Isidre Aymerich presenta el seu llibre a Guissona

El passat divendres, 27 de març Isidre Aymerich va presentar a Guissona el llibre “El paper moneda, els bons i els vals de la Segarra durant la Guerra Civil (1936-1939)”

DIMECRES 01 ABRIL 2009

El passat divendres, 27 de març a les 7 de la tarda, Isidre Aymerich i Bernal va presentar a l’Espai Fassina el seu llibre “El paper moneda, els bons i els vals a la Segarra durant la Guerra Civil (1936-1939).

Isidre Aymerich, com a bon col·leccionista i membre del a Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, ha dedicat molts anys a reunir bitllets locals i un bon nombre de vals que, durant la Guerra Civil,  van editar molts ajuntaments i comerciants de la comarca per generar liquidesa en temps tan difícils.

En total, a la comarca de la Segarra es van editar 51 bitllets d’ajuntaments, que tenien que estar garantits amb un dipòsit equivalent al valor editat en una entitat bancària o caixa d’estalvis, i 32 vals particulars de comerciants, sindicats, cooperatives i partits polítics.

Els pobles que van editar els seus propis bitllets van ser Biosca, Sedó, Cervera, la Manresana (actualment Sant Ramon), les Oluges, Sanaüja, Tarroja, Sant Guim de Freixenet, Granyena, la Guardia-lada, Guissona, Ivorra, Pineda de Segarra (Freixenet), Torà, Vallfogona de Riucorb, Vilanova de Segarra i Vilagrasseta.

Tots aquests bitllets han estat reproduïts a escala i amb els seus colors originals en el llibre que ha editat el propi  Aymerich.

La presentació de l’autor a l’Espai Fassina de Guissona va anar a càrrec de l’historiador local, Xavier Rivera, el qual va destacar la importància de l’obra atès que és el primer cop que es realitza un estudi del paper moneda, els bons i els vals a la comarca de la Segarra, només hi ha el precedent de l’historiador local de Torà, Jaume Coberó en aquest municipi.