Guissona va celebrar dissabte passat la vint-i-dosena edició del Mercat Romà, l’edició més participativa dels últims anys.
Guissona va celebrar dissabte passat la vint-i-dosena edició del Mercat Romà, l’edició més participativa dels últims anys, amb gairebé la totalitat dels actes organitzats i coordinats per l’empresa Sabors Catalans en coordinació amb l’Ajuntament, i amb la col·laboració del moviment associatiu, així com des de les colles d’amics i persones a títol individual.
Els carrers de Guissona es van omplir de gom a gom, més de 10.000 visitants que es van passejar per les parades del Mercat Romà, parades promogudes pels comerços locals i alhora una setantena de parades vingudes de fora, totes elles portant productes vinculats amb l’època romana.
Durant tota la jornada de dissabte hi va haver un degoteig d’activitats per a tots els públics. Per als més petits atraccions de fusta, animacions, cercaviles amb els gegants de Guissona, pista a la romana dinamitzada pel Consell Esportiu de la Segarra, conte mitològic i jocs l’aigua a càrrec de l’associació Colombiana. Tanmateix, els mes enginyers van poder gaudir de la construcció d’aqüeductes amb elements naturals com es feia en la cultura romana. A la plaça Major, s’hi va situar l’associació Eslava Oriental oferint a grans i petits un taller de corones de flors.
L’Associació de dones Nèvia, situada a Capdevila, va ser l’encarregada de donar la benvinguda a tots els que volien descobrir el palau de la reina Cleòpatra, espai decorat com a tal, oferint meló i síndria a tothom.
La pista americana adulta va ser l’activitat estrella pels joves que van participar d’aquest Mercat Romà ja que ubicada dins del Parc Arqueològic va esdevenir un espai que es va omplir de públic dels que participaren en els jocs de palla, fang, cordes i aigua.
La dansa i la música no podien faltar al mercat per omplir-lo de color i exotisme gràcies a la mostra de dansa Oriental de la formació Un sol traç. En aquest sentit, també s’hi va poder escoltar a Hang Pani Solo amb el seu instrument exòtic. Graiatus es van encarregar d’animar amb la seva música per tots els racons del mercat, i la comunitat senegalesa va oferir un animat espectacle de percussió d’ambientació egípcia.
També hi va haver oferta cultural, la història de Lucrècia va ser representada pel grup jove Guissonenc Caos, que van omplir de gom a gom l’espai de Sant Felip Neri, una història de la violació de Lucrècia per William Shakespeare.
Un seguit d’aus rapinyaires domesticades demostraven les seves habilitats en vol i caça en un espectacle de falconeria molt esperat per públic a la plaça Bell Pla. També s’hi van poder veure molts espectacles i escenificacions de lluita, de la legió de Iesso i venda d’esclaus que tan agraden al públic assistent.
El senat va desfilar pels carrers de Iesso donant la benvinguda a la plebs, junt amb la convidada d’honor Elsa Ibar, directora general del del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic.
El museu per la seva part, oferia visites guiades al museu i al parc arqueològic, per descobrir de primera mà com era la vida a l’antiga ciutat de Iesso, a partir del llegat patrimonial romà conservat a Guissona.
L’eix central on hi participaren més de cinc-centes persones fou l’arribada triomfal de diví Cèsar i la reina Cleòpatra, que van arribar a la plaça precedits pels legionaris, el seguici del Cèsar i la Cleòpatra, els amics del Cèsar, les amigues de la Cleòpatra, els senadors i els gladiadors. El Cèsar i la Cleòpatra van oferir unes paraules a poble i van donar l’entrada a la festa de l’estiu mes esperada pels joves de Guissona; la Bakanal.
L’alcalde al seu temps també oferir unes paraules d’agraïment al públic i junt amb els seus regidors van donar els premis de la pista americana infantil i adulta, essent els guanyadors els grups Cali 03 i Freskibiris respectivament.
Tot seguit l’Associació de comerciants va repartir els premis del concurs d’aparadors. Aquests van ser la llibreria Issauna com a aparador gran, Cal Conna com a aparador mitjà, i El Niu de la Salut com a aparador petit. I seguidament van fer el sorteig de les butlletes dels participants al concurs.
Per tancar la jornada s’oferia un Sopar al Thermopolium, i la concentració de tots els participants de la XXI Bakanal, animats per seguir la festa a la Font de l’Estany com a autèntics romans.
Un any més, la cloenda del Mercat Romà fou amb l’esperat espectacle de dansa a càrrec de l’Escola de Dansa Montse Esteve, que per qüestions meteorològiques es va fer en dissabte. En aquesta edició, donades les obres a la façana de l’església, es va traslladar a les Fonts de la Vila sorprenent al públic dansant a l’aigua dels safarejos.