GUISSONA PRESENTA: In dubio pro Deo. Mil·lenari del Sant Dubte d’Ivorra. 1010-2010

L’exposició “In dubio pro Deo”, en cas de dubte a favor de Déu, organitzada pel Museu de Solsona Diocesà i Comarcal, explica no només el fet prodigiós ocorregut a Ivorra sinó que el situa dins el seu context històric, fa un repàs a la història del Santuari i mostra també les vicissituds ocorregudes en època contemporània. Finalment s’exposa el debat teològic generat entorn als prodigis religiosos relacionats amb l’Eucaristia i se’n dóna una visió antropològica. L’exposició romandrà oberta del 8 al 30 de novembre a la sala d’exposicions de la biblioteca de Guissona avinguda Onze de setembre 1 de Guissona amb el següent horari: de dilluns a divendres de 16.00 h a 21.00 h i dimarts, dijous i dissabtes de 10.00 h a 14.00 h.

DIMECRES 02 NOVEMBRE 2016

 

L’any 2010 tingué lloc la commemoració del mil·lenari del Sant Dubte, un miracle ocorregut al segle XI a la parròquia d’Ivorra, la Segarra.

Cap a l’any 1010, el rector Bernat Oliver, celebrant la missa a Santa Maria, dubtà de la presència real del cos i sang de Crist en l’Eucaristia i, davant d’aquest dubte, del calze en brollà sang autèntica. El Bisbe d’Urgell, Sant Ermengol, tot seguit, reuní les proves del fet (el calze, els corporals i les estopes amb què eixugaren la sang que vessà del calze) i les presentà al Papa Sergi IV el qual reconegué amb una butlla l’autenticitat del miracle. El Pontífex es quedà amb el calze i la meitat de les estopes i a canvi donà al Bisbe d’Urgell altres relíquies i instituí la confraria de Nostra Senyora d’Ivorra, la primera documentada a Catalunya. El miracle del Sant Dubte, i la conservació del reliquiari gòtic que conté les proves d’aquell fet, han generat un flux constant de pelegrins a aquest Santuari de la Segarra.

L’exposició “In dubio pro Deo”, en cas de dubte a favor de Déu, organitzada pel Museu de Solsona Diocesà i Comarcal, explica no només el fet prodigiós ocorregut a Ivorra sinó que el situa dins el seu context històric, fa un repàs a la història del Santuari i mostra també les vicissituds ocorregudes en època contemporània. Finalment s’exposa el debat teològic generat entorn als prodigis religiosos relacionats amb l’Eucaristia i se’n dóna una visió antropològica.

L’exposició s’inaugurarà el dimarts 8 de novembre a les 19.30 h a la sala d’exposicions de la biblioteca de Guissona.

L’exposició romandrà oberta del 8 al 30 de novembre a la sala d’exposicions de la biblioteca de Guissona avinguda Onze de setembre 1 de Guissona amb el següent horari: de dilluns a divendres de 16.00 h a 21.00 h i dimarts, dijous i dissabtes de 10.00 h a 14.00 h.