LA CREU DE SANT JORDI DISTINGEIX A TRES GUISSONENCS

El poeta Jordi Pàmias, el dirigent social i impulsor esportiu Josep Santacreu, i el promotor del sector primari a Catalunya Jaume Alsina, han estat distingits amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya.

DILLUNS 10 SETEMBRE 2018

  

Guissona, 8 de setembre de 2018

 

El poeta Jordi Pàmias, el dirigent social i impulsor esportiu Josep Santacreu, i el promotor del sector primari a Catalunya Jaume Alsina, han estat distingits amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya.

La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

 

JORDI PÀMIAS I GRAU

Va rebre la creu de Sant Jordi el 1999, guardonat per la seva trajectòria en l’àmbit de la poesia catalana. La seva obra poètica és construïda amb una gran varietat de fórmules expressives i concebuda des d'una visió depurada i estilitzada de les successives etapes de la vida i dels éssers humans. Ha sigut un dels descobridors de la tradició poètica de les terres de Ponent i ha fet de pont entre les antigues i les noves generacions de poetes lleidatans. La poesia i la vida es relacionen estretament en Jordi Pàmias: totes dues creixen per una recerca de la puresa, d'una claredat que és alhora ètica i estètica.

 

JOSEP SANTACREU I BONJOCH

Condecorat amb la Creu de Sant Jordi el 2016, per ser un dels impulsors a Catalunya del concepte de responsabilitat social de l’empresa, sobretot des de la direcció d’organitzacions socials, sanitàries i econòmiques. Es va guardonar especialment per la seva col·laboració amb entitats i com a impulsor d’iniciatives en l’àmbit de l’esport, la cultura, l’acció social i el medi ambient entre les que destaca que es president de la Fundació DKV Integralia i de Respon.cat, així com promotor de metges sense fronteres a Espanya.

 

JAUME ALSINA I CALVET

Guardonat amb la Creu de Sant Jordi l’any 2010 en reconeixement al gran impuls donat al progrés del sector primari català. Veterinari i empresari ramader, fundador del Grup Alimentari Guissona, empresa líder en el sector carni i referent destacat de la indústria agroalimentària i el desenvolupament rural a Catalunya.

El Grup Alimentari Guissona compta amb una àmplia experiència en el sector agroalimentari. Desenvolupa totes les activitats ramaderes, industrials i comercials necessàries per arribar al consumidor sense intermediaris.

 

Els tres Guissonencs van ser obsequiats amb la litografia “EMPREMTA DEL TEMPS”, obra del Guissonenc Sebastià Farré, composada amb papers d’empaperar diferents que representen el pas del temps, a mesura que passen els anys, aquests es desgasten i van adquirint diferents colors. Sobre els papers s’hi dibuixa un plànol de Guissona, poble dels premiats amb la Creu de Sant Jordi, a qui va dirigida aquesta litografia.

I per donar més èmfasi a la distinció que han rebut, també s’hi dibuixa la icona principal del premi, un cavaller Sant Jordi, i la senyera, símbol de la Generalitat de Catalunya.

Per últim, a l’obra s’hi plasma una empremta de color blau que fa referència a les persones guardonades del poble, blau que representa el doll de la Segarra

L’acte el va presidir Xavier Casoliva i Pla, alcalde de Guissona juntament amb tot el seu equip de govern.