LA CAMERATA PENEDÈS ARRIBA AL TEATRE ATENEU DE GUISSONA EL PRÒXIM DIVENDRES DIA 22 DE MARÇ

La Camerata Penedès presenta un programa de Setmana Santa on el text i la paraula a través de la música seran l’eix vertebrador.

DIJOUS 14 MARÇ 2024

Divendres 22 de març a les 20.30 hores al Teatre Municipal Ateneu de Guissona, la Camerata Penedès oferirà un concert de Setmana Santa amb Les Set paraules de Crist a la creu de J. Haydn com a eix vertebrador de tot el programa. Aquesta col·laboració de la Camerata Penedès amb el Teatre Municipal Ateneu de Guissona, sorgeix d’una subvenció per a entitats cooperatives, com la Camerata Penedès, per a descentralitzar la cultura pel territori. Permetrà que els espectadors puguin gaudir d’aquest concert de manera gratuïta.

Aquesta iniciativa conflueix totalment amb els valors centrals de Camerata Penedès. Aquest són: la qualitat artística, la dignitat professional i arrelament al territori mitjançant la participació ciutadana, l’accessibilitat a la música pel gran públic creant espais de música assequible i accessible també a persones que no hi tenen fàcil accés.

Aquest concert es podrà escoltar una altra vegada, diumenge 24 de març, a les 19 hores però en aquesta ocasió a l’Auditori Rosa Maria Juncosa de Vilafranca del Penedès, dins de la 4a temporada com a residents en aquest Auditori.

En l’àmbit musical, es comptarà amb la reconeguda violista Anna Puig com a solista. Per interpretar a més de les Set paraules de Crist a la creu de J. Haydn, altres obres de temàtica espiritual i religiosa com Trauermusik de P. Hindemith i Lachrymae  de B. Britten. També s’escoltarà la magnífica obra Spiritus Sanctus Vivificans de la compositora Hildegard von Bingen així com If my complaints could passions move de J. Dowland. Un programa on el text i la paraula té un gran pes i que la música sabrà explicar amb ajuda de projeccions i disseny de llums per a crear un ambient religiós.

Accions paral·leles

Una altra de les característiques de la Camerata Penedès són les activitats que embolcallen els concerts, de caràcter social i participatiu per fer arribar la música a tothom. En aquesta ocasió

  • Dimecres 20 de març es farà els Matins d’orquestra on assistiran dues entitats / o col·lectius amb risc d’exclusió, de salut mental o de gent gran. Realitzaran un taller tocant instruments de l’orquestra amb la musicoterapeuta Roser Ríos. Posteriorment, assistiran a un assaig de l’orquestra i a un concert exclusiu dels músics per als assistents.
  • El diumenge 24 de març, els alumnes de l’Escola de Música M. Dolors Calvet de Vilafranca del Penedès participaran en el concert conjuntament amb els músics de la Camerata Penedès. Interpretaran conjuntament If my complaints could passions move de J. Dowland que hauran assajat prèviament amb l’orquestra.
  • Un cop finalitzi el concert, hi haurà l’activitat Micròfon obert, on participaran tots els membres de la formació. Entre tots, podrem parlar i preguntar el que ens ha motivat el que haurem acabat d’escoltar.
  • Des de l’orquestra es valora la difusió de la seva activitat i mitjançat les xarxes socials es creen  vídeos divulgatius sobre les obres que s’interpretaran durant el concert per generar nous públics i introduir de manera més amena la música al gran públic.

Sobre Anna Puig

L’Anna és un músic polifacètic que desenvolupa la seva activitat en diferents àmbits de la interpretació. Intrínsecament interessada en la música de cambra i els valors que aquesta requereix, l’Anna desenvolupa una intensa carrera en la pedagogia impartint classes de viola i música de cambra al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona i participant com a docent en diferents institucions com la Hochschule für Musik de Freiburg.

És la solista de violes a Camerata Bern des de 2013 i membre de la Mahler Chamber Orchestra des de 2008. Aquestes orquestres han provocat un fort impacte estètic i artístic en ella i han forjat una personalitat musical basada en el respecte, la interacció i l’escolta activa. Actualment, és la solista de violes de l’OBC on té l’oportunitat d’endinsar-se en el gran repertori d’orquestra.

Des del 2022 desenvolupa l’activitat “Llavors, perquè tot comença amb la sembra…” com a directora artística i docent. Aquesta busca localitzar l'activitat acadèmica a Les Borges Blanques i conclou oferint diferents concerts.

Natural de Cervera, inicia els estudis de viola i piano al Conservatori de la mateixa ciutat per impuls del seu avi patern. Més tard, es trasllada a Alemanya on estudia a la Hochschule für Musik Hanns Eisler de Berlin sota el mestratge de Walter Küssner i Tabea Zimmermann, a qui està profundament agraïda.

Sobre Camerata Penedès

Camerata Penedès és una orquestra professional i estable, una orquestra apassionada i capaç d'oferir repertoris atractius i originals d'una qualitat excepcional. Som l'orquestra del Penedès, resident a l'Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès i amb projecció arreu del territori, realitzant concerts per tota la geografia catalana i gires a les principals ciutats del país. Som una orquestra integrada essencialment per músics joves formats en alguns dels conservatoris europeus més prestigiosos (com Salzburg, Colònia, Düsseldorf, Freiburg o Basel) i amb una àmplia trajectòria professional: els nostres membres són col·laboradors habituals de les principals orquestres del país com l'OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya), l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l'Orquestra del Palau de les Arts, l'Orquestra de Cadaqués o Le Concert des Nations, liderada per Jordi Savall, entre d'altres.

Va néixer amb el desig de crear una orquestra diferent, cooperativa i assembleària i amb una direcció artística decidida i atrevida. Volem redescobrir i compartir les grans obres per a formació de cambra i també promoure i abordar la música de creadores i artistes contemporànies. Al llarg dels últims anys ha dut a terme estrenes absolutes de compositors com  Javi Martínez Campos i Jordi Domènech i han redescobert l'obra d'autores dones com G. Bacewicz i L. Holmes. A més, han afrontat grans obres per a orquestra, com la Simfonia núm. 41 Júpiter de W.A. Mozart, la 4a Simfonia de G. Mahler,  el Triple Concert en do major Op. 56 de L. v. Beethoven o les serenates per a cordes de Dvorak, Elgar i Txaikovsky. Aquesta temporada hem comptat amb una estrena absoluta: Canción al Alba en la seva versió per orquestra de corda, de Raquel García Tomás.

Compromeses amb el territori, han col·laborat amb escoles de música, projectes socials i col·lectius vulnerables i han treballat amb conjunts musicals com el Tempus Trio, el Bambú Ensemble, la Polifònica de Vilafranca, la Coral Aglepta i el cor de noies Nàiades, entre d'altres. L'orquestra ha treballat i treballarà també amb destacades solistes i directores, d'entre els quals destaquem Lorenza Borrani, Anna Puig, Elena Rey, Marta Cardona, Pablo Barragán, Lorenzo Coppola i Cristina Esclapez, entre d'altres.

​Camerata Penedès pot aparèixer en format d'orquestra simfònica o orquestra de cambra i compta amb col·laboradors segons les necessitats artístiques de cada projecte.

 

Per a més informació i gestió d’entrevistes

nllorach@culturae.cat i esant@culturae.cat