Guissona redescobreix Sant Macari amb activitats entorn el Dia de l'Aigua i la Poesia

El 21 de març es celebra el dia mundial de la poesia i el 22 de març té lloc el dia mundial de l’aigua, atesa la proximitat d’aquests dos esdeveniments, Guissona els concentra tots el mateix dia, el dissabte 23 de març.

DIMECRES 20 MARÇ 2013

REDESCOBRIM SANT MACARI AMB ACTIVITATS ENTORN EL DIA DE L’AIGUA I DE LA POESIA

El  21 de març es celebra el dia mundial de la poesia i el 22 de març té lloc el dia mundial de l’aigua, atesa la proximitat d’aquests dos esdeveniments, Guissona els concentra tots el mateix dia, el dissabte 23 de març.

A les 11 del matí, sortirà de la plaça del Vell Pla un grup de voluntaris, al que tothom hi és convidat, per netejar el camí des d’aquesta plaça i fins a l’Ermita de Sant Macari, així com l’entorn d’aquest espai, amb una jornada de jova promoguda per la regidoria de medi ambient, per commemorar el dia internacional de l’aigua.

A 2/4 de 6 de la tarda, la regidoria de cultura desenvolupa un acte cultural, amb la lectura de poemes de Salvador Espriu, commemorant l’any Espriu, cent anys després del naixement d’una de les principals figures de la literatura catalana. A més de la lectura de poemes, hi haurà un concert d’arpa a càrrec de Berta Puigdemasa.

Cal destacar que aquest és el primer acte públic que es portarà a terme en aquest espai després de la seva restauració el passat 2008.

 La capella de Sant Macari

L’indret on es troba la capella de Sant Macari és un lloc singular per la formació topogràfica del petit turó, aïllat del nucli urbà de Guissona i en especial pel seu origen llunya on s’ubicava la població de Tapioles.

Sant Macari, que també es relaciona amb l’antiga església de Sant Pere de Tapioles. És un petit edifici de planta rectangular, de 7,30 metres d’amplada per 11,95 de llargària, orientat de sud a nord amb la porta d’entrada a la façana del costat del migdia. L’interior és una construcció molt senzilla, en la que l’espai del presbiteri, no té una tipologia pròpia i la nau allargada està coberta amb volta ogival. Les úniques finestres de la capella, són ala petita rosassa de 85 cm de diàmetre situada sobre la porta d’entrada, i l’obertura formada sobre la parat el presbiteri, consistent amb una finestra d’esqueixada simple i 85 cm. d’alçària.

Tot l’edifici estava construït amb carreus de pedra del lloc, tan els paraments de l’interior com també les façanes. L’arquitectura del a capella és molt simple, en la que una sola nau rectangular coberta amb la teulada de dos vessant i una volta d’arc apuntat a l’interior, porta a relacionar-la amb les construccions gòtiques del segle XIV. L’origen documentat del lloc al segle XI on es troba la capella, amb l’existència d’un nucli urbà, i la tipologia arquitectònica que tenim avui, ,fa pensar que aquesta construcció és el resultat de diferents transformacions constructives que s’han anat produint, fruit d’enderrocs o bé dels canvis d’us.