GRAN FINAL DE TEMPORADA: EL 3DE7PS TORNA A AIXECAR-SE DE COLOR MARRÓ

Va ser aquest passat dissabte 20 d’octubre a la tarda, acompanyats pels Moixiganguers d’Igualada i els Castellers d’Andorra que els Margeners van celebrar la seva XII Diada.

DIMARTS 23 OCTUBRE 2018

 

Guissona. I per fi va arribar el dia que tots els Margeners estaven esperant, el dia de la seva XII Diada, amb la que tancaven aquesta temporada. Va ser aquest passat dissabte 20 d’octubre a la tarda, acompanyats pels Moixiganguers d’Igualada i els Castellers d’Andorra.

Tot i que les prediccions durant tota la setmana amenaçaven de pluja, el temps va ser respectuós amb la colla marró, i sota un bon sol l’actuació es va poder celebrar a la pl major de Guissona. Aquesta va començar amb els tradicionals pilars d’entrada: 2pd4 dels Moixiganguers, 1pd4 dels Castellers d’Andorra i 1pd4ps per part dels Margeners de Guissona.

Com sempre que actúen a casa, els primers en obrir cada ronda de castells van ser els de la camisa marró. El castell escollit per obrir plaça va ser el 3d7, un castell que ja havien descarregat a les Festes Majors de Guissona i Cervera, però que presentava alguns canvis a cada pis del tronc. Tot i aquests canvis, el castell es va demostrar ferm i segur en tota la seva execusió, no en va és un castell que no els ha caigut mai en tota la seva història. I a la segona ronda arribava el plat fort dels de la camisa marró. Des de la seva Festa Major al setembre havien fet una campanya on anunciaven les intencions de portar un castell de 7 i mig (superior al 3d7) per la seva Diada, i era el moment de fer-ho realitat. El castell escollit era el 3d7ps, un castell que els Margeners havien arribat a dominar però que fèia 3 temporades que no portaven a plaça. El castell es va aixecar pis a pis de forma casi perfecte, demostrant la molt bona feina feta als assajos. A l’última aixecada es va demostrar la dificultat d’aquest castell, però també la confiança dels de la camisa marró, fent aixecar els aplaudiments del públic assitent. La descarregada va ser força plàcida, i la celebració va de ser les que fan posar la pell de gallina. Per tancar la ronda de castells, els Margeners van descarregar el tercer 4d7 de la temporada. Un castell que normalment als de la camisa marró se’ls sol complicar una mica, però que dissabte el van poder dominar i descarregar amb aparent facilitat i solvència.

Els segons en actuar van ser els Moixiganguers d’Igualada. La colla morada de l’Anòia arribava a Guissona encara amb l’eufòria d’haver descarregat el seu primer castell de 9 (3d9f) fèia dues setmanes al Concurs de Castells de Tarragona. Són una colla en plena evolució, no en va aquesta temporada ja han descarregat un munt de castells de 8 a banda del 3d9f, a destacar més de 10 2d8f i 3 5d8!!!. A Guissona van obrir plaça amb un tranquil i plàcid 7d7, segurament per rodar gent a tronc i canalla. El castell no va tenir cap complicació. En segona ronda van poder portar a plaça un castell de vuit, el 4d8, castell que pels de l’Anòia ja fa algunes temporades no té cap secret. I com no podia ser de cap altra manera, el van descarregar de forma quasi perfecte. I per acabar la seva actuació de castells, van descarregar un 4d7a també molt plàcid.

Els tercers en actuar van ser els Castellers d’Andorra. Amb poques camises desplaçades a la Segarra, els andorrans van necessitar l’ajuda a les pinyes en tots els seus castells. A la primera ronda van apostar pel 3d6. Van tenir que fer un intent desmuntat amb dosos col.locats per indecissió de la canalla, ja que el castell estava bastant desquadrat a nivell de terços. En ronda de repetició el van poder descarregar. A la segona ronda van muntar un 4d6, que al igual que el 3d6, se’ls va complicar bastant aviat, obligant a fer un intent desmuntat. En ronda de repetició el van poder descarregar. Per tancar la ronda de castells van muntar un 3d6a. Amb l’entrada de l’acotxador el castell va caure, quedant amb intent. Cansats pels 2 intents desmuntats, i desmotivats per la caiguda del 3d6a, van decidir no fer ús de la ronda de repetició, deixant la seva actuació amb els dos castells de 6 bàsics. Esperem que ningú es fes mal i que tinguin més sort en les properes actuacions que els queden per acabar temporada.

A la ronda de pilars, els Moixiganguers van fer un vano de pd5 (1pd5 amb 1pd4 a cada costat) i els Margeners de Guissona van fer 1pd5. I per acabar els Margeners van fer 2pd4 i els Castellers d’Andorra 1pd4

Amb aquesta actuació els Margeners han acabat la temporada. Una temporada que no ha estat fàcil, però que de ben segur deixa un molt regust de boca gràcies a les últimes actuacions. Ara és l’hora de plegar les faixes i les camises, descansar i agafar forces per encarar la propera temporada amb la convicció de que quan hi són tots i totes, són capaços de fer el que es proposin.

