GUISSONA HA CELEBRAT LA SEVA FESTA MAJOR 2023 AMB ÈXIT DE PARTICIPACIÓ

Guissona ha dut a terme amb èxit de participació en totes les activitats, la seva Festa Major, que s’ha celebrat del 7 a l’11 de setembre de 2023 amb una cinquantena de propostes per a tots els públics.

DIMARTS 12 SETEMBRE 2023

Guissona ha dut a terme amb èxit de participació en totes les activitats, la seva Festa Major, que s’ha celebrat del 7 a l’11 de setembre de 2023 amb una cinquantena de propostes per a tots els públics.

Han estat cinc dies de tradició, cultura i convivència en una edició marcada pel bon temps i l’augment de participació en l’oferta d’activitats respecte a l’any anterior. El consistori juntament amb la Comissió de Festa Major, han bastit conjuntament un ampli ventall de propostes per a totes les edats i de franc, que han gaudit revalidant el caràcter popular i participatiu de la festa.

La festa va donar el tret de sortida el dijous dia 7 de setembre amb la cercavila inaugural i la ballada de gegants, enguany destacada perquè el gegantó del Piteu va fer deu anys i es va celebrar fent-li bufar espelmes i amb l’acompanyament musical de l’aniversari feliç per part de totes les persones assistents a la plaça. Seguidament, va ser la Guissonenca Glòria Ribera Gibal, artista, cupletista, l’encarregada de fer el pregó d’enguany. Es va dirigir al públic amb un discurs on va rememorar la seva història i el seu vincle amb Guissona amb un to crític cap a alguns col·lectius com la política o el clergat.

Aquest primer dia també va destacar pel Mos-toc de Festa Major que per segon any consecutiu, s’ha coorganitzat amb els bars i els restaurants de Guissona, oferint les millors tapes i les begudes artesanals en un format informal en un espai únic i acollidor com ha estat la Plaça Mil·lenari.

Per segon any consecutiu també va ser èxit novament el bingo musical, que enguany es va passar a horari nocturn i va acollir públic jove i familiar per cantar i ballar esperant fer línia o bingo.

Els Kuartos 98 per la seva part, van organitzar el torneig de voleibol al recinte del camp 7 de Guissona que va acollir 70 joves participants amb el grup guanyador “Cicles Mas”. El Correbars de Festa Major també organitzat per Kuartos 98 va aplegar gairebé 300 joves en un recorregut acompanyat per la xaranga Folliaband que els va oferir la seva música des de l’Ateneu de Guissona fins a la Pl. Mil•lenari.

 

Tots els concerts de nit, es van traslladar per primer any, i com a prova pilot, en una nova zona habilitada per l’ocasió. Us cap de terra situat a la zona esportiva concretament davant de les piscines municipals de Guisona. Un espai obert i més gran que el camp 7, on se solia fer habitualment. Els grups més esperats com Itaca band, Hotel cochambre i les que faltaband van omplir l’espai amb els seus directes fent saltar i ballar a totes les persones assistents.

El canvi d’espai ha vingut donat perquè el camp de futbol 7 on estava previst fer-ho inicialment ha estat condicionat de nou amb gespa artificial, aprofitada del camp de futbol gran que l’ha renovat totalment.

Després de cinc anys, va tornar el tradicional correfoc, a càrrec de les Forces diabòliques de Sanaüja, que amb èxit de púbic ca recórrer els carres de centre vila fins arribar a la zona esportiva.

 

La tradicional Trobada Gegantera va acollir deu colles geganteres d’arreu de Catalunya que van exhibir les seves figures des de davant de la Fundació Residència BonÀrea fins a la Plaça Major en format cercavila.

La Colla castellera Local dels Margeners de Guissona, per la seva banda, també va exhibir els seus millors castells en la tradicional actuació de Festa Major a la Plaça Major, presidida al balcó de Cal Santa amb l’alcalde i els regidors i regidores de l’Ajuntament. La Colla va estar acompanyada dels Castellers de Cornellà i els Castellers de Lleida, ambdues colles van apadrinar fa setze anys els Margeners en la mateixa ocasió, quan aquests van néixer l’any 2007.

 

Continuant amb l’èxit de fa dos anys, les entitats i associacions de persones nouvingudes a través de la taula intercultural de Guissona, es van  tornar a unir per preparar l’acte multicultural “Una festa per a tothom”, que va ser un èxit rotund amb el pàrquing de Caixa Guissona i els carrers del voltant plens de gom a gom de persones visitants. Hi havia diferents espais amb degustació de cuina tradicional, tallers, artesania i música d’arreu del món en diferents actuacions a l’escenari. Com a novetat d’enguany, es va muntar un fotocall amb diferents vestits de totes les cultures. El torneig de futbol intercultural celebrat per segon anys va tenir l’equip del Senegal com a guanyador.

 

En la programació infantil va destacar l’espectacle ‘A quant va la mel’ de la companyia La Tresca i la Verdesca, que van fer cantar i ballar al seu públic amb jocs i cançons. Els jocs de fusta de la companyia Toc de fusta van acollir els més menuts al Parc de Fluvià. Finalment, també va ser un èxit rotunt les activitats preparades per part del Bike Aventura Park, a la zona de l’skate park i el pump truck de la Fonteta.

 

Per a un públic més ampli, es va poder gaudir de l’Orquestra Nova Saturno en el dia de la patrona, que per primera vegada van venir a Guissona, i també del ball de tarda del grup Slalom Express en sessió llarga.

 

Pel que fa a la diada 11 de setembre, es van celebrar els actes de lectura del manifest i el canvi de bandera de la Pl. Francesc Macià presidit per l’alcalde i els regidors i regidores de l’Ajuntament. Seguidament, els Margeners de Guissona van fer un pilar commemoratiu i es va cantar el Cant dels Segadors. La música tradicional amb el grup Romaní, va cloure la jornada de matí.

Finalment, Glòria Ribera amb el seu espectacle “Parné”, va omplir l’Ateneu de Guissona de gom a gom de Guissonencs i guissonenques que es van deixar copsar pels discursos d’aquesta artista cupletista guissonenca.

 

Una festa Major que es valora molt positivament i amb molta afluència de públic a tots els actes.

 

Guissona, 12 de setembre de 2023.