GUISSONA ÉS UN DELS 90 PUNTS DE CATALUNYA QUE S’HA UNIT A LA CAMPANYA DE SALUT PER PREVENIR EL SUÏCIDI

L’acció forma part de la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi” que el Departament va posar en marxa a Catalunya el desembre passat.

DIMARTS 13 FEBRER 2024

Guissona s’ha despertat avui amb un nou vinil al carrer Bisbal, que mostra la imatge de la campanya de prevenció del suïcidi: un punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida. L’acció forma part de la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi” que el Departament va posar en marxa el desembre passat. Amb aquesta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon.

El vinil, de 260 cm de diàmetre, estarà present a la població durant un mes. Amb aquestes instal·lacions, es vol conscienciar als familiars i a l’entorn, d’especialment d’homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida. I és que detectar idees suïcides abans que es produeixi un intent és cabdal per poder prevenir pèrdues evitables.

El Departament de Salut n’ha instal·lat a prop de 90 punts de Catalunya.

A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte el 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. Aquestes dades representen la tendència creixent d’atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023. Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut. Pel que fa a les taxes de mortalitat per suïcidi, aquestes han oscil·lat entre 7.9 i 9.2 del 2011 al 2022 inclòs.