GUISSONA HA PARTICIPAT A LA SETMANA DE LA CIÈNCIA

  1. Inici
  2. /
  3. actualitat
  4. /
  5. noticies
  6. /
  7. GUISSONA HA PARTICIPAT A...
'

Del 8 al 17 de novembre se celebrarà a Catalunya la 24a Setmana de la Ciència. Durant la Setmana de la Ciència s’han celebrat tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics…

 

Del 8 al 17 de novembre se celebrarà a Catalunya la 24a Setmana de la Ciència.

Durant la Setmana de la Ciència s’han celebrat tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… 

Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, la taula periòdica, amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, i, de l’altra, diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement com ara l’ecòleg Ramon Margalef, enguany es commemora el centenari del seu naixement; l’enginyer i inventor Narcís Monturiol, amb motiu del bicentenari del seu naixement; Margaret Hamilton, qui va liderar el desenvolupament del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo, amb motiu del 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna; i el polifacètic Leonardo da Vinci, en commemoració dels 500 anys de la seva mort.

Enguany a Guissona, nens i nenes de 8 a 12 anys de Guissona  s’ha pogut beneficiar dels tallers experimentals portats a terme des de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya amb una activitat familiar de divulgació científica que ha tingut lloc aquest dissabte, 9 de novembre a la Biblioteca municipa, sota el  títol “A la recerca del món”.

Els tallers científics proposats tenen com finalitat apropar la ciència a l’entorn educatiu i familiar, experimentar el mètode científic, fer visible la recerca que es fa a Catalunya i impulsar el foment de les vocacions científiques.

D’acord amb això, els vuitanta nens i nenes que han participat en aquestes sessions juntament  amb les seves famílies:

Columna multicolor (taller de Física)

  •  Què pesa més, un quilo de palla o un quiilo de plom? Els dos pesen el mateix, un quilo! El que els diferencia és la seva densitat que fa que la palla floti i el plom s’enfonsi. I els líquids també tenen diferents densitats. Floten més quan tenen menys densitat. Aleshores què fa que un submarí pugui pujar i baixar dins l’aigua? Segur que Narcís Monturiol va haver de resoldre aquests dubtes. El coneixes?
  • Objectius: Entendre el concepte de densitat, com funciona un submarí per pujar i baixar i la biografia de Narcís Monturiol.

Fòsfor, regulador de la vida (taller de Biologia)

  • El fòsfor és bo o perjudicial? Què ens aporta? Es pot trobar a l’ADN, en processos de fotosíntesis, acció muscular, etc. Gràcies a Ramon Margalef i la seva passió per comprendre la natura, crearem un fertilitzant ecològic ric en fòsfor. Les plantes ho agrairan.
  • Objectius: El fòsfor i usos a la vida, la biografia de Ramon Margalef i fertilitzants naturals de lenta absorció.

Sòls espumosos (taller de Química i Geologia)

  • Per què surten bombolletes de la superfície de les pedres o del terra? Quina reacció es produeix amb el vinagre o l’aigua oxigenada? Les reaccions químiques d’aquests elements s’entenen fent servir la taula periòdica. La vols conèixer?
  • Objectius: Reaccions químiques, l’estructura de la taula periòdica i parlar de l’any Internacional de la Taula Periòdica.

La Lluna ens espera (taller de Tecnologia)

  • Margaret Hamilton va liderar el desenvolupament del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo i poder anar i tornar a la Lluna. Ara és el nostre moment! Hem de decidir quins invents poden ser útils a l’espai i què canviaríem en les seves programacions. Serem programadors i observadors crítics.
  • Objectius: Margaret Hamilton, què és la programació i modificar invents fets amb robòtica.

Les famílies participants han aplaudit la iniciativa demanant que es pugui repetir en altres ocasions.

Amb aquesta proposta promoguda des de la regidoria d’educació i en concret des del Pla Educatiu d’Entorn, l’Ajuntament de Guissona s’adhereix per segona vegada a la setmana de la ciència.