Avui, Guissona compta amb 1287 persones empadronades provinents d’Ucraïna, i ja supera a Romania i Senegal. Actualment s’han registrat 282 persones, dividies en 130 unitats familiars, de les quals 168 són adults i 114 menors.
Divendres 3 de juny, va fer 100 dies de l’esclat de la Guerra d’Ucraïna, iniciada per la invasió de Rússia, i que va fer que un èxode de persones es convertissin en l’emergència humanitària més gran a Europa des de la II Guerra Mundial. Aquest fet va obligar a milions de persones Ucraïneses a abandonar casa seva i tota la seva vida per posar-se fora de perill.
La comunitat Ucraïnesa era llavors la segona comunitat amb més població a Guissona, amb un miler de persones ucraïneses a la població. Des del 24 de febrer, hi van començar a arribar les primeres persones refugiades, la majoria d’elles per aire, i altres per terra amb el seu propi cotxe o amb autobús. Algunes també hi van arribar amb cotxes particulars de les seves famílies residents a Guissona que les van anar a buscar a la frontera amb Polònia. Posteriorment, l’Ajuntament ha col•laborat amb DKV Integralia i Open Arms, a través de corredors humanitaris, per facilitar el subministrament de l’assistència humanitària apropiada a totes les víctimes, atendre i evacuar les persones més vulnerables i en situació de perill que es troben en aquesta situació d’emergència.
Les primeres persones van col·locar-se en cases de familiars, i posteriorment es van anar distribuint en espais municipals i en famílies d’acollida sense vincle.
Avui, Guissona compta amb 1287 persones empadronades provinents d’Ucraïna, i ja supera a Romania i Senegal. Actualment s’han registrat 282 persones, dividies en 130 unitats familiars, de les quals 168 són adults i 114 menors.
L’Ajuntament de Guissona es va activar ràpidament per donar resposta immediata i ajudar a la comunitat posant-se a la seva disposició per a qualsevol col•laboració. Les primeres gestions que es van fer van ser engegar campanyes de recollida de material de primera necessitat que la comunitat enviava amb urgència als hospitals de campanya, a Polònia.
Posteriorment, des de l’Ajuntament es van activar grups de voluntariat per poder fer front a totes les necessitats que anaven sorgint (habitatge, transport, traducció, educació, tràmits…), i es van crear dos grans grups de coordinació externa i interna, la ‘coordinadora Causa Ucraïna’ i la ‘ Comissió operativa’, respectivament. Grups de treball actualment encara actius.
La regidoria d’educació va elaborar una programació dirigida als infants i joves provinents d’Ucraïna, que s’ha anat reduint gràcies a la incorporació progressiva a l’escola dels nens i nenes d’entre 3 i 16 anys (etapa obligatòria). Pel que fa als adults, els cursos de català es continuen impartint i finalitzaran el pròxim 22 de juny. També recentment, s’ha obert un grup de parla en castellà. En l’àmbit educatiu, l’Ajuntament també va rebre una seixantena d’ordinadors portàtils i de sobretaula, de l’empresa Labdoo, que s’han anat repartint als estudiants que cursaven en línia i a aquelles famílies més necessitades de qualsevol comunitat que ho requerissin.
L’Ajuntament, en col•laboració amb l’empresa bonÀrea, ha activat diferents línies per ajudar-los a trobar feina. L’empresa Adecco, d’una banda, per fer recull de currículums, i l’oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya de Tàrrega, que també es va traslladar tres matins a Guissona per poder registrar les persones interessades. Amb aquests gests s’han recollit un total de 56 currículums dels quals un 31% de les persones han trobat treball en el sector de la fruita i els serveis.
A més a més, s’han noliejat un total de dotze autobusos a la Policia Nacional a Lleida, on gairebé 200 persones han pogut tramitar el document de protecció internacional, amb dret d’asil i protecció subsidiària.
Guissona també ha anat rebent ajudes econòmiques amb un total de 38.208,87€ dels quals 7.708,95€ ja han estat destinats a sufragar despeses relacionades amb la causa. En aquest sentit, Càritas Guissona també està fent una gran tasca per poder mantenir aquestes persones refugiades. A més a més, recentment s’ha engegat el projecte del mercat setmanal que pretén recaptar cada dijous productes frescos i reaprofitar aliments, amb l’objectiu d’abastir els col•lectius més desafavorits.
Actualment Guissona, i especialment la comunitat Ucraïnesa refugiada, viu una situació d’incertesa davant el seu futur pròxim, ja que moltes persones s’han quedat sense habitatge, i altres no saben si els hi arriben els serveis mínims per poder-hi tornar. Algunes no veuen el seu futur aquí, i altres s’hi volen quedar. Els nens i nenes no s’han matriculat a l’escola pel curs vinent, perquè no saben si encara romandran a la població.
Guissona, 5 de juny de 2022.