ÈXIT DEL 17È CURS D'ARQUEOLOGIA CIUTAT ROMANA DE IESSO

El Curs ha aplegat 16 estudiants, un equip d'investigadors i l'empresa Arqueòlegs.cat durant dues setmanes en un programa que combina excavacions amb vocació formativa i activitats complementàries.

DIMECRES 26 JULIOL 2023

El Curs d'arqueologia Ciutat romana de Iesso, a Guissona ha aplegat 16 estudiants, un equip d'investigadors i l'empresa Arqueòlegs.cat durant dues setmanes en un programa que combina excavacions amb vocació formativa i activitats complementàries.


En aquesta edició els treballs s'han centrat principalment en tres espais del Parc Arqueològic: el sector termal, l'extrem sud d’un carrer, el cardo 2, i el pou de la domus senyorial. Els estudiants, la majoria de grau de la UAB, però també tres alumnes de la Universitat de Castella la Manxa, una de la Universitat de Navarra i un de batxillerat de Vilafranca del Penedès, estaven repartits per les tres zones per posar en pràctica els coneixements treballats durant el curs i per beneficiar-se del treball sobre el terreny en un marc arqueològic incomparable.


Les tasques dutes a terme al carrer es van centrar al punt d’encreuament d’un cardo (orientat de nord a sud) amb un decumanus (d’est a oest). En aquest sector, s’hi va detectar un nivell de pavimentació de terra i graves amb un reforç de grava just en l’àrea del xamfrà, segurament, com a reforç o per minimitzar-ne el desgast. En la mateixa àrea s’hi van detectar actuacions diverses relacionades amb el sistema d’abastiment d’aigua de la ciutat romana a través de canonades de plom.


D'altra banda, a l'espai contigu a les termes, iniciat el 2005 i paralitzat des d'aquell moment, s'hi varen documentar diverses habitacions annexes a l'edifici termals encara per determinar-ne l'ús, però que molt possiblement tenien una relació directa amb l'edificació principal. En aquest context arqueològic va sortir una quantitat important i rica de materials; en destaquem els fragments de marbre que pertanyien a les construccions dels banys, a més de diverses monedes i objectes d’os, de bronze i de ferro.


I finalment, l'últim punt interessant del curs d'enguany ha estat l'excavació d'un pou que trobem a l'interior de la gran domus. Aquesta intervenció aporta informació sobre materials que no es conserven en contextos arqueològics convencionals, i en canvi, es preserven en condicions excepcionals com ara submergits en aigua. S’han recuperat fusta, carbons, ossos, llavors i d'altres elements que ens permetran explicar les espècies vegetals i animals que habitaven Iesso. Aquests materials es recuperen barrejats en grans quantitats de sediments (o llots) que es van cribrant a través d’un sistema de filtratge i neteja, anomenat "wet Sieving", que permet recuperar les restes extremadament reduïdes (fins a 0,2 mm).  L’excavació del pou ha anat a càrrec de personal especialitzat de l’empresa Arqueòlegs.cat, descendint fins a més de set metres de profunditat.

Les jornades de treball al Parc Arqueològic començaven a les 7 del matí per així guanyar hores de "fresqueta" a la calor d'aquestes setmanes, tot i això, les últimes jornades del curs han estat complicades per les altes temperatures. Durant les tardes els estudiants participaven en diferents formacions, com conferències, pràctiques relacionades amb la ceràmica romana o sortides culturals, que completaven així la proposta educativa de Curs d'arqueologia "Ciutat romana de Iesso".