 

 

 

------

 

 

 

Com cada any, Margeners de Guissona ha culminat la seva intensa temporada castellera amb la celebració de la seva tradicional Diada. Els actes de la Diada no només corresponen a l’actuació castellera (que aquest any va ser pletòrica) sinó que també engloben un seguit d’actes de caire festiu i social que complementen el natural caràcter casteller de la colla.

Enguany la Diada arribava a la seva dotzena edició, i va ser més lluïda que mai. Cal esmentar que els actes de la Diada es van realitzar a l’entorn de l’edifici del Centre (local social de l’entitat) i els carrers del nucli antic de Guissona. El tret d’inici de la Diada es va donar el divendres 19 just en acabar l’assaig amb un pregó que es llegia per primera vegada. Els pregoners, dos destacats margeners, el Jordi Cera i del Dídac Prat, van fer un repàs satíric del que ha estat la temporada castellera, a més que han recordat els actes que es realitzarien al llard del cap de setmana. Seguidament, un sopar popular a base de cócs va precedir el concert de gralles que van oferir els grallers i tabalers de la colla. Els actes de nit van continuar per als més valents amb música enllaunada.

El dissabte 20 al matí va repetir-se la iniciativa del concurs de tapes entre els membres de la colla i el vermut electrònic. El concurs va ser tot un èxit, amb gran varietat de tapes i un entès jurat popular. Alguna de les tapes que es van presentar van ser inspirades amb el castell que els margeners portaven entre cella i cella i que a l’actuació castellera de la tarda desfermaria l’eufòria en descarregar-lo, el tres de set aixecat per sota.

A la tarda del dissabte, l’actuació castellera va ser seguida de prop per les entintats que després van completar la fabulosa cercavila que es fa realitzar pels carrers del casc antic de Guissona. Cal destacar que una cercavila tant concorreguda i variada (amb diables, bèsties de foc, Gitanes, percussió, gegants i altres bestiari festiu, acompanyant els castellers havent actuat ja plaça) no s’havia vist mai a Guissona.

Els Diables de Cervera, que tornaven a petar les seves carretilles per Guissona després de molts anys, obrien la llarga comitiva. Els seguien dues bèsties de foc, el terrorífic drac Aimeric de Sant Antolí i el Grill de Sant Guim de Freixenet, que visitava Guissona per primera vegada.

Fins a tres grups de percussió anaven marcant el ritme de la cercavila: els esbojarrats Tabalers do Maresme de Mataró, les Band Tokades de Cervera amb la seva animació habitual, i els Bombollers, també de Cervera, que van acompanyar la seva potència amb la presència del cérvol Tibau i el capgròs del Xapi.

Les Gitanes de Cervera van mostrar als guissonencs com fan i desfan nusos tot ballant, amb la mateixa destresa com deixen anar els seus versots. El Tossino, la Verreta i els grallers de Tàrrega, com és no podria ser d’altra manera van animar el públic i fins i tot es van atrevir a portar un castell a plaça (a l’estil particular del Tossino).

Finalment, els grallers dels Margeners van posar música perquè ballessin els gegants de Guissona (amb la geganta Tieta, abillada per l’ocasió) i els capgrossos del Fabià i el Margenet. La cercavila la tancaven els Margeners de Guissona, capitanejats per al seva canalla, i els Moixiganguers d’Igualada i els Castellers d’Andorra, que no es van voler perdre l’espectacle.

Després dels lluïments finals, es va fer un sopar popular a la plaça Benlloch entre tots els participants a l’actuació i la cercavila.

La Terrasseta de Preixens primer i Lasta Sanco després se’n van encarregar de posar banda sonora a l’ambientàs que hi havia al Centre, la particular Fàbrica dels Somnis dels Margeners. La festa va durar tota la matinada.

Tot i que semblava que ja ho havien donat tot els actes de la Diada encara no s’havien acabat, perquè la temporada realment no s’acaba fins que es realitzen els espectacles de la colla. Així doncs, diumenge 21 a la tarda els castellers de la camisa marró es van tornar a veure les cares per gaudir de les representacions teatrals que diversos col·lectius de la colla ofereixen.

Els espectacles d’aquest any van iniciar-se amb un record emocionat cap a l’actuació del dia anterior. Tot seguit, el grup de mares van oferir la gala Trumfos 2018 on feien reconeixement als castellers més destacats de la colla durant la temporada. Després, la canalla va fusionar el ritme del swish swish amb els castells, combinació força reeixida.

L’espectacle conjunt entre Junta i Tècnica mostrava les habilitats que ha adquirit l’equip directiu durant la temporada per oferir un Improshow, basat en improvisacions constants. El grup dels “Novatos” van mostrar el seu alt grau de tècnica i preparació amb un treballat espectacle basat en el cèlebre “Chiquiliquatre”.

Continuava l’espectacle amb el número de les gralles, els quals van recórrer a una paròdia del programa “Cases d’algú” per fer palès el grau d’oblit que pateixen a vegades. “Les doses” van mostrar al món que la segona millor faceta que té la canalla de la colla és el teatre. Finalment el grup de pares van tornar a pujar als escenaris per mostrar un alt grau de sincronització a l’hora de treure’s la roba.

 

Margeners de Guissona