El document, fruit d’un treball elaborat durant més d’un any, defensa la necessitat de mantenir un paisatge de qualitat a la Segarra com a component fonamental de la identitat comarcal i com a element de pervivència, qualitat de vida i creació de riquesa pel futur.
L’Espitllera presenta un manifest en defensa del paisatge de la Segarra
Guissona (JM).- Aquest divendres 3 de febrer, a la biblioteca de Guissona, davant més de seixanta persones, entre les quals es comptaven diversos regidors de consistoris segarrencs, el Fòrum l’Espitllera va presentar el document “Un paisatge per demà”. El document, fruit d’un treball elaborat durant més d’un any, defensa la necessitat de mantenir un paisatge de qualitat a la Segarra com a component fonamental de la identitat comarcal i com a element de pervivència, qualitat de vida i creació de riquesa pel futur. El text és un reconeixement “a l’activitat continuada i esforçada dels agricultors i dels ramaders en la definició de la bellesa actual de la Segarra” i la “necessitat d’una aliança, estable i convençuda entre la pagesia i el defensors del paisatge i del medi ambient”. A més, posa èmfasi en la seva fragilitat i les amenaces “que venen des d’àmbits de la generació d’energia (aerogeneradors), l’activitat industrial, el desenvolupament de grans infraestructures i determinades actuacions mal orientades associades a la moderna dinàmica de l’agricultura i la ramaderia”.
L’acte va servir d’inauguració de l’exposició “Un paisatge per demà”, que recull una selecció de les fotografies fetes durant la primera Marató de paisatge del passat més de juliol. Les imatges aproximen a l’espectador a la realitat del paisatge segarrenc i s’acompanyen amb una selecció de fragments del document, amb un muntatge que es preveu sigui itinerant per aproximar a tota la ciutadania a la sensibilitat cap als valors del medi ambient. Els autors de les quinze fotografies seleccionades varen rebre de mans dels organitzadors els premis obsequiats pels patrocinadors de la iniciativa, entre els què hi havia diversos establiments d’allotjament, restaurants i serveis culturals de la comarca.
Durant la presentació, el Fòrum l’Espitllera va anunciar que segueix endavant amb els seus treballs i reflexions al voltant del paisatge i el medi ambient comarcal i que treballa ja en coordinació amb d’altres entitats de sensibilitat comú, havent iniciat contactes amb l’Observatori del paisatge.
Font: Fòrum la Espitllera.