GUISSONA PRESENTA EL PROGRAMA DEL MES DE MARÇ, PER COMMEMORAR EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

El programa d’activitats  pretén fer visible la figura femenina i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques de la dona respecte a l'home.

DILLUNS 26 FEBRER 2024

Guissona commemora un any més el 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, i ho fa amb un programa d’activitats que començarà el dia 1 de març amb una marxa exploratòria a càrrec d’ERC Guissona.

L’acte institucional amb la lectura del manifest, serà el mateix divendres dia 8 de març, presidit per la regidora de feminismes de l’Ajuntament de Guissona, la Sra. Núria Guixés Nogués acompanyada de l’alcalde i el seu equip de Govern. Aquest acte, també es farà en col·laboració de l’Associació de Dones Nèvia. Se’n podrà prendre part presencialment a les 18.00h de la tarda a la plaça Vell Pla de Guissona.

Seguidament, s’oferirà a la Biblioteca de Guissona la xerrada ‘El fantsma de la bellesa’, un conte narrat que evidencia l’aliança entre el sistema Patriarcal i Capitalista, com es retroalimenten entre si, donant lloc a violències subtils i poc visibles. Posteriorment es seguirà amb un col•loqui per lligar totes les idees que surten en aquest, entenent les bases que sustenten la violència masclista i les conseqüències que comporten. Una activitat coorganitzada amb l’Associació de Dones Nèvia. S’ofereix servei de canguratge amb inscripció prèvia fins el 5 de març: https://forms.gle/Pge6GrCwUxTdu5Zm7

Per cloure la jornada, la regidoria de cultura de Guissona oferirà al Teatre Ateneu de Guissona, l’obra ‘La primera alcaldesa’, Un espectacle teatral, de memòria històrica, que homenatja a la primera alcaldessa de Catalunya Nativitat Yarza Planas. Les entrades ja es poden adquirir anticipadament a la pàgina web www.teatreateneuguissona.cat.

Pel dissabte 9 de març, a la sala Galeria de l’Ateneu de Guissona s’hi durà a terme el taller “Autoestima i empoderament’, a càrrec de Fils de colors. Un taller gratuït, un espai entre dones per teixir sororitat i autoestima amb capacitat d’agència, ja que degut a la nostra socialització de gènere hem construït la nostra autoestima a través de la mirada i la validació externa i masculina. Per assistir-hi cal inscripció prèvia fins el dia 5 de març: https://forms.gle/TtUxpCQSwt1cBWw89

S’ofereix servei de canguratge amb inscripció prèvia fins el 5 de març: https://forms.gle/Pge6GrCwUxTdu5Zm7

L’activitat de tarda anirà de la mà del cor tradicional ‘Galindaina’, un grup de noies Segarrenques que oferiran cançons que tenen història, que la bellesa que guarden és la seva senzillesa; cançons que durant molts anys han tingut com a únic suport la memòria de qui les cantava. Les entrades anticipades ja es poden adquirir a: www.teatreateneuguissona.cat

Pr cloure la jornada, l’Associació de dones Nèvia, organitza el ‘Sopar de dones de Guissona’, per primera vegada a la Sala Galeria de l’Ateneu de Guissona. Les inscripcions ja estan obertes al telèfon de l’entitat. Hi ha regals i sorpreses preparades per a tothom.

Tancant el programa, el Museu de Guissona, presenta una visita guiada temàtica al parc arqueològic i al Museu de Guissona:  ‘Ser dona i viure a Iesso’, on es donaran a conèixer els espais públics i privats, i com vivien les dones en el seu dia a dia. També s’observaran peces arqueològiques que ens aproparan a la seva vida social, religiosa, econòmica i familiar. La visita serà guiada per dues  arqueòlogues doctorandes vinculades a l’antiga Iesso, la Paula Sánchez i la Vanessa Cornago  que ens ajudaran  a comprendre la complexa realitat de les dones en la societat romana. Una activitat dirigida a tots els públics que vulguin aprofundir en la història de les dones i descobrir com van contribuir al desenvolupament de la civilització romana.

Guissona, 26 de febrer de 2024.