Incendi a Guarda-si-venes

La nostra vila va registrar ahir un incendi que es va quedar a les portes del nucli de Guarda-si-venes, agregat de Guissona. En total, l'incendi va cremar unes 23,5 hectàrees. El foc es va registrar cap a les 14.30 hores.

DIVENDRES 26 JUNY 2009

Quantcast

Gairebé 300.000 euros en pèrdues en el cereal pel foc, que arrasa 45 hectàrees més a Lleida.

 

 Dos incendis aquest dijous a Guissona i Oliola eleven a 500 les ha cremades aquest juny a Ponent

 

Organitzacions agràries van dir aquest dijous que les pèrdues pel foc en el cereal a Lleida aquest any podrien arribar a 300.000 euros

Tasques d'extinció en el foc declarat ahir al municipi de Guissona, a la Segarra.

J. M. M. / X. S. | Lleida                             Extret del DIARI SEGRE 26/06/09

 

Les pèrdues ocasionades pels incendis declarats en camps de cereal aquest juny a Lleida podrien ascendir a un total de 287.000 euros, partint dels càlculs estimatius i màxims fets ahir per Alejandro Domingo, responsable del sector cerealístic d'Unió de Pagesos. Aquest juny, un total de 500 hectàrees (unes 45 més se n'hi van sumar ahir per nous incendis a la Segarra i la Noguera) han quedat cremades per incendis en diferents llocs de les comarques del pla de Lleida. El més gran va ser el que es va registrar fa dos setmanes entre Balaguer i Menàrguens, que va arrasar unes 300 hectàrees. La major part de la superfície arrasada són cultius de cereals a punt de ser recollits, encara que també hi ha diverses hectàrees de matolls i alguns punts de massa forestal (el mínim).

Pel que fa a aquesta situació, Alejandro Domingo va explicar que actualment la tona de blat o ordi es paga a 142 euros i la producció mitjana d'una hectàrea seria de 4,5 tones. Per aquest motiu, les pèrdues podrien situar-se sobre els 300.000 euros. Domingo va indicar que molts agricultors tenen assegurats els seus cultius tant per calamarsa com per incendis.

 

 

No obstant, el reponsable de JARC a Lleida, Robert Jaimejuan, va dir que els agricultors no acostumen a tindre assegurats els camps per a aquest tipus d'incidents, encara que va manifestar que si es demostra que els incendis són originats per espurnes d'algun vehicle (inclosos els agrícoles) l'assegurança d'aquest hauria de cobrir els danys causats. Els dos responsables sindicals van coincidir a assenyalar que les terres afectades per incendis no perdran productivitat de cara a la collita de la campanya que ve. D'altra banda, des d'Urapac-Upa van indicar que els danys no han sigut gaire significatius i van destacar que la ràpida intervenció dels bombers i les Àrees de Defensa Vegetal han evitat que els incendis es propaguessin ràpidament (vegeu el desglossament).

Els municipis de Guissona i Oliola van registrar ahir dos nous incendis. El de Guissona es va quedar a les portes del nucli de Guarda-si-venes, agregat de Guissona. En total, l'incendi va cremar unes 23,5 hectàrees. El foc es va registrar cap a les 14.30 hores. L'incendi d'Oliola es va saldar amb unes 10 hectàrees cremades. A l'extinció hi van participar 15 mitjans terrestres. D'altra banda, tres incendis més van cremar diversos metres de matolls a Artesa de Segre, Balaguer i davant de la mineria Bajo Segre SA de Seròs.