GUISSONA PARTICIPA A LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE I L'EXPOSICIÓ 'DONES RURALS, DONES DE LLEIDA'

El llibre, impulsat per l'Institut Català de les Dones recull la biografia de 68 lleidatanes nascudes abans del 1940, i n'inclou dues de Guissona.

DIMARTS 19 OCTUBRE 2021

 

L’acte va ser presentat per la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD) Meritxell Benedí Altés, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, i la directora de Presidència de la Delegació del Govern de la Generalitat a Lleida, Eugènia Puig-gros.

El llibre, impulsat per l'Institut Català de les Dones recull la biografia de 68 lleidatanes nascudes abans del 1940. Visibilitza les biografies de dones pageses, poetes, periodistes, modistes, atletes, cuineres, farmacèutiques, llibreteres, mestres i religioses del món rural.

Les dones aportades des de l’àrea de la Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Guissona i l’Associació de Dones Nèvia, han estat la Sra. Coloma Rull Sala (1898-1976), botiguera a la merceria Cal Conna donada a la seva botiga i qui mai va voler saber de cap home, ni es va casar. D’altra banda, es va proposar la Sra. Ramoneta Mir Mas, mestressa de casa i activista social, una de les primeres dones a posar-se pantalons a la vila i autora del seu llibre ‘Records’, un recull de totes les seves vivències d’infància i joventut a Guissona.

En el transcurs de l’acte la presidenta de l’ICD va lliurar un volum del llibre a cadascuna de les dones que formen part del recull i que hi eren presents. En finalitzar, s’inaugurà la mostra itinerant “Dones rurals. Dones de Lleida”, que formarà part del catàleg d’exposicions didàctiques que l’ICD posa a disposició d’entitats, centres educatius i culturals i institucions.

Dones rurals. Dones de Lleida és el resultat de la primera fase d’un projecte més ampli que tindrà continuïtat per la resta del territori català i que també preveu la creació d’eines i recursos pedagògics que impulsaran que el jovent conegui les aportacions de les dones que han fet història en una comunitat i que es poden trobar en la plana web del projecte.

A Guissona, en podeu trobar l’exemplar a la Biblioteca Municipal.

 

Guissona, 19 d’octubre de 2021.