Ja està disponible l’aplicació “Guia Multimèdia de Iesso” pel sistema operatiu iOS (Iphone).
El Museu de Guissona ha posat a disposició de tothom l’aplicació per smartphone i tablets, IESSO. Es tracta d’una guia multimèdia creada per la interpretació del jaciment romà de la ciutat romana de Iesso.
DIMECRES 06 JUNY 2012
El Museu de Guissona ha posat a disposició de tothom l’aplicació per smartphone i tablets, IESSO. Es tracta d’una guia multimèdia creada per la interpretació del jaciment romà de la ciutat romana de Iesso.
Aquesta guia és una aplicació que pot ser utilitzada tant a casa per preparar la visita a les restes arqueològiques com al propi jaciment per orientar-se ja que disposa de navegació amb GPS i viure-ho en directe.
L’aplicació ha estat promoguda pel Patronat d’Arqueologia de Guissona, ha comptat amb el finançament del Fons FEDER i ha estat elaborada per l’empresa Stoa. Aquesta novetat formar part del projecte de musealització de les restes de Iesso, que es complementa amb les intervencions i restauracions que es van realitzar insitu, amb el cobriment de les termes, per exemple; i la nova exposició permanent del Museu que conclou amb una sorprenent experiència audiovisual.
L’aplicació IESSO de gran qualitat d’imatge està formada per dos aspectes. El primer, per solucionar la superposició de les restes arqueològiques en diferents èpoques, és l’ús d’una línia de temps que presenta les principals cinc fases del jaciment:
- La fundació (segles II aC – I dC)
- L’esplendor (segles II al IV)
- La decadència (segles IV al VII)
- L’oblit (segles VIII al XX)
- La recuperació (mitjans del segle XX fins a dia d’avui)
Amb aquesta divisió es pretén transmetre al visitant que la ciutat de Iesso havia passat per cinc moments destacats, evitant d’aquesta manera la periodització històrica clàssica i acadèmica (República, Alt Imperi, Baix Imperi, etc) i apropant la història pròpia de la ciutat.
Cada una d’aquestes fases es diferencia per el color i també per les marques (placesmarks), que s’han seleccionat valorant la seva representativitat i interès dins del moment històric.
En cada un dels punts marcats, placemarks, hi ha una reconstrucció ambiental a partir d’un muntatge d’audio. Una dona ens acompanya passejant pels carrers de Iesso i ens explica, de forma informal, les circumstàncies i aspectes de la vida quotidiana. La locució es complementa amb una ambientació sonora (so d’aigua, animals, passes, maquines, carros, etc.) que ajuda al visitant a transportar-se als temps de la vella Iesso.
El resultat final és un producte d’interpretació que ajuda a comprendre millor el jaciment arqueològic de la ciutat romana de Iesso, i fer-lo així, més atractiu.