomparable de Sant Felip Neri la presentació de la vint-i-tresena edició del Mercat Romà de Iesso. En aquest acte es va presentar el cartell, el programa d'activitats i l'eix conductor de l'edició d'enguany.

DIMARTS 09 JULIOL 2019

El passat divendres, 5 de juliol va tenir lloc en el marc incomparable de Sant Felip Neri la presentació de la vint-i-tresena edició del Mercat Romà de Iesso.

La presentació va anar a càrrec de la nova regidora de cultura, festes i turisme, l’Agnes Pla i Ribalta, l’Agnès durant els primers 15 anys va treballar activament en els treballs de decoració i escenografia de la festa, tant en la Bakanal com en el Mercat. Ha pogut veure de primera mà com ha evolucionat, com ha anat prenent forma amb l’austeritat dels pocs recursos que teníen al començar però amb la gran il·lusió que ens acompanyava

La presentació es porta a terme a les portes de la 23a edició del Mercat romà, la festa de les festes del nostre poble. La que acollim amb més entusiasme. La festa que sorgeix del poble i per al poble, però alhora la que atreu més visitants i ens fa més visibles al territori. Des de fa 3 anys, precisament pel gran volum que ha pres la festa, l’organització ha passat a mans de l’empresa Sabors catalans. Ells ha donat continuïtat al Mercat Romà, Sempre amb una clara condició: la presència de les entitats i els artesants de Guissona. Aquesta festa va néixer l’any 1996 gràcies a la iniciativa d’una entitat : els comerciants,  i la suma de les entitats del poble són les que han fet possible la festa des del primer moment.

El Mercat Romà és una festa viva i canviant, amb la que tots ens anem adaptant segons el moment en que es troben les associacions. Destacar enguany el naixement o renaixement d’una entitat que ha estat  aturada molt de temps i que torna amb molta força: l’agrupament escolta Bella Iesso, que enguany juntament amb l’ACLE ens organitzen un jocs olímpics al parc arqueològic

Així doncs, la setmana vinent, Guissona – transformada en Iesso- omplirà de nou els carrers de patricis i plebeus, envoltats d’aquest aire romà tant nostre que recorrerà tots els racons del nucli històric, sortirem vestits amb les nostres millors gales i ens saludarem alegrement amb el crit d’Ave Iesso. I entre trobada i trobada amb la gent disfrutarem dels clàssics espectacles de lluita, de la venda d’esclaus, de les danses exòtiques, ens banyarem a les termes romanes per un dia, ens passejarem per l’exhuberant cort de la reina Cleopatra, tot plegat amb el batibull dels carrers plens de gatzara, de música i de tavernes a petar de romans assedegats prenent la pòcima que aquell dia ens fa sentir invencibles. No ens deixem però un espai de temps per la cultura, ja que el museu aquell dia obra les portes de bat a bat oferint-nos conèixer de manera directa els vestigis romans que fonamenten la nostra història. I per acabar el ball de cloenda, que cada any genera tantes expectatives. I tot seguit, anirem a correcuita a veure com marxen els de la bakanal, enguany la 25ena. Els primers, els que van encendre l’espurna de la festa romana de Guissona.

Tot per un dia, i una nit. I així, després de la intensitat de la jornada, el diumenge anirem tornant a la nostra rutina, amb noves anècdotes x explicar, amb la mirada posada en les tafaneries de la Bakanal d’enguany i la curiositat per saber quins han estat els nous candidats a César i Cleòpatra

Aquest dos personatges tan emblemàtics són els que cada any tanquen la setmana dels capvespres, enguany del 15 al 19 de juliol, i inauguren l’obertura del mercat romà, el 20 de juliol, sempre el tercer dissabte de mes.

El cartell de la 23a edició d’enguany, homenatja al César. El disseny, tant del tríptic com del cartell, ha estat un magnífic treball de la Clàudia Castells. Cada any el disseny gràfic de totes les activitats que s’organitzen a l’ajuntament s’encarrega a un jove dissenyador i dissenyadora, que fan molt bones propostes.

Així doncs, en aquest 23a edició del Mercat romà pren especial rellevància la figura de Juli César, personatge que s’emmarca en els últims moments de la república romana . Per tant tanca una etapa i suposa un canvi en l’organització administrativa, política i militar que marcaria la història occidental fins als nostres dies.

Ja fa uns 6 anys que el mercat té un fil conductor que unifiqués les diferents activitats de la festa: es treballa sobretot en la setmana dels capvespres: en la representació del teatre de dilluns i la del dijous i també dins la celebració del mercat romà.

El passat divendres, en l’acte de presentació del Mercat, el grup de teatre local CAOS va fer una petita escenificació que va esdevenirr un resum dels temes que hem tractat fins ara, en els darrers mercats romans.

-         Primer vam tractar la formació del món segons la visió dels antics

-         Després vam conèixer el panteó dels deus romans que dirigien la vida dels homes, presidit per Júpiter

-         Seguidament vam començar un cicle terrenal fins arribar al naixement de Roma, de la ma dels seus fundadors Ròmul i Rem

-         Ens vam aturar a Troia, una ciutat rellevant per la fundació de Roma

-         Ara ens hem d’aturar de nou a Troia ja que d’aquesta ciutat surt un heroi troià, Enees, que es el fil conductor que ens portarà fins a Juli César: Enees és fill de Venus i del noble troià Anquises. Enees, enmig de les flames de la batalla troiana, fuig de la ciutat enduent-se el seu pare i el seu fill Iulus. I és d’aquest fill que naixerà la família Júlia, el clan d’on provenia el mateix Juli César, un personatge entre la realitat i la ficció, emparentat amb la noblesa troiana i amb la mateixa deessa Venus

Podeu trobar tots els actes de MERCAT i CAPVESPRES a www.mercatroma.cat

Poseu-vos la túnica i veniu aquests dies a Iesso!