La festa del Margenet i la Primera Marronada dels Margeners

Dissabte a la tarda els Margeners de Guissona, que aquest anys compleixen el seu desè aniversari , i dins els actes del mes dedicat a la canalla, van celebrar la III Festa del Margenet. I diumenge passat, es va celebrar la primera Marronada a Molins de Rei.

DIMARTS 11 ABRIL 2017

La festa del Margenet

 

Dissabte a la tarda els Margeners de Guissona, que aquest anys compleixen el seu desè aniversari , i dins els actes del mes dedicat a la canalla, van celebrar la III Festa del Margenet. De les cinc a les vuit de la tarda, la plaça Bisbe Belloch es va omplir d’infants que volien gaudir i aprendre l’esperit dels castells. Les activitats principals van ser els Xics del Xurrac, una “colla” de jocs castellers de fusta creada per la companyia Tombs Creatius i de la qual els Margeners en són padrins, i que va fer que els nens, i val a dir que també els pares, passessin una bona estona posant a prova les seves habilitats, perquè combinen aspectes com l’equilibri o la coordinació dels diversos jugadors, tot dins una activitat lúdica. I també l’actuació de l’animador infantil Jordi Tonieti que va fer ballar xics i grans.

 

Els infants, a més, van poder fer els seus primers intents en el taller de castells, o entretenir-se una estona al racó dels contes i amb els jocs de construccions. A mitja tarda es va repartir fruita i sucs gratuïtament per a tothom, gentilesa de Fruits de Ponent.

 

En definitiva, una gran tarda per a tothom que va voler fer un tastet de castells.

 

Tots els tons del marró casteller en una mateixa diada

 

Primera Marronada

 

Diumenge passat, es va celebrar la primera Marronada. Sota aquest nom tan estimulant es portava a terme la primera trobada de colles castelleres amb camisa marró, realitzant, com no, una actuació castellera. La diada es va celebrar a Molins de Rei, i va comptar amb la participació de les següents colles (ordenades de més clar a més fosc, segons tonalitat de camisa): Castellers de les Gavarres (marró suro), Xiquets de Reus (marró avellana), Matossers de Molins (marró argila) i Margeners de Guissona (marró terra mullada).

La diada es va iniciar després d’una cercavila de les colles participants per algun dels carrers més cèntrics de Molins de Rei. Darrera el so de les gralles anava seguint tota la munió de camises marrons, talment com el riu Llobregat quan baixa ple. Tot i comptar amb quatre colles, la diada va transcórrer amb força fluïdesa.

 

La primera colla en ordre d’actuació ha estat la local, Matossers de Molins de Rei. Els del Baix Llobregat han mostrat l’excel·lent moment casteller que estan passant, descarregant el tres i el quatre de set a les dues primeres rondes, amb cert tremolor, però amb tota seguretat. El castell de tercera ronda, un tres de sis que a priori, era més assequible, el van poder descarregar després d’un intent desmuntat.

Els Margeners de Guissona actuaven en segona posició. Els de la Segarra aquesta vegada sí que van poder mobilitzar força camises cosa que, tot i no traduir-se en castells d’excessiva dificultat, de ben segur que aviat els permetrà assolir noves fites en aquesta temporada. Les dues primeres rondes es van superar amb un tres i un quatre de sis molt parats. El millor castell dels Margeners va arribar en tercera ronda, gràcies a un 2 de 6 de postal, amb dosos d’edat universitària.

 

La benjamina de les colles que actuaven van ser els Castellers de les Gavarres. Aquesta colla del voltant de Llagostera realitzava el diumenge la primera actuació de la temporada. Tenint en compte la reduïda quantitat de camises i la inexistència encara d’un ventall ampli de castells, van haver de renunciar a la tercera ronda. A les dues primeres rondes, però van mostrar uns robustos quatre i tres de sis amb força novetats al tronc.

 

Les rondes les tancava la colla més veterana de la trobada, els Xiquets de Reus. El fet d’haver realitzat ja una actuació el dissabte els va fer viatjar a Molins amb menys camises de les habituals. Amb tot, això no els va impedir de realitzar la millor actuació de la diada, amb un quatre i tres de set estàtics a primera i tercera ronda. El dos de set de segona ronda va ser el millor castell que es va veure a Molins, a més de ser una de les torres més matineres de la història dels Xiquets. Els de Reus s’apunten així a la tendència generalitzada de les colles punteres del panorama casteller de cremar etapes en una temporada que es preveu trepidant.

 

A ronda de pilars cal destacar el pilar de cinc dels del Baix Camp, i els set pilars de quatre simultanis amb totes les tonalitats del marró del món casteller. La Marronada va cloure amb un dinar de germanor

 

La propera actuació, la de l’aniversari

Cal recordar que la propera actuació dels Margeners serà, de nou, a casa, en motiu del desè aniversari del primer assaig de la colla de Guissona (es va realitzar el dia de Sant Jordi de l’any 2007). L’actuació serà el dissabte 22 a les 18:00 a la plaça Major, i els Margeners estaran acompanyats per les colles de Berga i de l’Alt Maresme.

  

Resum actuació

Molins de Rei, 09/04/2017; I Marronada

Matossers de Molins de Rei: 2p4, 3d7, 4d7, 3d6a (id), 3d6a, 2p4

Margeners de Guissona: p4, 3d6, 4d6, 2d6, p4

Colla Castellera de les Gavarres: p4, 4d6, 3d6, p4

Xiquets de Reus: 2p4, 4d7, 2d7, 3d7, p5, 2p4