Guissona acull la xerrada "Puigcastellar de Biosca" a càrrec de l'arqueòleg guissonenc, Joaquim Pera.

Joaquim Pera Isern, arqueòleg, professor de la UAB i director de les excavacions del jaciment romà de Guissona, i escriptor del llibre “els orígens d’Iesso” va ser ahir el ponent que va omplir la Sala de Plens de l’Ajuntament de Guissona en el marc de l’Aula d’Extensió Cultural de la Segarra. La propera sessió de l’Aula a Guissona serà el 9 de març amb el periodista i historiador, Vicenç Lozano, que parlarà sobre “Els secrets del Vaticà”.

DIVENDRES 10 FEBRER 2017

Guissona acull la xerrada “Puigcastellar de Biosca” a càrrec de l’arqueòleg guissonenc, Joaquim Pera.

 

Joaquim Pera Isern, arqueòleg, professor de la UAB i director de les excavacions del jaciment romà de Guissona, i escriptor del llibre “els orígens d’Iesso” va ser ahir el ponent que va omplir la Sala de Plens de l’Ajuntament de Guissona en el marc de l’Aula d’Extensió Cultural de la Segarra.  

 

L’arqueòleg va parlar del jaciment del turó Puigcastellar, a 6 quilòmetres de Guissona. Aquest turó, de guix, es troba en una posició privilegiada i estratègica, i els romans hi varen construir una fortificació. La seva excavació, inacabada encara, va començar l’any 2011.

 

La fortificació era un lloc militar, amb uns efectius d’aproximadament 200 soldats i un cos d’elit de delegats del senat romà (grans funcionaris). Coincideix la seva creació (datat el 180 a. C.) amb l’arribada dels romans al nostre país i acaba amb la fundació de la ciutat de Iesso (120 d. C.). L’arqueòleg va manifestar que “en una terra de castells com és la Segarra, es pot considerar que el primer castell va ser sense dubte la fortificació de Puigpelat”. També va exposar que una vegada explorat caldria incloure-la dins els circuits de visites turístiques i va animar als assistents a visitar el turó a la primavera o bé, a l’estiu quan trobaran els arqueòlegs treballant.

 

La propera sessió de l’Aula a Guissona serà el 9 de març amb el periodista i historiador, Vicenç Lozano, que parlarà sobre “Els secrets del Vaticà”.

 

La projecció de les Aules d’Extensió Cultural de la Segarra és un projecte comú entre el Consell Comarcal i, en aquest cas, l’Ajuntament de Guissona. Concretament des de el Programa Gent Gran Rural de l’àrea de serveis socials del Consell Comarcal.

 

Fotografies: Sala de Plens de l’Ajuntament de Guissona.

 

 

Divendres, 10 de febrer.