L’Ajuntament de Guissona, participa en la campanya “per elles” organitzada per l’entitat Ecovidrio amb motiu del Dia Mundial contra el càncer de mama, 19 d’octubre.
L’Ajuntament de Guissona, participa en la campanya “per elles” organitzada per l’entitat Ecovidrio amb motiu del Dia Mundial contra el càncer de mama, 19 d’octubre.
Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. La labor d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenització i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre en l’hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l’ecodisseny dels envasos. En les últimes dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d’un 31,3% l’any 2000 al 76,8% en 2018, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològic i Repte Demogràfic (MITERD). Segons les últimes dades relatives a 2020, els habitants de Cervera van reciclar un total de 245 tones d’envasos de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 26,2 kg. A Guissona, van reciclar un total de 190 tones d’envasos de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 26,2kg, arribant a les mateixos percentatges en ambdues ciutats.
Aquesta campanya incentiva la iniciativa d’acollir una parella de contenidors roses en algun lloc emblemàtic de la ciutat durant uns dies, en aquest cas a la Segarra els llocs escollits han sigut la plaça Santa Anna de Cervera on hi seran del 19 al 27 d’octubre, i la Plaça Bisbe Benlloch de Guissona on hi seran del 27 d’octubre al 8 de novembre. D’aquesta forma és buscar fer partícips a la ciutadania i als ens locals de la iniciativa solidària, on no només es vol conscienciar sobre la importància de reciclar vidre, sinó que també es té com a objectiu aportar el nostre gra de sorra a la lluita contra el càncer.
Amb el lema Plens de Vida, els contenidors roses volen ser una palanca de col·laboració ciutadana. Dipositar-hi envasos de vidre contribuirà a la lluita contra el càncer de mama, ja que Ecovidrio farà una donació a la Fundació de Sandra Ibarra per contribuir a la investigació i a millorar la qualitat de vida de les dones afectades i el seu entorn familiar. Aquesta fundació està formada per un grup de persones que creuen en la transformació social. Busquen fons per obrir noves vies d’investigació i es proposen canviar l’actitud i les idees en la forma d’enfrontar-nos al càncer. Des del seu inici, la Fundació ha impulsat i finançat campanyes i projectes de recerca, sensibilització i prevenció enfront del càncer, hi ha col·laborat activament en el desenvolupament de la humanització de la Sanitat. En els últims anys, després de l’augment dels índexs de supervivència i la falta d’atenció sanitària específica per supervivent de càncer, la Fundació s’ha orientat cap a la cerca de solucions en aquest àmbit. Com a símbol de la conscienciació i solidaritat amb el càncer de mama, Agatha Ruiz de la Prada ha dissenyat un miniglú especial per a l’ocasió, en el qual es destaca el lema de la Fundació Sandra Ibarra: “Llenos de vida”. El miniglú es podrà adquirir a través de la web Miniglú.es, i els beneficis es destinaran a la Fundació Sandra Ibarra per a contribuir a la prevenció i recerca del càncer.
Una altra associació que recolza la campanya, és l’associació contra el càncer a Lleida, aquesta dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Lleida, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinari. A més, volen que les persones de la comarca de la Segarra tinguin la possibilitat de gaudir de les activitats que es realitzen, tant preventives (conferències, tallers d’hàbits de vida saludables, teràpies per deixar de fumar), com divulgatives (campanyes), com de suport i acompanyament en qualsevol fase de la malaltia (rehabilitació de limfedema, ajudes econòmiques, atenció psicològica al malalt i família, colònies d’estiu, entre d’altres). Per altra banda també ofereixen serveis i prestacions que ajuden a millorar la qualitat de vida dels pacients de càncer i de les seves famílies, com atenció psicològica, atenció social, assessoraments, orientacions, entre altres. A Guissona, l’Associació Montse contra el càncer ofereix cadires de rodes, llits i altres materials de suport, així com l’accés a pisos a Barcelona per si la persona afectada necessita estar-hi uns dies mentre a el tractament.
Guissona, 28 d’octubre de 2021.