El passat dijous 7 de març,a la sala de plens de l’Ajuntament de Guissona es va presentar el projecte de TUTORIA ENTRE IGUALS, en un acte en el que hi va assistir el professorat i els equips directius de tots els centres de la vila i un nombre molt important de pares i mares guissonencs.
El passat dijous 7 de març,a la sala de plens de l’Ajuntament de Guissona es va presentar el projecte de TUTORIA ENTRE IGUALS.
En la presentació hi van participar l’alcalde de Guissona, Il·lm Sr. Xavier Casoliva; el director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida, Sr. Carles Vega; la regidora d’educació a l’Ajuntament de Guissona, Sra. Gemma Franquesa; el Sr. Andrés Gonzalez Bellido, autor el programa TEI i coordinador del grup de treball i investigació ICE Universitat de Barcelona i el Sr. Javier Pérez Aznar, president de l’Associació NACE, no a l’assetjament escolar.
La tutoria entre iguals és un mètode d’aprenentatge cooperatiu basat en la creació de parelles d’alumnes, amb una relació asimètrica (derivada de l’adopció del rol de tutor i del rol de tutoritzat), amb un objectiu comú, conegut i compartit (com ara l’adquisició d’una competència curricular), que s’assoleix a través d’un marc de relació planificat pel professor.
La tutoria entre iguals és àmpliament utilitzada en molts països (sota la denominació Peer Tutoring), tant en l’educació reglada com la no reglada i en tots els nivells educatius i àrees curriculars. És recomanada per experts en educació, com ara la UNESCO, com una de les pràctiques instructives més efectives per a l’educació de qualitat (Topping, 2000).
A Guissona aquest projecte, emmarcat sota el Pla Educatiu d’Entorn, esdevé una realitat gràcies a l’aportació econòmica de l’Ajuntament de Guissona, del Departament d’Educació, dels centres educatius de la vila i de les ampes, agents que creuen en el projecte i que aposten perquè tiri endavant.
Centres educatius participants
- Escola Ramon Faus i Esteve (infantil i primària)
- Escola Ramon Estadella i Torradeflot (infantil i primària)
- FEDAC Guissona (infantil, primària i secundària)
Segons Carles Vega, aquest projecte és una pas més d’aposta en l’educació, és un treball perquè els nens i joves puguin créixer personalment i professionalment, que aquest projecte s’emmarqui amb el Pla Educatiu d’Entorn fa que es projecti més enllà dels centres i que hi hagi una feina comunitària que sigui la clau per l’èxit social i escolar dels nostres Joves.
Andrés Bellido va comentar que a Catalunya ja hi ha 250 centres TEI i 1200 a Espanya. Els projectes TEI esdevenen un canvi de mirada en l’educació, la qual a més de centrar-se en el currículum es centra en l’individu.
Per cloure la presentació en Javier Perez va argumentar que tot assetjament té solució, es pot evitar i és cosa de tots i que el programa TEI és una garantia de crear escoles segures i nens feliços.
La TUTORIA ENTRE IGUALS esdevé un projecte de formació de professorat, d’alumnat i de les famílies, amb l’objectiu de formar a tots els agents que estan en contacte amb la comunitat educativa.
A nivell de professorat s’iniciarà la formació entre els mesos de maig i juny amb l’objectiu de que el programa es pugui iniciar el proper curs acadèmic 2019-2020