GUISSONA CELEBRA AMB ÈXIT LA XXVI EDICIÓ DEL MERCAT ROMÀ DE IESSO

Aquesta proposta s’ha dut a terme en dos dies, divendres i dissabte, amb l’objectiu que guissonencs i guissonenques sortissin al carrer per recuperar el seu passat romà amb múltiples activitats.

DIMARTS 18 JULIOL 2023

El cap de setmana 14 i 15 de juliol Guissona ha celebrat el MERCAT ROMÀ DE IESSO, enguany en la seva 26a edició. Aquesta proposta s’ha dut a terme en dos dies, divendres i dissabte, amb l’objectiu que guissonencs i guissonenques sortissin al carrer per recuperar el seu passat romà amb múltiples activitats.

L’obertura del mercat el divendres al vespre es valora molt positivament, atès que molts guissonencs i guissonenques ja inicien la festa. El moment estrella del divendres és el correbacus, dinamitzat per la colla dels Kuartos 98, un recorregut pels bars de Guissona acompanyats pel gegant del Bacus, que dona pas a una nit de versions a la plaça major.

En aquesta edició, l’eix conductor del Mercat Romà ha girat entorn l’element natural del FOC.  A l’antiga Roma, el món s’explicava a partir del coneixement dels quatre elements (foc, aire, terra i aigua). Aquest 2023 s’ha iniciat el cicle dels elements present el foc com a protagonista, en la seva dualitat, servil, però sempre indomable, un element present en la quotidianitat i protagonista de múltiples episodis místics i religiosos.

El mercat ha comptat amb una vintena de parades d’artesania externes i una vintena de locals, que s’han ubicat als carrers Fluvià, Bisbal i Plaça Pere Fages, i  també al voltant del portal de l’Àngel i les Fonts del Poble.

En aquesta edició, s’ha recuperat la participació d’una quinzena d’entitats i associacions com els geganters de Guissona, que han dinamitzat múltiples cercaviles; els Margeners de Guissona, amb la cercavila inaugural, el Grup de Teatre de la Caserna amb la representació d’inici de capvespres; l’Associació Gastronòmica La Manduca, amb el sopar romà de dijous; els Kuartos’98 que van dinamitzar el corre Bacus i la barra de begudes del divendres; el Museu de Guissona amb múltiples activitats; l’Espai Consciència, amb massatges a les termes, tot el dissabte al matí; l’Associació Consell Local d’Esports, amb la dinamització del campament de legionaris, dissabte al matí; la Coral Doll de Veus i l’Associació de Dones Nèvia, servint meló i síndria a tothom que s’acostava a la casa de la reina Cleòpatra; l’Assocaició Vasil Levski amb jocs refrescants a les termes; la Unió de la Comunitat Senegalesa, que juntament amb els amics del Cèsar i la Cleòpatra, han participat del seguici de més de trenta persones que acompanyava a la Reina Cleòpatra; l’Associació Eslava Oriental, posant música a les termes; els comerciants i botiguers de Guissona, organitzant la gimcana del comerç i ambientant els seus aparadors i la Jove Companyia de Dansa Montse Esteve, que des del primer any organitza l’espectacle de cloenda del Mercat.

Així doncs, durant el cap de setmana Guissona s’ha convertit en Iesso, recreant-se espais com el fòrum, el campament de legionaris, les termes, la casa de la Reina Cleòpatra,... tot de les mans de l’empresa la Fragua del Vulcano, encarregada de l’ambientació i utilitzant el material del qual ja disposa el Mercat.

Tot i les altes temperatures que s’han registrat aquest cap de setmana a la població, els carrers i espais de la vila s’han omplert de patricis i plebeus que han gaudit de les activitats que els han traslladat en el temps.

 

Guissona, 18 de juliol de 2022.